Långkokt köttfärssås

Egentligen borde all köttfärssås vara slökokt/långkokt. Att försöka göra en god köttfärssås snabbt är bara dumt, för smakerna hinner verkligen inte gosa ihop sig som sig bör. Bäst tycker jag egentligen att det blir när jag på söndagen står och meckar och häller ner en halv flaska rödvin i såsen som får puttra ordentligt. Men idag blir det inte det, utan idag blir det ett recept specialanpassat för att göras i slow cookern/crock poten.

köttfärsås i crock pot

Slökokt köttfärssås

400 g nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
olja (olivolja/rapsolja)

2 burkar krossade tomater (eller som på fotot 1 burk krossade tomater och 1 burk körsbärstomater)
1 msk kalvfond

3 morötter
2 palsternackor
2 selleristjälar
2 övermogna tomater

Tips:
De sista hårda skalkarna på parmesanbitarna fryser vi alltid in. När det sen vankas långkokt köttfärssås åker en eller två sånna fram och får ligga i såsen och puttra. Så har du parmesanskalkar i frysen, lägg ner det redan från början. Har du inte är det dags att börja spara i frysen inför nästa omgång :)

 

slökokt köttfärssås

Hacka gul lök och vitlök och fräs i olja, i ett stekjärn, tillsammans med färsen tills löken mjuknat och färsen fått fin yta. Den behöver inte vara helt genomstekt. Lägg i slow cookern.

slökokt köttfärssås

Häll över krossade tomater och kalvfond.

slökokt köttfärssås

Skala morötter och palsternackor och grovriv. Skär sellerin i 3 mm tjocka skivor. Hacka tomaterna. Lägg allt i slow cookern och rör runt.

Sätt på low i 6 timmar. Rör gärna runt en eller två gånger undertiden.

Färdig köttfärsås perfekt att servera som den är till pasta eller använda i en lasagne. Resterna kan med fördel användas som fyllning till crepes.

Kommentarer

Martina skrev 2014-11-20 klockan 08:27

Håller med dig! Att köra köttfärssåsen länge ger så mycket mer smak! Snabblagar man den tycker jag den bara smakar tomatsås ;-)

ewa nilsson skrev 2014-11-20 klockan 16:33

Kan man använda lergryta?

Millan skrev 2014-11-21 klockan 20:19

Ewa: Jag vet faktiskt inte. Äger inte själv någon lergryta så jag vet inte riktigt hur de fungerar. Jag ska höra mig för lite, och får jag något bra svar så svarar jag både här och i privat mail till dig.

ewa nilsson skrev 2014-11-22 klockan 19:54

Tack så länge Millan! Tack för att du tar dig tid

Anna-Lena Bylund skrev 2016-04-27 klockan 16:11

Det går jättebra att använda lergryta;-)

Marianne Valtersson skrev 2018-01-19 klockan 07:05

Bryner du köttfärsen åxå i stekpannan först? Mvh Marianne

Millan skrev 2018-01-20 klockan 19:20

Ja, jag låter köttfärsen bryna en kort stund innan jag lägger ner den i grytan. Jag ska förtydliga i receptet, tack för påpekandet! Jag tycker smaken blir bättre om man bryner först, men det är inget måste.

Lämna en kommentar
Reklam: