Vinprovning

Den här årstiden är verkligen inte min favorit. Allt är mörkt och dystert och jag känner likaså. I ett försök att göra något för att pigga upp bokade jag och min kompis Indira in oss på en vinprovning.

Först åt vi sushi-middag på Salad & Sushi i Västra hamnen och satt och fnissade lite, innan vi begav oss vidare mot en två-timmars vinprovning.

Vinprovning

Vinet stod uppdukat tillsammans med några små tilltugg när vi kom dit.

Vinprovning

Joakim heter killen som håller till ute i Västra hamnen i Malmö, där han har en mysig liten lokal. Han erbjuder allt från ölprovning till vin- , whisky-, rom-, tequila-, gin-, champagne- och ciderprovningar.

Vinprovning

Provningen var trevlig. Den gick igenom grunderna, mycket doftande på vinerna för att sedan smaka. Joakim beskrev inte så mycket, utan ville att man själv skulle beskriva vad man tyckte. Har man varit på några vinprovningar tidigare så kändes det ganska basic.

Vinprovning

En rolig sak var att de flesta av vinerna var i samma prisklass. Det dyraste kostade 169 kr och det billigaste 65 kr. Annars när jag varit på provning så har prisspannet varit väldigt stort. Jag vet att ett billigt vin kan vara väldigt gott, för det är inte alltid priset som avgör. Men när man sitter där med sina glas kan ibland prisskillnaden på vinerna bli så stor att själva testet blir konstigt då skillnaderna blir allt för stora. Men här var det ändå samma nivå på vinerna, men ändå så skilda smaker och dofter.

Jag skulle kunna tänka mig att gå någon provning till, men då med någon dryck som jag inte kan något alls om, som gin.

Provningarna bokas här: https://taysta.se/
Mer information om de olika provningarna hittar du här: https://taysta.se/provningar/vinprovning

Reklam:

Jens frukostbullar

Det var sommaren 2015 och Jens överraskade på jobbet med nybakade bullar. Succé såklart. Vem gillar inte nybakat? Sedan dess har jag haft receptet liggandes. Jag har till och med lagat det flera gånger, men jag har aldrig varit riktig nöjd. Men små ändringar hela tiden och till slut fick jag till det perfekt.

En av nyckelpunkterna jag lärde mig, enligt Kronjäst egen hemsida är att väcka torrjästen varsamt. Och det gör man genom att blanda torrjästen med mjölet och gärna låta stå 10 minuter. Därefter kan man blanda med degvätskan.

Jens frukostbullar

Jens frukostbullar
Ingredienser till 8 bullar (men det är bara att dubbla eller trippla om du vill göra fler plåtar)

3 g torrjäst (0,3 tsk) (det går utmärkt att använda färsk jäst också, 1/4 paket = 12,5 g färsk jäst. Se Millans kommentar nedan.)
180 g vetemjöl special
120 g fint rågmjöl

0,5 – 1 tsk salt (efter smak)
50 g solrosfrö
20 g linfrö
ev. 30 g russin /aprikoser/torkade fikon

300 g kallt vatten

Jens frukostbullar

Använd en stor bunke. Blanda jäst och mjöl och låt stå ca 10 minuter. Blanda sedan ner frön. Blanda i vattnet och rör om tills det är en jämn tjock smet/lös deg. Tillsätt saltet. Låt jäsa under lock/plastfolie/motsvarande i 8-10 timmar (alltså typ över natten) i rumstemperatur (eller kyl).

Jens frukostbullar

På morgonen:
Slå på ugnen på 275 grader, ställ in en plåt i mitten och ev en plåtskål/plåt i botten på ugnen

Jens frukostbullar

Ta två matskedar i metall och klicka försiktigt ut degen som nu är väldigt trådigt på ett bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 min (ungefär den tiden det tar för ugnen att bli varm).

Ta sedan en bricka eller motsvarande, dra upp pappret med bullarna, låt pappret sedan glida in i ugnen på den nu mycket varma plåten. Lägg ca 4-6 isbitar i den oömma skålen, stäng ugnen.

Jens frukostbullar

Låt baka tills de fått fin färg (10-15 min), sänk ev temp till 250 grader efter en stund om det visar sig vara för varmt med 275 (det vet man inte förrän man bakat några gånger…).

Jens kommentarer:
* Isen är för att få till en lite frasig yta på bullarna, brödet i sig blir såklart bra även utan.
* Den varma plåten kan skippas men det blir jämnare jäsning om man göra så.
* Degen blir som sagt lösare än vad du nog är van vid men då det jäser så länge och då du sedan klickar ut degen så är inte det något problem, det gör brödet saftigare.
* Det går att mixtra med receptet, byta frön, byta bjöl, bara proportionerna vatten – mjöl är konstanta.
* När man läser det kan receptet låta lite omständigt, men det är det inte, betydligt snabbare och smidigare än bröd som ska knådas. det brukar ta 5 min att röra ihop degen när man gjort det några gånger och sedan väldigt kort tid dagen efter att klicka ut och baka

Millans kommentarer:
* Det går utmärkt att göra det här med färsk jäst också. Börja då med att blanda vattnet med jästen och rör ut den ordentligt. Blanda därefter i övriga ingredienser.

* I min ugn kör jag 250 grader hela tiden och 18 minuter.

Reklam:

Fläskfilégratäng med grillade paprikor och soltorkade tomater

Den här gratängen blev bara så god! Massor av goda saker tillsammans med en riktigt krämig gräddsås! Att det dessutom blev gott i lunchlådan dagen efter är en bra bonus. 

Fläskfilégratäng med grillade paprikor och soltorkade tomater
till 6 portioner

1 kg fläskfilé
salt peppar
smör

2 små zucchini
300 g grillade röda paprikor (finnas att köpa färdiggrillade på burk från typ Zeta)

10 normalstora soltorkade tomater i olja 
4 vitlöksklyftor

4 dl vatten
4 msk kalvfond
5 dl vispgrädde
3 msk mjöl (eller annan redning)

250 g körsbärstomater
2 dl riven parmesanost

till servering:
extra parmesan
pasta
oliver
sallad

Några av ingredienserna.

Ansa och skär zucchinin i stora tärningar. Skär paprikorna i stora bitar. Stek zucchinin och paprikan i lite smör tills zucchinin börjar mjukna. Lägg sedan ner runt kanterna i en ugnssäker form (det ska vara plats till fläskfilén i mitten sen).

Använd samma stekjärn och lägg i en klick smör. Putsa fläskfilén, salta och peppra och bryn sedan. Du ska alltså bara få snygg god yta, inte steka färdigt. Skär sedan filén i skivor och lägg ner i ugnsformen.

Skala och hacka vitlöken grovt. Om det är stora tomater, skär i mindre bitar. På fotot är det massa småtomater  vi la in i somras. Fräs på tills det doftar riktigt gott av vitlöken.

Fördela vitlöks- och tomatröran ovanpå fläskfilén.

Använd samma stekjärn igen, tillsätt vatten, fond, grädde och redning (mjöl). Vispa ihop och låt koka upp. Häll sedan såsen ner i formen. 

Strö över halverade tomater och ost. 

In i ugnen, 200 grader ca 20 minuter, tills fläskfilén är färdig. 

Servera med pasta, oliver och extra parmesan på toppen. 

Reklam:

Senapsdressad julsallad

Den här salladen gjorde vi till julbordet, men den fungerar precis lika bra nu. Friskt och gott med både fänkål och apelsin! Något vi själva kommer göra om.

senapsdressad julsallad

Senapsdressad julsallad

2 apelsiner
1 fänkål
1 granatäpple
blandad sallad
50 g sötmandelspån
färsk persilja att klippa över

Senapsdressing:
saften från apelsinerna som blivit över i steg 1
4 msk olivolja
0,5 msk vit balsamvinäger
1 msk grovkornig senap
1 tsk citron
salt & peppar

1. Sallad: Skala apelsinerna och skär fruktköttet i klyftor. Pressa apelsinsaften som blir över i apelsinerna till dressingen.

2. Skölj och strimla fänkålen. Pilla ur granatäppelkärnorna och lägg i en skål. Skölj och strimla krispsalladen.

3. Grovhacka persiljan.

4. Dressing: Tillsätt olja, balsamvinäger, senap och citronsaft i skålen med apelsinsaften. Smaka av med salt och peppar.

5. Blanda salladsmixen, krispsalladen, fänkålen och apelsinklyftorna på ett fat. Ringla dressingen över och toppa med granatäppelkärnor, mandelspån och persilja.

Källa: Med vissa ändringar från https://www.mathem.se/recept/senapsdressad-julsallad-med-apelsin–granatapple-och-hackade-mandlar

Reklam:

Perfekt Bearnaisesås med hjälp av sous vide

Nu ska jag lära er ett riktigt bra knep. För det där med Bearnaisessåser som skär sig är inget kul. Och ju mindre risker jag tar ju bättre känns det. Jag utgår från såsguden Tommy Myllymäki recept (finns varianter både i hans bok om såser och på köket.se >> ) Jag har dock gjort lite ändringar, bland annat har jag minskat mängden rödvinsvinäger då jag inte vill ha fullt så mycket syra.

TIPS: Vill du ha ett ännu bättre knep, gör hela såsen i sous viden. Klicka här för att komma till receptet >>

Perfekt Bearnaisesås med hjälp av sous vide

1 msk hackad schalottenlök
1,5 msk rödvinsvinäger, helst dragonvinäger
3 msk vatten

2 äggulor

300 g smör

1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar
2 msk dragon, hackad
4 msk persilja, hackad

Förpacka smöret och lägg i 55 gradigt vatten, kanske tillsammans med köttet som här? Vänta tills smöret smällt och nått 55 grader. Se bilden här undertill.

Plocka bladen från dragonen och finhacka dragonstjälkarna. Spara bladen till slutet. Finhacka schalottenlöken. Hacka löken och stjälkarna riktigt fint så att du sen inte behöver sila reduktionen.

Koka upp lök, dragonstjälkar och vinäger, det räcker i stort sett med ett uppkok. Tillsätt vattnet, låt svalna något.

Tillsätt äggulorna och värm till cirka 65 grader under vispning. Du märker när det börjar tjockna.

Tillsätt smöret droppvis till ägguleblandningen under konstant vispning. Sakta till en början och sen allt snabbare.

Smaka av med salt och cayennepeppar. Vänd ner hackad dragon och persilja.

Den här middagen alltså… perfekt kött och sås i underbar kombination!

Tycker du fortfarande att detta är lite för svårt? Men du har en sous vide? Då ska du genast klicka dig vidare till det här receptet istället >> Sous Vide Bearnaisesås >>

Reklam:

1 2 69 70 71 72 73 597 598