Ostprovning på Falbygdens

Som jag berättade blev vi 10 certifierade ostprovare inbjudna till Falbygdens på ostprovning. Idag kommer det ett långt inlägg där jag delar med mig av en del av vad vi fick smaka. Kanske att det kan ge dig inspiration till att testa något nytt på ostbrickan!

De hade verkligen laddat upp för en stor ostprovning.

Vi började provningen med en väldigt mild och enligt mig för tråkig brie.
Brie du Crand Pére, 31 %

Men sen fortsatte vi genast mot en av mina favoriter, Brie de Meaux, 21 %. När jag började äta ost tyckte jag att de mildare sorterna var goda, men efter att fått smak för den lyxiga Brie de Meaux så duger knappt de andra alls längre. Det går snabbt att lägga till sig lyxiga vanor ;) Men kort om Brie de Meaux är att den både smakar och doftar mycket. Smaken är mustig och den kategoriseras som en vitmögelost och görs på opastöriserad mjölk.

De billiga brie-tårtorna du ofta hittar i storköpen görs på pastöriserad mjölk.

Millan tipsar: Till de “finare” brie-sorterna behöver du knappt ha kex till, men vill du ha det så är det ganska smaklösa kex som gäller. De pastöriserade brie-sorterna ätes bäst i en baguett med salami och andra smakrika tillbehör.

Provsmakningen fortsatte med olika blå/grön-mögelostar.

Bergader blu Rich & Creamy 33% är en blåmögelost gjord på komjölk. Jag uppskattar den just för att den är så krämig. Till skillnad från Roquefort som är gjord på fårmjölk och full av smaker! Det tog många års ätande av andra mögelostar innan jag förstod tjusningen med denna. Så det är ingen nybörjarost direkt! Osten lagras i naturliga kalkstensgrottor i just byn Roquefort, därav namnet, ca 3 månader där de injiceras med luftsprutor som gör att osten får det rätta mögelangreppet.

Millan tipsar: Blåmögelostar av alla de slag är perfekta i matlagning. En favorit här hemma är Gratinerad tortellini med spenat och skinka (klicka för recept). Eller bara blanda osten med creme fraiche och låt smälta ihop på svag värme. Servera med pasta och knaperstekt bacon. Även gott att använda till dressingar eller smula över en sallad.

Provsmakningen fortsatte med ännu en blåmögelost – Bavaria blu. Krämig mild och god. Fick tipset om att den skulle vara riktigt god i en toast. Inget smör, då osten är så krämig i sig själv, utan bara en tjock skiva mellan två mackor och lite värme på det.

Färden gick vidare mot de tvättade ostarna. Det innebär att efter att osten är ystad och formad så gnids den in med en speciell vätska under lagringen. Vad det är för vätska är oftast hemligt, men någon form av örter, kryddor från trakten och ibland vin eller sprit brukar vara inblandat. Behandlingen ger ostarna smak och håller dem fria från mögel.

Epoisses 23 % är gjord på komjölk och väldigt krämig. Smaken är nästan åt smörhållet.

Taleggio 25% mjuk och krämig, men ändå fast konsistens.

I avdelningen smältost bjöds vi på två olika sorter. Vad som kännetecknar en smältost är att den tillverkas av “vanlig” hårdost som smälts ner för att sedan blandas upp med bla margarin och andra kryddor.

Gourmandise Körsbär 28% smaksätts med körsbärsbrännvin och föll inte mig alls i smaken. Tycker att den påminner om de där hemska lepsylen jag hade i lågstadiet.

Rökt ost, 23%. Att man rökte osten förr var för att den skulle hålla sig färsk längre. Nu röks den enbart för smakens skull. Själv gillar jag inte att osten smakar kött, men jag vet andra som gillar det.

Le Roulé Vitlök är en färskost som kom i mitten på 1980-talet. Den är tillverkad av pastöriserad syrad komjölk och grädde. Färskost betyder att den inte lagras, utan säljs direkt efter framställningen. Den här osten har en mild vitlökssmak och är riktigt god tycker jag.

Färsk getost i aska blev en positiv överraskning för mig. Svag smak av frisk getost gör att den här kommer hamna i min kyl många gånger framöver. Den ätbara askan som traditionellt gjorts av brända vinlöv eller vinstockar ger inte bara osten ett kontrastrikt utseende utan håller även den annars fuktiga ytan torr.

Morbier 28% är en halvhård ost från Jura i Frankrike. Den är gjord på opastöriserad komjölk med ett lager av träaska i mitten. Förr använde herdarna sot från ystkaren för att skilja morgon och kvällsmjölken från varandra. Nuförtiden tillverkas oftast inte osten på det sättet längre, men askan är fortfarande kvar. Mild, krämig och god att äta precis som den är.

Bouqet Whisky är en kraftfullt lagrad cheddar som är smaksatt med en blended whisky som ger sting till osten. Inte en av mina favoriter, men jag är övertygad om att den skulle passa perfekt som förrätt till en whiskyprovning.

Sådär, nu har ni fått vara med om lite av vad vi fick uppleva under vårt besök på Falbygdens! Jag hoppas att ni gillar rapporten. Nästa vecka börjar Falbygdens nyheter att komma till butikerna och jag kommer framöver att blogga en hel del om dem!

Kommentarer

Berith skrev 2010-09-05 klockan 14:37

Ja där finns en hel del att välja på! Känner att jag är sugen på ostbricka!

Chezsofia skrev 2010-09-05 klockan 22:18

Många ostar blev det. Vilken grundlig beskrivning!Min favorit var klart Epoisse näst efter Brie de meaux. Smakrika och väldigt goda båda två.

@Receptomaten skrev 2010-09-07 klockan 09:56

Det var trevligt att träffas och hoppas vi gör det snart igen! Nu ska jag läsa ditt inlägg igen - kanonbra!!

Millan skrev 2010-09-07 klockan 11:31

Receptomaten: Ja, jag hoppas verkligen att vi ses igen :) Tack för de snälla orden om mitt inlägg. Jag har förresten samlat länkar till alla ostprovare i högerkanten här i bloggen.

Camilla skrev 2010-09-07 klockan 12:51

Åh, kul att få läsa om er dag! Jag grämer mig fortfarande att jag missade det hela. Men det var tur på ett sätt att jag inte kunde åka då jag fick sjukt barn här hemma. Hoppas de ordnar något mer längre fram som jag kan vara med på :) Kul att du har länkat alla! Tror jag ska tjuva din idé, hoppas det är ok?!

Millan skrev 2010-09-07 klockan 21:40

Camilla: Ja, det går bra att ta hela listan till din sida. Jag tror att den stämmer iaf :)

Jerlov skrev 2010-09-08 klockan 10:58

[...] historia. För att läsa bloggarnas intryck av dagen kan du bland annat kika in på Receptomaten, Salt & Peppar eller Smaskens eller Chez [...]

Jeanette skrev 2010-09-15 klockan 10:43

Oj, vad sugen jag blev på en rejäl ostbricka nu!!! Jag ska inte läsa denna underbara bloggen när jag kör strikt diet, det är alldeles för lockande... ;)

Lämna en kommentar
Reklam: