Salt&Peppar fyller 12 år

Jag minns fortfarande första inläggen på Salt&Peppar. Det var innan alla bloggar fanns och jag kodade allt för hand med HTML. Det är nu 12 år sedan. Jag kan inte riktigt förstå det. Under 12 år har jag skrivit om mat, ätit massor och lagat för fullt.

matfoton

Under åren har vi haft några gästskribenter som kompletterat våra inlägg. Men det bästa vi gjorde var nog 2007 när vi frågade Maria om inte hon kunde tänka sig att blogga lite. Maria har sedan dess verkligen delat med sig av allt från vardagsrecept till resetips. Men mest av allt tänker jag på alla fantastiska tårtor Maria gjort.

tårtor

Att försöka sammanfatta 12 års bloggande är verkligen inte lätt, men vi gör ett försök genom att välja ut våra fem bästa recept. Förmodligen har vi glömt något riktigt guldkorn

top 5 millan

Millans topp 5

Karins favoritmornar – Vilket är det recept vi gjort flest gånger? Detta är utan tvekan vinnaren. Sedan vi fick originalreceptet från Karin 2010 har vi ändrat och varierat i det oändliga, alltid till samma förträffliga resultat. Jag har fortfarande inte tröttnat på det här kalljästa frukostbrödet!

Timjandoftande kyckling med rucolasås – Ett pastarecept som är så enkelt men ändå passar både till vardags och när det kommer gäster. Byt ut kycklingen mot Halloumi och rätten blir om möjligt ännu godare och vegetarisk.

Färsk torsk på rödbetsrisottobädd – Rödbetsrisotton fullkomligt smälter på tungan och passar perfekt ihop med torsk, så försiktigt tillagad att även den smälter på tungan. Till nyårsfesten 2009/2010 lagade vi en variant på rödbetsrisotton och serverade med älgstek istället.

Högrevsgryta med smak av rotfrukter – Jag älskar verkligen att laga grytor, men jag är märkligt nog inte lika förtjust i att äta dem. Men denna är en klar favorit med alla sina smaker från rotfrukterna.

Nyårs-Bouillabaissen från 2011/2012 – Huvudrätten det här året är en av mina verkliga favoriter. Godare än såhär kan inte en fisksoppa bli!
maria top5

Marias topp 5

Oxfilé med rödvinssås och varm kantarell- och ostsallad – En riktig god festmåltid som går att förbereda. Den varma kantarell- och ostsalladen är verkligen en hit och ett riktigt gott tillbehör som jag har gjort många gånger. Rätten som helhet är riktigt lyckad, men det går finfint att byta ut den dyrare oxfilén mot något billigare kött också.

Nektarinsalsa och souvlaki – Nektarinsalsan är ett måste så fort det vankas grillat här hemma. Ett himla fräscht tillbehör som verkligen föll oss i smaken. Bäst blir den ihop med Världens godaste kycklingspett. Blir helt klart godast på grillen, men fungerar bra att göra i ugnen också. Riktigt fräsch smak från citronskalet. Numera pressar jag allt som oftast även citronsaften. Dumt att slänga bort liksom!

Brownie med Jappglasyr – Min all time high gällande ”kladdkakor”. Denna är mer brownielik och glasyren är too die for! Blir extra gott med lättvispad grädde och färska bär till.

Amerikanska vaniljpannkakor – Riktigt goda amerikanska pannkakor. Tillsammans med lönnsirap blir de extra goda. En frukt och bärsallad till blir pricken över i:et.

Potatis- och purjolökssoppa – Dotterns absoluta favoritsoppa. Enkel att göra och fungerar finfint såväl som förrätt som huvudrätt beroende på tillbehören och mängden soppa som serveras.

chrisses topp 5

Chrisses topp 5

Cannelloni med kräftstjärtar – Lätt att laga, fantastiskt gott och blir dessutom mat till flera dagar. Vad mer kan man önska?

Mormor Sivs köttbullar – Efter varje jobbresa till Asien, med god, men konstig mat har jag alltid velat ha mormors köttbullar när jag kommer hem. När vi dessutom fick till den den perfekta gräddsåsen blev det om möjligt ännu bättre.

New York Cheesecake – En riktig klassiker som passar utmärkt både till fina festen och som fredagsfika på jobb.

Flygande Jacob enligt mormor Siv – Detta är min paradrätt. Mycket bättre utan banan och jordnötter!

Gyllengul Paella – Den här är nästan lite för mycket av allt, vilket är precis det som gör att det är så bra. Mat till flera dagar eller kanske något att bjuda på.

Roliga saker jag ser tillbaka på

Det hinner hända en hel del roliga saker på 12 år. Det roligaste är såklart att laga maten, men även utanför köket händer det en hel del saker.

Under 2010-2011 blev jag Certifierad ostprovare för Falbygdes ost och lärde mig mer om ostar än jag tidigare kunnat. Jag var på ostprovning hos Falbygdens och hamnade i tidningen.

2011 blev jag kontaktad av ett Tyskt förlag som skulle ge ut en kokbok och ville använda ett av mina foton. Der Geschmack Des Heimwehs.

tunnbrod

Genom åren har det blivit en hel del olika jury-uppdrag också. 2011 skulle Sveriges bästa tunnbrödsrulle koras, en tävling som Fazer höll i. Jag minns inte längre vilken som vann, men jag minns att det kändes som att vi gjorde annat än åt tunnbrödsrullar i flera veckor.

jury

2011 Lagade vi mat med Toppits i deras kampanj för att ta tillvara på maten och inte slänga något. Ett ämne som är aktuellt än idag.

2012 skulle Findus ta fram en ny wok-blandning och jag satt med i juryn.

2013 var Whirlpool på tour och jag hamnade i juryn när de besökte Malmö.

2013 skulle Svenskafolket rösta fram innehållet i en ny bag-in-box, The Black Box.

coop tårta vs tårta

2012 blev Maria utvald att tävla med Coop i Tårta vs. Tårta.

Det är en riktigt frisk smak från rabarbern och citronen som bryter av fint mot den vita chokladen och de färska jordgubbarna. Helt klart en av mina godaste tårtor som jag har komponerat ihop. Visst, det är ganska många olika moment, men det går att dela upp på flera olika dagar. Gott är det hur som helst! :)
/Maria

2011 gav Findus ut en receptbroschyr som hette “Lyckas med fisken”, där fick jag ha med ett recept.

12 år med saltpeppar bloggreceptboken 2011

12 år med saltpeppar bloggreceptboken 2012

2011 och 2012 utgavs “Bloggreceptboken” och jag blev tillfrågad om jag ville vara med, vilket var en ära att få synas tillsammans med andra duktiga matbloggare.

tapas

2012 var det Tapas-SM och vi livnärde oss på underbara Tapas-rätter en månad.

Under hösten/vintern 2013 skrev jag recept åt tidningen City.

Både 2013 och 2015 rankade Cision oss som en av Sverige största matbloggar, baserat på inlänkar, relevans, hur ofta bloggen uppdateras, läsarkommentarer och delning i sociala medier.

reklamfilm

Våren 2014 fick jag vara med om något riktigt häftigt, nämligen att få vara med i en reklamfilm. Jag åkte till Köpenhamn för att spela in och bloggade om bakom scenen. Sen syntes jag flitigt på både tv och som pappfigur ett tag därefter. Nördigaste selfien tog jag inne på Coop ;) (foto från mitt instagramkonto)

(Här borde jag väl egentligen skriva lite om näthat också, för ni anar inte hur hatad man tydligen kan bli efter att ha synts 15 sekunder i en reklamfilm. Men jag skippar några längre utläggningar om det.)

amelia

Maria och jag passade på att synas lite i tidningen Amelia under sommaren.

Hösten 2014 blev vi nominerade till det stora Matbloggspriset. Chrisse och jag åkte upp till Stockholm och passade på att besöka Mitt kök-mässan. Vi fick åka hem utan pris, men lika glada var vi ändå.

lidl

Sedan 2014 är jag Officiell blogg-ambassadör för Lidl, vilket betyder jag ibland lagar mat med just deras produkter. På Instagram testar jag även deras produkter och visar vad jag lagar med det. Jobbar du på Lidl har du kanske även sett mig i er interna tidning?

tareq

Och sen har vi det här med alla mat-kändisar, för givetvis har jag sprungit på några sånna genom åren. De flesta har jag bara sett lite flyktigt på olika matmässor. Men på Älska mat & vin i Malmö 2012 fick jag en intervju med Tina Nordström.

Och 2013 blev jag inbjuden till bloggträff med Kiviks musteri att få smaka mat som min favorit Tareq Taylor hade lagat med Kiviks produkter. (Fotona ovan är från Instagramkontot.)

TACK!

Mycket av allt detta hade inte varit möjligt om det inte varit för er läsare. Tack för att ni följer oss, läser, kommenterar, delar och länkar våra inlägg.

Och tack för att du orkat ta dig ända till slutet på det här inlägget. Nu är jag bara lite nyfiken och undrar, hur länge har just du följt våra äventyr i köket? Har du något favoritrecept härifrån? Är det något du saknar här i bloggen som du skulle vilja att vi skriver mer om?

Kommentarer

Nora skrev 2016-02-07 klockan 08:35

Har följt er något år bara men det har varit en bra inspirationskälla i min matlagning! :) Skulle önska mer vegetariska/veganska recept.

Martin skrev 2016-02-07 klockan 14:27

Tack för att du orkar skriva till oss andra! Nu vill jag ha bloggen minst i 12 år till! :)

Marie skrev 2016-02-07 klockan 17:26

Grattis till 12 år! Tittar in ofta och har gjort i många år. Är tyvärr ingen hejare på matlagning men njuter av de underbara bilderna. En hel del recept har vi lagat och testat

Pia skrev 2016-02-07 klockan 20:40

Bästa matbloggen, utan tvekan! Jag älskar era recept, om ni skriver att något är gott så är det ALLTID det! :D Mina favoritrecept härifrån är: Fisksoppa med tomat och halloumi (gjordes senast tidigare ikväll), äppelkrämen, kycklingpajen med chorizo samt gudfaderns pasta, de är rätter som ständigt återkommer hos oss ? Fortsätt på samma spår, ni är bäst! Kram Pia

Lämna en kommentar
Reklam: