Veckans middagar vecka 14
Påskhelgen är över och vardagen tillbaka igen.
![Läckert med tonfisk och curry till middag.](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210201c.jpg)
Måndag: Tonfisk i currysås med ris
Tisdag: Morotssoppa med karamelliserad lök som grund
Onsdag + Torsdag: Fläskfilégratäng med grillade paprikor och soltorkade tomater
Massor av goda saker tillsammans med en riktigt krämig gräddsås!
Fredag: Supergod sojamarinerad lax med sesambroccoli
Lördag: Det känns som att det är läge att plocka fram grillen från vinterförvaringen nu.. så något grillat får det nog bli :)
Reklam:
Krämig tomatrisotto
Reklam för Thermomix Sweden – sweden.thermomix.com
Risotto. Den har både jag och maken väldigt höga krav på. Den får absolut inte vara torr. Den ska vara krämig. Det ska vara lite tugg kvar i riset, men absolut inte hård. Det ska ta tid att göra den och fonden ska koka in långsamt. Helst undertiden man sakta står och rör och dricker vin ;)
Men nu påstår Thermomix att det går att göra det på 30 minuter. Och att den sköter allt hackade av lök och rivande av ost. Vi är skeptiska, men nu ska maskinen testas!
![Tomatrisotto med mozzarella](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210307a.jpg)
Krämig tomatrisotto
till 3-4 portioner
100 g parmesan, i större bitar
1-2 schalottenlökar, halverade
2 vitlöksklyftor
40 g olivolja
300 g risottoris
200 g finkrossade/passerade tomater
60 g vitt vin
500 g vatten, kokande
1 grönsaksbuljongtärning
salt & peppar
40 g smör
till servering:
mozzarella
rucola
![Tillagning av tomatrisotto](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210307b.jpg)
Såhär finriver du parmesan: Lägg parmesanbitarna i skålen och kör
15 sekunder / hastighet 6.
Häll ut den nu rivna parmesanen i skål och ställ åt sidan.
Såhär hackar du löken: Skala schalottenlöken och vitlöken och dela på mitten. Lägg i mixerskålen tillsammans med olja.
Kör 10 sekunder / hastighet 5.
Skrapa ner allt från kanterna med slickepotten i skålen så att det ligger i botten.
Såhär fräser du löken: Kör 3 minuter / 120 grader / hastighet 1
Lägg i ris och passerade tomater.
Lägg på locket utan mätkoppen (alltså öppet i mitten)
3 minuter / 120 grader / hastighet 1
Använd slickepotten och rör runt i skålen, om något ris fastnat. Häll sedan i vinet.
Kör 1 min / 100 grader / hastighet 1
Tillsätt kokande vatten (ja, jag vet.. lite miss att man man måste göra detta vid sidan av, men annars kyler man ner riset för mycket). Tillsätt även buljongtärning, salt och lite peppar.
Kör 12 minuter / 100 grader / hastighet 1
Tillsätt smör och parmesanen du gjorde först. Rör försiktigt runt med slickepotten och låt stå några minuter så att det smälter ner.
Millans kommentar: Det här var ett riktigt kul test att göra! Dels fick jag lite ordning på några av sakerna maskinen kan göra, som att mala ner parmesanen, steka, koka etc.
Följer man färdiga recept på skärmen är det väldigt enkelt och jag ser stor potential för de som inte är så intresserade av matlagning, men ändå vill äta god och nyttig mat. Eller kanske tonåringen som inte är så van i köket än och helst inte vill diska en massa saker. Här görs allt i en bytta.
Att det dessutom blev väldigt gott är riktigt trevligt! Det blev krämigt, riset blev inte förstört (vilket jag trodde) och det fick puttra i lugn och ro.
———————————————————————
Läs mer om Thermomix här:
https://sweden.thermomix.com/
———————————————————————
Har du ingen Thermomix rekommenderar jag istället det här receptet på en supergod tomatrisotto.
Reklam:
Fiskgratäng med citron
En väldigt vanlig klassisk fiskgratäng med citron. Inget wow, men väldigt gott och perfekt att laga en dag i veckan som kommer!
![Fiskgratäng med citron](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210303.jpg)
Fiskgratäng med citron
600 g fiskfilé
salt & peppar
3 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 kycklingbuljongtärning
1 citron
färsk dill
150 g riven ost
till servering:
potatis
sallad, på fotot, rivna morötter, äpplen och finhackad dill, rucola
picklad rödlök
Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
Lägg fisken i en smord form, krydda med salt & peppar.
Smält smöret i en kastrull. Pudra över vetemjölet och vispa ner mjölken lite i taget. Smula ner buljongen och låt sjuda några minuter. Använd skalet från citronen och finriv ner det i såsen. Finhacka dillen och blanda i.
Häll över såsen och den rivna osten. Tillaga ca 10 minuter i mitten på ugnen.
Servera gratängen med kokt potatis och grönsaker.
Reklam:
Italienska läckerheter
Reklam för Gusto – italiafoodmarket.com
Jag har ju redan gjort ett inlägg om italiafoodmarket, men jag kände faktiskt att jag vill göra ett till. För nu har de här delikatesserna förgyllt våra dagar.
![Världens godaste fralla med tomat och mozzarella](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210318a.jpg)
En av de mest magiska sakerna jag fick i min leverans var mozzarellan som jag redan tidigare skrivit om. Jag har seriöst aldrig tidigare smakat en mozzarella med så mycket smak och härlig konsistens. Kan varmt rekommendera den!
![Supergod pasta med räkor och fänkål](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210318b.jpg)
Jag beställde även lite pasta och gjorde en variant av Pasta med purjolök, fänkål, räkor och dill. Blandade lite tunt strimlad vitkål i också. God pasta med bra konsistens.
![Italiensk nougat](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210318c.jpg)
Från företaget SFumature di Cioccolato köpte jag de här nougat-liknande läckerheterna. “The chocolate bars are handmade of 3 layers of chocolate with Milk chocolate and white chocolate in the middle.”
Eftermiddagsfikan blev till en riktig njutning.
SFumature di Cioccolato:
Shades of Chocolate: Artisan Chocolate.
The ancient Neapolitan chocolate shop has been working with chocolate for over a century, producing chocolate delicacies that satisfy the eyes and especially the palate. Expert chocolatiers work the cocoa by hand, using ancient recipes of the Neapolitan tradition and creating sticks of chocolate, pralines, eggs, animals, cartoon characters, hearts, little angels, and many other sculptures to taste.
![Hemmagjorda surdegscroissanter med chokladfyllning](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210318d.jpg)
Och sen var det där här chokladkrämen.. Gjorde surdegscroissanter som jag testade att fylla med denna. Resultatet blev väl kanske inte världens bästa, då den visade sig vara lite för rinnig för detta syfte. Så det kommer jag inte att göra om. Men krämen i sig var väldigt “chokladig” och inte alls så söt som exempelvis Nutella. Smaskens!
Gusto – italiafoodmarket.com
Detta inlägget är såklart i samarbete med Gusto. En lokal italiensk marknad, fast på nätet. Här hittar du butiken och kan titta igenom vad de har i sitt sortiment:
italiafoodmarket.com
Reklam:
Matinspiration vecka 13
Påskvecka och det kommer säkerligen att bli lite förändringar i planeringen här hemma. Men det känns ändå skönt att det finns någon grundplan :)
![Dagens middag, pasta med lax](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210122.jpg)
Måndag: Ugnsbakad lax med dillpasta (bilden ovan)
Den ugnsbakade laxen som inleder veckan är en stor favorit bland följarna på Instagram. Har du testat än?
Tisdag: Långkokt kyckling med senap och dragonsås
Onsdag + Torsdag: Ren- och älgskavsgryta med kantareller och lingon
Fredag: Vegetarisk halloumi-stroganoff
Lördag: Torskfilé med morotspuré gjord på brynt smör
Den här morotspurén är verkligen magiskt god tillsammans med fisk. Har du möjlighet att sous vide torsken blir det om möjligt ännu bättre.
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 42 43 44 45 46 … 597 598 Äldre inlägg »