Högrevsgryta med rotfrukter

Förra veckan sålde Ica Maxi högrev för 49 kr/kg. Ett perfekt tillfälle att fixa ett riktigt långkok och göra köttgryta. När jag påbörjade grytan visste jag inte riktigt vad det skulle bli av den. Men hur fel kan det egentligen bli? Inte alls :) Det blev faktiskt den godaste köttgrytan jag gjort! Härlig högrev som blev så mört att det nästan föll samman bara jag tittade på dem och mycket smak från rotfrukterna!

Högrevsgryta med smak av rotfrukter
2 kg högrev
2 msk vetemjöl
2 gula lökar

vatten
3 lagerblad
15 kryddpepparkorn
2-4 msk kalvfond

2 palsternackor
4 rödbetor
1 bit sellerirot

ev. 3 morötter
ev. 1 burk hela svampar

Börja med att skära köttet i lagom stora bitar. Strö över mjölet och vänd runt bland bitarna lite. Skala och skär löken i klyftor.

Bryn bitarna i en rejäl klick smör tillsammans med löken. Det handlar alltså bara om att de ska få snygg yta nu. Försök inte steka allt samtidigt utan gör det i omgångar.

Efterhand som jag stekte bitarna så åkte de ner i min gryta. För att slippa behöva fiska upp alla kryddpepparkornen så har jag lagt dem i en tesil och hängt på kanten. Enkelt att få upp alla sen.

När allt kött och lök är färdigstekt och ligger i grytan, häll över ca 1-2 liter vatten. Det ska täcka köttbitarna.

Skala och skär alla rotfrukterna i mindre bitar. Tanken är inte att det ska bli goda bitar med tuggmotstånd, utan de ska koka sönder och istället ge riktigt god smak och färg till grytan.

Låt grytan puttra i flera timmar tills köttet är så mört att det faller sönder nästan du bara tittar på det. (Minst två timmar på spisen. Har du en crock pot eller liknande gryta kan du låta det stå typ 8 timmar.)

Fiska upp lagerbladen och kryddpepparn och smaka av såsen med kalvfond, salt & peppar.

Plocka upp köttbitarna och lägg på en tallrik sålänge. Använd handmixern och mixra ihop såsen. Den kommer att bli riktigt krämig och smaskig! Lägg sen tillbaka köttet.

Skala några morötter och skär i skivor och lägg ner i grytan. Egentligen hade jag tänkt ha i en burk svamp också, men min gryta var överfull så det gick inte. Men det kan jag alltid blanda i sen istället :)

Servera grytan med potatis. Går utmärkt att frysa in. Blanda eventuellt i lite mer vatten efter att den varit i frysen.

Kommentarer

Ellen skrev 2010-10-12 klockan 09:56

Underbara bilder, grytan ser supergod ut! Smart tips också med tesilen! :)

Berith skrev 2010-10-12 klockan 18:30

Vilken härlig höstgryta! En bra idé att lägga rödbetor i grytan. Det har jag aldrig haft. Men nästa gång så......

Linda - Cupcakefluffan skrev 2010-10-12 klockan 21:15

Vad gott det ser ut, borde verkligen passa på att göra gryta med rotfrukter nu när det är säsong för dom

Caroline skrev 2010-10-16 klockan 02:00

Gud vad god den ser ut!! Riktigt roströd och rykande!! Denna måste jag testa!! Jag älskar nämligen grytor!!

Millan skrev 2010-10-18 klockan 11:20

Ellen: Tack för berömmet om bilderna! Berith: Tycker att du ska testa med rödbetorna. Både fin färg och god smak! Linda: Ja, passa på :) Carloline: Godare än såhär har jag aldrig fått ihop det förr iaf!

Camilla skrev 2010-10-22 klockan 15:43

Långkok är så goda... mina barn älskar kalops o gulasch. Mer högrev åt svenska folket :)

Mats skrev 2012-08-27 klockan 22:28

Godaste grytan jag någonsin gjort. En omedelbar klassiker. Tack för receptet.

Micke skrev 2014-01-06 klockan 13:25

Hur långe skall grytan koka för att få bra resultat?

Millan skrev 2014-01-06 klockan 16:00

Micke: Låt grytan puttra i flera timmar tills köttet är så mört att det faller sönder nästan du bara tittar på det, vilket innebär minst två timmar på spisen. Men såsnart köttet är genomkokt går det att äta.

Göran skrev 2014-01-25 klockan 20:03

Mycket god gryta, konsistensen blev perfekt efter att ha mixat palsternacka, selleri o rödbetor.

Kerstin Rödström skrev 2014-02-06 klockan 17:51

God gryta

Katarina skrev 2015-01-04 klockan 15:00

Tack för ditt recept! Jag har letat som en tok efter ett gott och enkelt recept på köttgryta med vanliga ingredienser och inte för många. Nu vet jag vad jag ska göra med mina grytbitar :) skippar dock mjölet då jag äter glutenfritt, men det ska nog bli bra ändå.

Millan skrev 2015-01-04 klockan 19:58

Katarina: Vad kul att du uppskattar receptet! Mjölet är bara till för att grytan ska få en tjockare konsistens.

Lämna en kommentar




*