Lyxig paella med saffran

Jag får fortfarande en hel del frågor om varför man ska skaffa en stekhäll när man redan har en grill. Jag har redan visat flera recept (ni hittar dem alla i stekhälls-kategorin), som bara fungerar på just en stekhäll. Dagens recept är omöjligt att göra på en vanlig grill men blir helt fantastiskt gott på en stekhäll. Så vi bjöd hit lite vänner och njöt av en av sommarens första varma kvällar.

skaldjurspaella

Lyxig paella med saffran
till 10 portioner i stekhäll där pannan har en volym om 6 liter

1 kg kycklingfiléer
olja

2 gula lök
2 röda paprikor
5 vitlöksklyftor

5 tomater
2 förpackningar saffran (0.5g)
3 tsk paprikapulver
2 tsk torkad timjan

4,5 dl ris
9 dl kycklingbuljong + 5 dl varmt vatten beroende på hur mycket riset behöver
800 g – 1 kg skaldjur (ex. räkor, crabsticks, hummer)
1 kg musslor (se tillagning i slutet på receptet)
4 dl djupfrysta ärtor
1 stor burk majs
salt och peppar

till servering:
citronklyftor

ingredienser paella
Tips: förbered allt innan du går ut och börjar laga maten.

 

stek kycklingen paella

Skär kycklingen i stora bitar och fräs i olja under omrörning. Salta och peppra och ta upp kycklingen.

tillsätt  vitlök paella

Skär lök, paprika och vitlök mindre bitar och fräs några minuter i olja tills det mjuknat.

saffran paella

Blanda ner grovhackade tomater, saffran, paprikapulver och timjan och fräs i ytterligare 5 minuter.

ris paella

buljong paella

Tillsätt ris, blanda väl och späd med buljongen. Låt koka på svag värme under lock i 10 minuter. Om det blir torrt, tillsätt mer vatten.
Tillsätt kycklingen och låt puttra ytterligare 10 minuter utan att röra om.

skaldjur paella

Lägg till sist ner skaldjur, ärtor och majs. Rör om försiktigt. Stäng grillen och låt stå på eftervärme så att allt blir varmt.

Avsluta med att salta och peppra. Lägg på musslor och räkor med skal. Dekorera eventuellt med lite citronklyftor.

detaljbild paella

 

Om du köper färska musslor i skal

När du ska tillaga färska musslor är det viktigt att de verkligen är färska. Musslorna ska alltid vara slutna innan tillagning. Knacka på de musslor som är öppna, om de stänger sig är det okej att använda dem. Annars får du tyvärr slänga dem. Är skalet trasigt, tyvärr bara att kasta då också. Skölj av dem och skrubba rena från trådar och alger. Om de efter tillagning inte öppnat sig, bara att slänga.

Vinkokta musslor
1 kg musslor
rejäl klick smör, typ 5 msk.
5 dl vitt vin

Fräs smör i botten på en gryta, slå på vinet och låt koka upp. Lägg i musslorna och låt dem koka under lock ca 5 minuter. Det gör inget om vätskan inte täcker, för de kommer att ångkokas. Rör gärna om någon gång undertiden. Om de får koka förlänge blir de sega.

 

Om tillagningen:
Maten är lagad på en Stekhäll set PRO-460 med Långa ben

 

Kommentarer

Berith skrev 2016-05-31 klockan 07:11

Det här var otroligt gott och så festligt att maten kan tillagas på det här viset.

Lämna en kommentar




CAPTCHA-bild