Färsk torsk på risottobädd

I helgen var vi hemma hos mina föräldrar och åt kalkonmiddag. Roade mig med att gå igenom bokhyllan med kokböcker och hittade Mera Fredagsgourmet. Började bläddra i den och föll för så många recept att det slutade med att jag fick boken med mig hem :) Tack mamma och pappa!

torsk rödbetsrisotto

Så i söndags blev det riktig lyxmiddag. Eller vad sägs om Färsk torskfile på en rödbetsrisottobädd och färsk sparris.

fredagsgourmet

Receptet kommer ursprungligen från Mera Fredagsgourmet – ur allt om mat, men för att passa oss så blev det några små ändringar. Att få tag i gösfile en söndag är nämligen inte det enklaste ;)

Till 2 proppmätta personer + 1 lunchlåda

Fisk:
600 g gösfileer (vi använde istället 400 g färska torskfiléer)
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1/2 dl skalade pistaschnötter (eller 1 dl oskalade)
1 dl riven västerbottenost

Risotto:
1 stor rå röbeta (ca 150 g)
2 scarlottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl avoriris
2 dl torrt vitt vin
4 dl vatten (vi behövde lite mer, 5-6 dl)
2 dl riven västerbottenost
3 msk koncentrerad kycklingfond
1/2 tsk salt
1-2 krm nymalen peppar

Färsk sparris

fisken ska in i ugnen

Sätt ugnen på 225 grader.

Krydda fisken, vik den så att fileerna blir jämntjocka och lägg dem i en smord ugnssäker form.

Hacka och blanda nötterna med ost och lägg massan på fisken.

Gratinera fisken mitt i ugnen i 10-15 minuter (eller tills innertemperaturen når 55 grader).

fräs löken

risotton är på gång

Skala och grovriv röbetan.

Skala, hacka och smörfräs lök och vitlök några minuter. Tillsätt rödbeta och ris, fräs och häll på vinet.

Koka upp vatten och fond och späd riset så det täcks efter hand som det kokar in. Sänk värmen, rör och koka sakta utan lock ca 20 minuter till riset är mjukt men har visst tuggmotstånd och lite vätska kvar.
(Man behöver inte koka upp vatten och fond, om man använder flytande fond. Det går bra att hälla på kallt, men man får räkna med att det tar några minuter längre tid att tillaga risotton.)

Skär av lite på sparrisen och ångkoka eller koka 2-3 minuter i lättsaltat vatten.

Blanda ner osten i risotton och smaka av med salt och peppar. (Vi smakade även av med en klick smör, ca 20 g.)

torsk och rödbetsrisotto

Millans kommentar: Underbart god söndagsmiddag. Smakrik rödbetsrisotto med perfekt tillagad torsk. Sältan från nötterna i kombination med risotton var helt perfekt. Och färsk ångkokt sparris med massor av tuggmutstånd. Bättre än såhär blir det inte.

Kommentarer

Linda skrev 2009-11-16 klockan 08:23

Det ser supergott ut!

Chrisse skrev 2009-11-16 klockan 23:01

Det var det också kan jag skvallra om!

Nathalie Nylén skrev 2009-11-17 klockan 14:09

Åh, vad det är härligt med färgsprakande mat! Rödbetsrisotto ska jag verkligen lägga på minnet, mitt senaste inlägg var en snabb risottoskola... Här bloggar du riktigt utförligt steg för steg - kanon! Tack för middagsinspiration!

Att ha det gott skrev 2009-11-17 klockan 17:27

Det ser smaskens ut Jag har nyss hittat hit STOR trivs här Det är så bra att ni ofta skriver ut om rätten går att frysa

Boel skrev 2009-11-20 klockan 01:40

Väldigt vackra bilder... Risotto är fantastiskt gott, viktigast bara att man (som ni säger) har lite vätska kvar, så att den blir krämig, inte stabbig!

tina skrev 2009-11-22 klockan 18:14

Snyggt! Verkligen tilltalande bild, och så gott det ser ut, tummen upp!

Maria skrev 2009-12-05 klockan 11:44

Fick 2 kg färsk torskfilé och sökte inspiration på nätet - faller för ert recept och ser nu mycket fram emot lördagsmiddagen!

Maria skrev 2010-01-05 klockan 15:08

Tack för mail och god fortsättning på er! Blev JÄTTEGOTT, ser mycket fram emot att få äta risotton igen. Fast idag blir det risotto med inspiration från Kreta: med spenat, citron och en skvätt vitt vin. Gott!!

Lämna en kommentar




*