Sommardröm – Mitt bidrag till Coops tävling Tårta vs Tårta

Mitt bidrag till Coops tävling Tårta vs Tårta blev en Sommardröm. En kombination av klassiska svenska smaker som rabarber och jordgubb tillsammans med en dos av choklad och citron. En ljuvlig skapelse om jag får säga det själv och alla som ställt upp som provätare på vägen.

Fram till den 7 juni har du på dig att lämna ditt bidrag om du vill vara med och utmana mig eller någon av de övriga bloggarna.

Den här tårtan består av många steg och en hel del ingredienser, men ingenting är omöjligt om du bara läser igenom receptet noga innan du sätter igång. Du bör påbörja tårtbaket två dagar innan du har tänkt servera tårtan.

Ingredienser:
Botten
150 gram vit choklad
130 gr smör
2 ägg
120 gr strösocker
80 gr vetemjöl
1 nypa salt
finrivet skal från 1 citron
10 ml citronsaft

Jordgubbspannacotta
1,5 gelatinblad
0,5 st vaniljstång
2 dl grädde
25 gr strösocker
150 gr frysta jordgubbar
150 gr färska jordgubbar

Rabarbermousse
250 gr rabarber
30 ml vatten
0,5 st vaniljstång
75 gr strösocker
3 gelatinblad
375 gr grädde
60 gr äggvita + 1 tsk socker
120 gr strösocker
40 gr vatten

Rabarbergelé
2 dl stark rabarbersaft
2 gelatinblad
ev. någon droppe röd karamellfärg

Dekoration
75 gr vit choklad
75 gr mörk choklad, minst 70%
7-10 färska jordgubbar

Gör så här:
Botten

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och ha sedan i den finhackade vita chokladen. Låt den försiktigt smälta ner i smöret. Ställ åt sidan.
3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
4. Vänd ner smör och chokladblandningen.
5. Sikta ner vetemjöl och ha i saltet. Vänd runt så att allting blandas och det inte bildas några mjölfickor.
6. Tvätta citronen noga. Riv citronskalet, OBS! inget av det vita ska med.
7. Blanda i citronskal och 10 ml citronsaft.
8. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
9. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Känn med en sticka i mitten. Det ska endast fastna lite smulor, är stickan kletig så grädda i någon minut till.
10. Låt kakan svalan och förvara den sedan i kylen.

Jordgubbspannacottan
1. Tina de frysta jordgubbarna, mixa dem
inklusive vätskan som bildas.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5
minuter
3. Snitta den halva vaniljstången men skrapa inte ur vaniljfröna. (Vaniljstången ska se ut som ett ”V”).
4. Koka upp grädden, sockret och vanilj-
stången.
5. Lyft ur vaniljstången och spola av den hastigt. Lägg åt sidan.
6. Lyft upp gelatinbladen och låt dem rinna av. Smält dem på svag värme i grädden.
7. Blanda i jordgubbspurén.
8. Ställ pannacottan svalt i ca 1 timme.
9. Grovhacka jordgubbarna och vänd ner i pannacotta smeten. Häll upp en rund form med plan botten. En diameter på ca 15-18 cm på formen som du sedan gjuter pannacottan i.
10. Låt stå kallt i minst 4 timmar, helst över natten.

Rabarbermoussen
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Skölj rabarbern och skär den sedan i bitar på ca en centimer.

3. Låt rabarbern smälta i en kastrull på svag värme tillsammans med vatten, socker och vaniljstången från pannacottakoket.

4. När rabarbern har smält och det inte finns några hårda bitar kvar tar du av kastrullen från värmen.
5. Ta upp vaniljstången och mixa rabarberkompotten helt slät med hjälp av en mixerstav.
6. Låt gelatinbladen smälta sakta i den varma rabarberkompotten.
7. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
8. Vispa äggvita tillsammans med 1 tsk socker till en fast maräng.
9. Blanda socker och vatten tillsammans i en kastrull. Låt koka på svag värme till 110 grader. OBS! Rör ej i blandningen. (Pensla med kallt vatten på insidan av kastrullen så att sockret inte kristalliserar sig vid behov).
10. Börja röra vid 110 grader och fortsätt tills blandningen når 122 grader.
11. Häll sakta i den heta lagen i marängen. Vispa på låg effekt tills allting har blandat sig.
12. Höj sedan och vispa på hög effekt i några minuter.
13. Sänk hastigheten och fortsätt vispa tills marängen har svalnat.
14. Vispa grädden medelhård, (precis när det börjar bli lite motstånd när du vispar och det fortfarande är lite löst på ytan, sluta då. Grädden får absolut inte vara rinnig/lösvispad då blir moussen för lös).
15. Vänd ner lite av den avsvalnade rabarberkompotten i marängen. Blanda väl och vänd sedan ner resten.

Rabarbermousse

16. Vänd sedan ner lite grädde i taget, se till att blanda väl så att det inte bildas några klumpar/ojämnheter i moussen.

Rabarbermousse

Rabarbergelén
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5
minuter.
2. Blanda 2 dl stark rabarbersaft
(https://saltpeppar.se/blog/?p=1470, blandning ca 50/50).
3. Värm saften och låt gelatinet smälta i den varma vätskan.
4. Blanda eventuellt i några droppar röd karamell/hushållsfärg om du vill få en mer rosa gelé.
5. Ställ att svalna en stund innan du häller den över tårtan.

Dekorationen
1. Temperera den vita respektive den mörka chokladen.
2. Klipp till en remsa som är lika lång som omkretsen på tårtan är plus en halv centimeter
(ca 75 cm) och 6 cm hög.
3. Ringla den vita chokladen över remsan. Låt chokladen stelna något.
4. Ringla rikligare av den mörka chokladen. Jämna till så att hela remsan täcks med hjälp av en palett (eller en slät bred kniv).

Chokladbandet

5. När chokladen börjar torka och så tar du upp remsan och virar den runt tårtan.
6. Tejpa ihop skarven så att chokladen ligger lite omlott.
7. Ställ in tårtan i kylen och låt chokladen kristalliseras.
8. Resterande mängd choklad gör du dekoration av genom att ringla chokladen på OH-plast i olika oregelbundna mönster. Låt chokladen torka.

Montering
1. Ta ur kakbotten och stansa ut en rund botten med en diameter av 18 cm.
2. Lägg den i botten på en ren springform som du har fodrat med OH-plast på kanterna. Plasten ska sticka upp minst någon centimeter över formens ursprungliga kant.
3. Själp över pannacottan så att den ligger över botten.

Jordgubbspannacottan över botten

4. Pytsa över rabarbermoussen, jämna till så att du får en slät yta.

Rabarbermoussen på botten

5. Slå formen i bänken så att eventuella luftblåsor försvinner.
6. Ställ i kylen för att stelna i minst 3 timmar.
7. Häll över den avsvalnade rabarbergelén och ställ tillbaka tårtan i kylen i minst 2-3 timmar. (Kolla att gelén är helt fast innan du går vidare med nästa steg. Är gelén inte fast, ställ in tårtan i ytterligare en timme eller tills gelén har stelnat helt).

Rabarbergelén på tårtan

8. När gelén har stelnat, ta ut tårtan och ta av ringen på formen. Ta försiktigt bort OH-plasten från kanten av tårtan så att du får en rak fin kant. Flytta tårtan till önskat tårtfat.
9. Vira om chokladbandet (OH-filmen med chokladen, se ovan). Tejpa fast ställ in i kylen i 10-15 min. Kolla så att chokladen verkligen är fast innan du försiktigt tar bort tejpen och sedan tar bort OH-filmen.
10. Avsluta med att dekorera tårtan med halverade jordgubbar och chokladdekorationen.

Sommardröm

Temperering av choklad
1. Finhacka chokladen.
2. Värm halva mängden till 48 – 50°C för den mörka choklad och 45°C för den vita choklad.
3. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 – 28°C för mörk choklad och 25 – 29°C för vit choklad.
4. Värm därefter upp den till 31 – 32°C för den mörka chokladen och 29°C för den vita choklad.

Marias kommentar:
Tårtan består av många olika moment och den behöver vila i kylen mellan de olika momenten. Det här är med andra ord ingen tårta du slänger ihop om du får oväntat främmande.

Låt dig dock inte avskräckas av de olika momenten. Tycket du det låter alldeles för svårt med chokladbandet så strunta helt i det alternativt gör chokladstaket i stället som du trycker fast mot kanten. (Drissla ut choklad i lite oregelbundna mönster, låt stelna och tryck sedan fast de olika bitarna runt tårtan).

Receptet är skrivet i den ordning du behöver göra de olika momenten. För att lyckas med moussen så behöver du en digital kökstermometer, en del tålamod med sockerlagen och att du är försiktig. Sockerlagen är varm som bara den.

Uppskuren tårtbit - Sommardröm

Tårtan blev riktigt god, frisk, men ändå söt. Smakerna gifte sig verkligen och nu kan jag bara hålla tummarna för att just min tårta klarar sig hela vägen genom tävlingen och att den meriterade juryn gillar just min tårta.

Kommentarer

Berith skrev 2012-06-02 klockan 08:21

Vilket mästerverk! Vi håller tummarna!

Erica skrev 2012-06-02 klockan 09:37

Wow! Den verkar supergod, ser supergod ut och är riktigt snygg! :-D

Millan skrev 2012-06-03 klockan 09:51

Underbart! Den skulle jag verkligen kunna tänka mig att äta!

Chrisse skrev 2012-06-04 klockan 21:47

Åhh .. är ingen tårtperson men den ser verkligen smarrig ut !

Maria skrev 2012-06-04 klockan 22:06

Chrisse & Millan: Välkommen hit på provsmakning! Jag lovar att jag kan baka en ny version endast till er isf! :o) Erica: Tack! Berith: Tack så mycket!

Linda skrev 2012-06-14 klockan 21:39

Underbar tårta! Hur många gelantinblad har ni i rabarbermoussen? Linda

Maria skrev 2012-06-15 klockan 05:15

Linda: Enormt klantigt av mig att ha glömt att skriva ut det. Tyvärr befinner jag mig inte hemma så jag kan kolla med mina lappar när jag gjorde receptet. Gissar på 3 stycken. Ber att få återkomma med ett korrekt svar, men det dröjer någon vecka eller två tyvärr.

Maria skrev 2012-06-29 klockan 15:54

Nu har jag kollat upp och det var 3 gelatinblad som det skulle vara.

Lämna en kommentar




*