Den perfekta gräddsåsen till köttbullar

Det finns säkert lika många varianter på gräddsås som det finns hushåll. Men här kommer vår favorit för tillfället.

klassisk gräddsås

Den perfekta gräddsåsen till köttbullar

1 gul lök
1 äpple
smör

4 dl kalvfond (4 dl vatten + 2-3 msk kalvfond)
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk

1 tsk Sardellcreme (zeta)
1 msk svartvinbärsgelé
salt

ev. redning (vispa lite mjölk tillsammans med mjöl och häll försiktigt ner i såsen undertiden du rör runt)

 

Skiva lök och äpple tunt och fräs i en kastrull med en rejäl klick smör. Både löken och äpplet ska bli riktigt mjuk och sunkigt.

Häll i fonden och koka tills ungefär hälften är kvar.

Häll i grädde och mjölk och låt koka tills lite mer än hälften är kvar.

Sila bort äpple och lök och häll tillbaka såsen i kastrullen.

Smaka av med sardellcreme (för sältans skull) och svartvinbärsgelé (för både sötma och färg).

Vill du ha lite tjockare sås så red av den.

Kommentarer

Fröken Dill skrev 2014-04-08 klockan 12:19

Äpple,sardell och gelé - smart!

Lämna en kommentar




*