Vegetarisk linslasagne med ajvar relish och zucchini

Idag tänkte jag bjuda på en riktigt god vegetarisk lasagne. Inspirationen kommer från Portionen under tian (originalrecept >> ). Men för att det skulle passa hela familjen fick jag anpassa och bland annat plocka bort sambal oelek. Resultatet är en krämig och smakrik lasagne som räckte till flera middagar och dessutom lunchlådor till mig! Perfekt storkok som dessutom blir bra efter en runda i frysen!

Vegetarisk linslasagne med ajvar relish och zucchini

Vegetarisk linslasagne med ajvar relish och zucchini

Linser:
3 dl gröna, torkade linser

Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
2 dl ajvar relish
1 burk krossade tomater
2-3 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk torkad krydda ex persilja, timjan, basilika, oregano

Nötgrädde:
2 dl solroskärnor
5 dl havredryck

Att bygga samman:
2 paket färska lasagneplattor a 500 g
1 zucchini
3 dl riven ost

Linser:
Tillaga linserna enligt anvisningar på förpackningen. Det brukar ta 20-30 minuter beroende på märke.

Vegetarisk linslasagne med ajvar relish och zucchini

Tomatsås:
Hacka lök och vitlök fint. Stek i olja, i en kastrull, tills löken börjat mjukna. Krydda med paprikapulver.

Skala och grovriv morötterna och låt steka med.

Mixa ajvar relish med krossade tomater. Blanda med löken och tillsätt 2-3 dl vatten och låt puttra.

Blanda i buljong och övriga kryddor. Låt småputtra medan du gör klart det andra. Späd eventuellt med mer vatten. Det ska vara en ganska tjock sås.

Vegetarisk linslasagne med ajvar relish och zucchini

Nötgrädde:
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Mixa med havredryck så att den blir helt slät.

Vegetarisk linslasagne med ajvar relish och zucchini
Vegetarisk linslasagne med ajvar relish och zucchini

Bygga lasagne:
Lägg ett lager med tomatsåsen i botten och varva sedan lasagneplattor, tomatsås, linser, nötgrädde och skivor av squashen tills allt är slut.

Avsluta med att hälla på den sista nötgrädden och ett lager riven ost på toppen.

Vegetarisk linslasagne med ajvar relish och zucchini

Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i ca 20 minuter. Se till så att inte lasagnen blir bränd.

Lämna en kommentar




*