Supergod sojamarinerad lax med sesambroccoli

Det här receptet spred sig som en löpeld bland mina vänner och plötsligt hade “alla” testat kändes det som. Kommentarerna om sesambroccolin gick isär, själv var jag väl inte speciellt imponerad. Laxen däremot, med den här enkla marinaden är verkligen supergod och blev en favorit direkt! Kommer att göras om många gånger!

Sojamarinerad lax

Sojamarinerad lax med sesambroccoli
till 3-4 portioner

600 g laxfile

marinad:
1 dl ljus soja
3 tsk honung
50 g färsk ingefära

sesambroccoli:
400 g broccoli
3 klyftor vitlök
olja
3 msk sesamfrön
1 msk sesamolja
salt

till servering:
ris

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.

Sojamarinerad lax

Riv ingefära, blanda den med soja och honung och lägg på ett fat.

Marinera laxen i sojablandningen, se till att allt marineras. Låt marinera medan riset kokar och tillbehöret förbereds. När de andra sakerna är klara, stek laxen i en separat stekpanna på hög värme, laxen kommer att få en lätt sotad yta från sockret i honungen.

Sojamarinerad lax

Skär buketter från broccoli och skala stammen så den blir vit, skär sedan slantar av broccolistammen och tunna skivor av vitlöksklyftorna.

Stek vitlöken i olja på hög värme, fortsätt med broccoli och sist sesamfrön. När det mjuknat och blivit lätt rostat, tillsätt sesamoljan och ställ åt sidan.

 

Servera laxen med sesambroccoli och ris.

 

Källa: Receptet kommer härifrån, men är lite ändrat https://www.koket.se/mitt-kok/tommy-myllymaki/sojamarinerad-lax-med-sesambroccoli/

Lämna en kommentar
Reklam: