Krämig tomatrisotto

Reklam för Thermomix Sweden – sweden.thermomix.com

Risotto. Den har både jag och maken väldigt höga krav på. Den får absolut inte vara torr. Den ska vara krämig. Det ska vara lite tugg kvar i riset, men absolut inte hård. Det ska ta tid att göra den och fonden ska koka in långsamt. Helst undertiden man sakta står och rör och dricker vin ;)

Men nu påstår Thermomix att det går att göra det på 30 minuter. Och att den sköter allt hackade av lök och rivande av ost. Vi är skeptiska, men nu ska maskinen testas!

Tomatrisotto med mozzarella

Krämig tomatrisotto
till 3-4 portioner

100 g parmesan, i större bitar

1-2 schalottenlökar, halverade
2 vitlöksklyftor
40 g olivolja

300 g risottoris
200 g finkrossade/passerade tomater

60 g vitt vin
500 g vatten, kokande
1 grönsaksbuljongtärning
salt & peppar

40 g smör

till servering:
mozzarella
rucola

Tillagning av tomatrisotto

Såhär finriver du parmesan: Lägg parmesanbitarna i skålen och kör
10 sekunder / hastighet 10.
Häll ut den nu rivna parmesanen i skål och ställ åt sidan.

Såhär hackar du löken: Skala schalottenlöken och vitlöken och dela på mitten. Lägg i mixerskålen tillsammans med olja.
Kör 5 sekunder / hastighet 5.

Skrapa ner allt från kanterna med slickepotten i skålen så att det ligger i botten.

Såhär fräser du löken: Kör 3 minuter / 120 grader / hastighet 1

Lägg i ris och passerade tomater.
Lägg på locket utan mätkoppen (alltså öppet i mitten)
3 minuter / 120 grader / hastighet 1

Använd slickepotten och rör runt i skålen, om något ris fastnat. Häll sedan i vinet.
Kör 1 min / 100 grader / hastighet 1

Tillsätt kokande vatten (ja, jag vet.. lite miss att man man måste göra detta vid sidan av, men annars kyler man ner riset för mycket). Tillsätt även buljongtärning, salt och lite peppar.
Kör 12 minuter / 100 grader / hastighet 1

Tillsätt smör och parmesanen du gjorde först. Rör försiktigt runt med slickepotten och låt stå några minuter så att det smälter ner.

Millans kommentar: Det här var ett riktigt kul test att göra! Dels fick jag lite ordning på några av sakerna maskinen kan göra, som att mala ner parmesanen, steka, koka etc.

Följer man färdiga recept på skärmen är det väldigt enkelt och jag ser stor potential för de som inte är så intresserade av matlagning, men ändå vill äta god och nyttig mat. Eller kanske tonåringen som inte är så van i köket än och helst inte vill diska en massa saker. Här görs allt i en bytta.

Att det dessutom blev väldigt gott är riktigt trevligt! Det blev krämigt, riset blev inte förstört (vilket jag trodde) och det fick puttra i lugn och ro.

———————————————————————

Läs mer om Thermomix här:
https://sweden.thermomix.com/

———————————————————————

Har du ingen Thermomix rekommenderar jag istället det här receptet på en supergod tomatrisotto.

Lämna en kommentar




*