Sesampanerad torskfilé med picklad rödlök och broccolipuré
Den här rätten gjorde succé när jag postade bilder på min instastory. Egentligen inget konstigt eller märkligt, utan bara väldigt rena och goda smaker. Broccoli-purén smakar egentligen inte så mycket, utan blir mest ett milt tillbehör. Den picklade löken ger lite krisp och är perfekt med torsken.
![](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_200117a.jpg)
Sesampanerad torskfilé med picklad rödlök och broccolipuré
till 4 portioner
4 bitar torskfilé/torskrygg
1/2-1 dl mjöl
1 ägg
1/2 dl skorpmjöl
1/2 dl sesamfrön
salt & peppar
smör
Vänd fiskbitarna i mjölet. Pensla med ett uppvispat ägg. Vänd i skorpmjöl blandat med salt & peppar och sesamfrön. Stek i rejält med smör tills fisken är färdig.
![](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_200117b.jpg)
Broccolipuré:
500 g fryst broccoli
100 g färskost
rikligt med både salt & peppar
Lägg broccolin i kokande vatten och koka tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt droppa av ordentligt. Mixa samman med färskosten.
Picklad rödlök:
några rödlökar, typ 3-5 st
1 dl ättiksprit, 12 %
2 dl socker
3 dl vatten
Blanda ättika, vatten och socker i en stor burk med lock. Rör tills sockret löst sig.
Skala och skiva rödlöken i tunt. Lägg ner rödlöken i lagen och blanda. Låt stå, gärna ett dygn innan servering. Förvara svalt.
till servering:
ugnsrostade rotfrukter ex. potatis och morötter
Reklam:
Matplanering v. 4 och 5
![Inspiration till veckoplanering](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_200101e.jpg)
Vecka 4
Måndag: Ginger Pork Wok serverad med ris (länk)
Tisdag: Kyckling i krämig sås med soltorkade tomater och spenat (länk)
Onsdag: Fiskgratäng med tomat och ost (länk)
Torsdag :Vegetarisk pytt i panna (länk)
Fredag: Varma mackor
Bröd, smör, skinka/kalkon, skivade tomater, ost, kryddor. 225 grader, 10 minuter i ugnen.
![Inspiration till veckoplanering](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_200101b.jpg)
Vecka 5
Måndag: Korv med stuvade grönsaksmakaroner (länk)
Tisdag: Borsjtj på Peters vis (länk)
Onsdag: Ljummen potatissallad med dill till fisk (länk)
Torsdag: Majscarbonara (länk)
Fredag: Snabbnudlar med gröna ärtor/majskorn och bröd
Jag vet redan nu att det kommer bli stressigt, så lika bra att planera enkelt. Snabbnudlar, kokande vatten, djupfrysta ärtor/majs. Sådär, middagen serverad.
Reklam:
Kaviarbakad fisk med dill
Vardagsrecept som går lätt att fixa kan man knappt får förmånga av. Så här kommer ännu ett enkelt vardagsrecept.
![](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_191201a.jpg)
Kaviarbakad fisk med dill
till 4 portioner
600 g torsk
1 gul lök
smör (till stekning och formen)
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 msk fiskfond
4 msk kaviar (från tub)
dill
salt och vitpeppar
till servering:
bulgur eller potatis
ärtor
![Kaviarbakad fisk](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_191201b.jpg)
Lägg fisken i smord ugnsfast form.
4-åriga dottern sa redan här att hon inte trodde min mat skulle bli god utan ville laga sin egen. Därav en egen form till henne, som hon valde att bara ha grädde och lite fond i.
Hackan löken och fräs i smör. Pudra över mjölet.
Häll över mjölk, grädde och fond och låt puttra så att såsen börjar tjockna.
Blanda ner kaviar, dill, salt & peppar.
![Kaviarbakad fisk](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_191201c.jpg)
Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen 175 grader 20 min. Fisken ska få en innertemperatur på 65 grader.
Servera med bulgur eller potatis och gröna ärtor.
Reklam:
Matplanering v. 2 och 3
Nytt år och ny planering :) Hoppas du hittar lite inspiration här som du får nytta av.
![Inspiration till veckoplanering](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_200101f.jpg)
Vecka 2
Måndag: Pasta/vegetariskt: Linspasta med dragon (länk)
Tisdag: Fisk: Medelhavsinspirerad torsk med tomater och oliver (länk)
Onsdag: Soppa: Kräftostsoppa med purjolök (länk)
Torsdag + Fredag: Storkok/pasta: Långkokt spaghetti och köttfärssås (länk)
Lördag: Pizza (länk)
![Inspiration till veckoplanering](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_200101c.jpg)
Vecka 3
Måndag: Fisk: Lax med pestodressad pärlcouscous (länk)
Tisdag: Pasta: Pasta med rostad vitlöksbroccoli (länk)
Onsdag + Torsdag: Storkok/soppa: Köttfärs- och paprikasoppa (länk)
Fredag: Vegetariskt: Vegetarisk linslasagne med ajvar relish och zucchini (länk)
Lördag: Kött: Fläskytterfilé med fänkål (länk)
Reklam:
Pannkakor till alla!
Jag har alltid tyckt om pannkakor, men jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig hur många pannkakor jag skulle göra sedan jag blev mamma. Men det är verkligen det perfekta mellanmålet, speciellt när det kommer gäster. För vi har ännu inte haft ett barn på besök som inte tyckt om pannkakor. Det onyttiga ligger ju oftast i vilka tillbehör man väljer att servera med. Pannkakor till alla!
Något jag inte heller visste innan jag blev mamma var hur många barn som har allergier. Så, antalet pannkaksrecept har efterhand utökats och nu tror jag vi har lösningar på snart allt ;) Så får jag presentera det ultimata pannkaksinlägget!
![Många pannkakor blir det i veckan](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210827a.jpg)
Tips: Pannkakor går utmärkt att frysa.
Tips: Pannkakor passar perfekt att packa med till picknick.
Tips: Finriv morötter och blanda i smeten för lite extra nyttigheter. Fungerar speciellt bra med ugnspannkaka. Om du har överblivna kokta röda linser så mosa/mixa dem och blanda i smeten.
Tips: Vill du ha sötare pannkakor med lite kola-aktig smak blir det supergott att bryna smöret först.
Tips: Vågar du byta ut delar av vätskan mot något annat? Äpplejuice är faktiskt en höjdare.
Tips: Ölandsvete ger gulare, mer gyllene pannkakor. Grövre mjöl ger nyttigare pannkakor. Testa att byta ut mot olika mjölsorter.
Tips/serveringsförslag: sylt / glass / grädde / florsocker / honung / lönnsirap /nötkräm / fruktsallad
![](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210418.jpg)
Grundrecept pannkakor
ca 8 st
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk (fungerar lika bra med havremjölk)
3 ägg
30-50 g smält smör
Nyttigare pannkakor:
I receptet ovan går det utmärkt att byta ut delar av vetemjölet mot vetekli, fullkornsvetemjöl, vetemjöl special fullkorn eller liknande.
Jag har även haft lite överblivna kokta röda linser jag mixat ner i smeten utan att barnen märkt något.
Tillagning:
Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.
Smält smöret och rör ner det i smeten, då behövs inget extra fett vid gräddningen.
Om pannkakorna ska vara till crepes, gör dem ganska tjocka så att de håller för fyllningen (ca 1-1,5 dl smet per pannkaka).
![pannkakor med melonsallad](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_130614.jpg)
Pannkaka utan ägg och mjölkprotein
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
6 dl havredryck
20 g smält mjölkfritt matfett
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ner havredrycken till en klumpfri smet. Smällt fettet och blanda i. Stek pannkakor. Använd eventuellt lite mer matfett till stekningen.
![Nyttiga bananpannkakor](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_190302a-490x490.jpg)
Nyttiga gluten- och laktosfria bananpannkakor
2 bananer
4 ägg
gnutta salt
ev. 1 tsk vaniljsocker (har du riktigt mogna söta bananer tycker jag inte detta behövs)
knivsudd vaniljpulver
till stekning:
kokosolja
Mosa banenerna. Blanda banan med ägg, salt och vaniljsocker till en smet. Stek i kokosolja.
Tips: Att göra stora hela pannkakor av den här smeten är verkligen inte det enklaste, så gör små istället.
Källa: Gluten och laktosfria bananpannkakor
Amerikanska pannkakor
![Amerikanska pannkakor](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_190924a.jpg)
Här finns tips på flera olika typer av Amerikanska pannkakor. Vilka du föredrar är ju helt klart en smaksak.
Amerikanska pannkakor a´la masterchef Elliot – fantastiskt goda och fluffiga, men lite omständliga att göra.
American pancakes a´la Café Sirap – Dessa är mina personliga favoriter. Så lätt att blanda ihop, men kräver lite jäsning.
Amerikanska vaniljpannkakor – dessa är Marias favoriter. Söta och goda!
Mjölkfria Amerikanska vaniljpannkakor – Som vaniljpannkakorna, fast mjölkfria.
![Amerikanska pannkakor](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_190924b.jpg)
Amerikanska jordgubbspannkakor
Kesoplättar – ett nyttigare alternativ till amerikanska pannkakor
Ugnspannkaka
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
4 ägg
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa mjöl, salt och hälften av mjölken så att det blir klumpfritt. Tillsätt resten av mjölken och äggen.
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
Tips: Blir väldigt gott att göra Ugnspannkaka med surdeg också, recept hittar du här >>
Pannkakor med surdeg
Om du håller på med surdeg så kan jag lova att pannkakor blir sååå mycket bättre med bubblig surdeg i smeten!
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 70 71 72 73 74 … 597 598 Äldre inlägg »