Pannkakor till alla!

Jag har alltid tyckt om pannkakor, men jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig hur många pannkakor jag skulle göra sedan jag blev mamma. Men det är verkligen det perfekta mellanmålet, speciellt när det kommer gäster. För vi har ännu inte haft ett barn på besök som inte tyckt om pannkakor. Det onyttiga ligger ju oftast i vilka tillbehör man väljer att servera med.

Något jag inte heller visste innan jag blev mamma var hur många barn som har allergier. Så, antalet pannkaksrecept har efterhand utökats och nu tror jag vi har lösningar på snart allt ;) Så får jag presentera det ultimata pannkaksinlägget!

Tips: Pannkakor går utmärkt att frysa.

Tips: Pannkakor passar perfekt att packa med till picknick.

Tips: Finriv morötter och blanda i smeten för lite extra nyttigheter. Fungerar speciellt bra med ugnspannkaka. Om du har överblivna kokta röda linser så mosa/mixa dem och blanda i smeten.

Tips/serveringsförslag: sylt / glass / grädde / florsocker / honung / lönnsirap /nötkräm / fruktsallad

pannkakor med melonsallad

Grundrecept pannkakor
ca 8 st

3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk (fungerar lika bra med havremjölk)
3 ägg
30-50 g smält smör

Nyttigare pannkakor:
I receptet ovan går det utmärkt att byta ut delar av vetemjölet mot vetekli, fullkornsvetemjöl, vetemjöl special fullkorn eller liknande.
Jag har även haft lite överblivna kokta röda linser jag mixat ner i smeten utan att barnen märkt något.

Tillagning:
Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.
Smält smöret och rör ner det i smeten, då behövs inget extra fett vid gräddningen.

Om pannkakorna ska vara till crepes, gör dem ganska tjocka så att de håller för fyllningen (ca 1-1,5 dl smet per pannkaka).

Pannkaka utan ägg och mjölkprotein

3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
6 dl havredryck
20 g smält mjölkfritt matfett

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ner havredrycken till en klumpfri smet. Smällt fettet och blanda i. Stek pannkakor. Använd eventuellt lite mer matfett till stekningen.

Nyttiga bananpannkakor

Nyttiga gluten- och laktosfria bananpannkakor

2 bananer
4 ägg
gnutta salt
ev. 1 tsk vaniljsocker (har du riktigt mogna söta bananer tycker jag inte detta behövs)
knivsudd vaniljpulver

till stekning:
kokosolja

Mosa banenerna. Blanda banan med ägg, salt och vaniljsocker till en smet. Stek i kokosolja.

Tips: Att göra stora hela pannkakor av den här smeten är verkligen inte det enklaste, så gör små istället.

Källa: Gluten och laktosfria bananpannkakor

Amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor

Amerikanska vaniljpannkakor

Mjölkfria Amerikanska vaniljpannkakor

Amerikanska pannkakor

Amerikanska jordgubbspannkakor

Kesoplättar – ett nyttigare alternativ till amerikanska pannkakor

Pannkaksmuffins

Ugnspannkaka

2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
4 ägg

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa mjöl, salt och hälften av mjölken så att det blir klumpfritt. Tillsätt resten av mjölken och äggen.

Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

Lämna en kommentar




*