Karins favoritmornar

Nästan varje fredagskväll brukar Karins man Per blanda ihop den här smeten och ställa in i kylen över natten. På lördagsmorgonen njuter de sen av nybakat bröd och resterna använder de till veckans soppmiddag senare i veckan.

Vi som också gillar kalljästa bröd blev nyfikna på Karins favorit och tiggde till oss receptet. Ursprungligen kommer det från Veckomatsedeln av Lotte Wellton och Lottie Hallqvist och kallas där Ciabattabröd. Men efter många provbakningar hos oss har vi ändrat lite i receptet för varje gång.

Karins favoritmorgon
till 2 bröd

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk socker eller 1 msk honung
1/2 msk salt
1 msk olivolja
1-1,2 l vetemjöl

(Millans kommentar: Vår favoritblandning är 600 g vetemjöl special + 2 dl blandade frön typ solros, pumpa och linfrön + 1/2-1 msk brödkryddor.)

Kvällen innan:
Smula jästen. Rör i vatten, socker, salt och olja.

Rör i nästan allt mjöl, degen ska vara rätt lös. Rör runt kraftigt så det inte blir några mjölfickor i degen.

Sätt på plastfolie och ställ in i kylen över natten (minst 6 timmar).

På morgonen:
Sätt ugnen på 225 grader.

Fös ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte, använd degspade för att fösa ihop och dela på mitten.

Eventuellt kan du vrida dem lite men var försiktig så du inte knådar bort alla fina stora bubblor som bildats. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och grädda dem i ca 30 minuter.

När undersidan fått en gyllenbrun färg och låter ihåligt när man knackar på dem är de klara.

Karin tipsar: Använd gärna vetemjöl special istället för vanligt mjöl. Tycker man att vanligt vitt bröd är tråkigt i längden så blanda gärna i örtkryddor, ost etc för lite lyxigare bröd.

frukost

Millans kommentar: Detta är vårt favoritbröd som vi bakat massor av gånger! Ett väldigt lättbakat bröd med hård, nästan surdegsliknande skorpa. Se detta som ett grundrecept och köp hem en massa roliga brödkryddor och frön och bara testa dig fram. Resultatet blir lika bra varje gång!

Kommentarer

Ingelöf skrev 2010-01-03 klockan 11:09

Mm, det där ser väldigt gott ut! :-)

Martina skrev 2010-01-03 klockan 16:21

Härligt med enkla brödrecept, det ska inte vara för jobbigt. Har bakat surdegsbröd en del nu och det är ju rätt så mycket jobb med det men gott blir det ju :-)

Ingeborg skrev 2010-01-04 klockan 22:47

Åh! Så fantastiskt bra med lättbakt bröd. Ibland behöver man ju faktiskt svänga ihop något lite snabbt, och då verkar det här perfekt! Såg väldigt gott ut också! /Ingeborg

Karin skrev 2010-01-05 klockan 20:58

Så härligt att det blev bra! Per har redan prövat sin surdegskokbok flera gånger så nu blir det bröd inte bara på lördagsmorgnarna utan även mer avancerade varianter *mums*. Karin

Boel skrev 2010-01-06 klockan 22:26

Gillar också att kalljäsa bröd. Finns inget som är så gott som nybakat bröd på morgonen, och vem orkar gå upp och sätta deg tidigt?

Jessica skrev 2010-01-07 klockan 23:36

Kalljästa bröd är toppen, får nog göra det nån dag nu när jag är sjukskriven. Ha det gott!

KarinS skrev 2010-05-04 klockan 12:14

Hej! Vill bara tacka för receptet. Har gjort detta bröd (med diverse mjöl-variationer) ett gäng gånger sen jag hittade det för några månader sedan. Tack också för en mkt trevlig blogg!

Millan skrev 2010-05-06 klockan 08:49

Karin: Vad kul att du uppskattar receptet! Och tack för de snälla orden om vår blogg!

Caroline skrev 2011-03-23 klockan 12:27

Trycker på stora like-knappen :) Ska testas!! Återkommer med resultatet.

Millan skrev 2011-03-25 klockan 19:14

Caroline: Det gör du rätt i! Bara testa på, det går inte att misslyckas med :)

Zarah skrev 2012-04-20 klockan 07:06

...och man måste ha bröd till soppan (inspirerad av https://saltpeppar.se/blog/?p=12150 såklart) så imorron blir det nog detta också! :D

Magdalena skrev 2014-01-06 klockan 23:18

Mycket gott och enkelt! Jag låter degen jäsa över natten i brödformar som jag stoppar direkt i ugnen på morgonen. Då kan jag göra klart all städ och disk utom själva formarna på kvällen vilket känns väldigt skönt tycker jag.

bella skrev 2014-10-28 klockan 15:12

Kan man använda andra mjölsorter? Dinkel, grahams, ragmjöl kanske? Vill gärna göra brödet lite grovare.

Millan skrev 2014-10-29 klockan 16:26

Hej Bella! Det går utmärkt att använda andra mjölsorter. Vi har bland annat testat att byta ut lite av det vanliga mjölet mot graham, med bra resultat. Dock minns jag tyvärr inte riktigt vilka mängder vi använde.

irene skrev 2014-12-02 klockan 19:34

Hej och tack för ett gott brödrecept! Vill dela med mig av min smaksättning. Rosta 40g sesamfrö, 30g solrosfrö och 30g linfrö i ugnen. Häll ner dem rykande varma i vattnet i receptet och baka sedan som vanligt. Jag använder 13g grovt havssalt istället för en halv matsked.

Millan skrev 2014-12-03 klockan 11:14

Tack Irene! Det låter som en utmärkt smaksättning, som vi bara måste testa en dag! Tack!

Annika skrev 2016-03-30 klockan 19:04

Det här brödet var det godaste kalljästa brödet som jag bakat på länge. mums!

Jill skrev 2017-02-14 klockan 08:06

Hej, hur förvaras brödet för att bevara den hårda skorpan, utan att brödet torkar? Har tidigare lagt i plastpåse men det blir inte bra😑

Millan skrev 2017-02-15 klockan 07:07

Hej Jill! Jag virar in brödet i en torr och ren kökshandduk. Dagen efter är det godast att skiva och rosta brödet. Då får det tillbaka den där goda nybakade smaken :)

Lämna en kommentar




CAPTCHA-bild