Den perfekta gräddsåsen till köttbullar
Det finns säkert lika många varianter på gräddsås som det finns hushåll. Men här kommer vår favorit för tillfället.
Den perfekta gräddsåsen till köttbullar
1 gul lök
1 äpple
smör
4 dl kalvfond (4 dl vatten + 2-3 msk kalvfond)
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk Sardellcreme (zeta)
1 msk svartvinbärsgelé
salt
ev. redning (vispa lite mjölk tillsammans med mjöl och häll försiktigt ner i såsen undertiden du rör runt)
Skiva lök och äpple tunt och fräs i en kastrull med en rejäl klick smör. Både löken och äpplet ska bli riktigt mjuk och sunkigt.
Häll i fonden och koka tills ungefär hälften är kvar.
Häll i grädde och mjölk och låt koka tills lite mer än hälften är kvar.
Sila bort äpple och lök och häll tillbaka såsen i kastrullen.
Smaka av med sardellcreme (för sältans skull) och svartvinbärsgelé (för både sötma och färg).
Vill du ha lite tjockare sås så red av den.
Reklam:
Lämna en kommentar