Oxfilé med rödvinssås och varm kantarell- och ostsallad

Oxfilé med rödvinssås och varm kantarell- och ostsallad

Till 4 personer

Ingredienser:

4 skivor oxfilé eller rostas à  150 gr
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar

Sås:

2 msk socker
2 dl rött vin
2 msk kalvfond
2 dl vatten
1 krm nymalen svartpeppar
1 tsk Maizena majsstärkelse, (jag tog betydligt mera!)
1 tsk smör

Rösti:
750 gr potatis
0,5 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 msk smör

Svampsallad:
1 stort syrligt äpple
1 rödlök
300 gr kantareller
2 msk smör
100 gr Allerum XO eller västerbottenost
1 påse babyspenat (80 gr)
2 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar

Gör så här:
1. Rösti: Skala och riv potatisen. Bland med salt och peppar.
2. Hetta upp smör i en stekpanna, stek 8 rösti, ca 3 min på varje sida.
3. Lägg över röstin på en plått med bakplåtspapper. Hit går att förbereda! Värm strax före servering i 200 gr, ca 5 min.

4. Sås: Smält sockret i en kastrull tills det blir ljusgult.
5. Tillsätt vin, fond, vatten och peppar. Låt koka ihop tills ca 2 dl återstår. Hit går att förbereda!

6. Svampsallad: Kärna ur och skiva äpplet. Skala och klyfta löken.

Äpplen & rödlök

Ansa och sköj kantarellerna, stek dem tills all vätska försvunnit. Tillsätt smör och stek ytterligare ca 3 min.

Kantareller

7. Blanda ner lök och äpple. Stek ca 3 min under omrörning. Ställ åt sidan medan du steker köttet.

8. Köttet: Salta och peppar köttet. Stek det i smör, ca 3 min på varje sida. Lägg köttet att vila.

9. Såsen: Red av med majsstärkelse utrört i vatten. Koka upp. (Jag använde maizena redning som bara är att hålla direkt ner i den kokande såsen. Bra mycket smidigare tycker jag! Det går dock åt mer än 1 tsk!) Blanda ner smöret.

Rödvinssås

10. Svampsallad: Vänd ner spenaten och till sist osten. Salta och peppra.

11. Servera genast!

Källa: Orignalreceptet (som även innehöll clavados) var infört i Allt om Mat nr 16, 2007.

Marias kommentar:
Vi hoppade röstin denna gång då vi hade potatisgratäng kvar sedan gårdagens middag. Det blev himla gott det med, men nästa gång så ska jag testa att göra rösti till.

Salladen blev en riktig hit och smakerna gifte sig verkligen med varandra. En klart lyckad kombination som jag helt klart kommer göra igen.

En perfekt rätt inför nyårsafton kanske?

Lämna en kommentar




*