Sous vide kyckling, ugnsbakade rotfrukter och coleslaw

Innehåller reklam för Thermomix

Om du inte redan tillagar din kyckling i sous viden, så måste du bara testa. Aldrig mer torr kyckling! Du kan givetvis sous videa din kyckling i Thermomixen, men vi fick inte plats i den just idag, då vi skulle förbereda lite lunchlådor också.

Sous videad kycklingfile, coleslaw och ugnsbakade rotfrukter

Sous vide kycklingfilé

Kycklingfilé – från djupfryst rakt ner i vattnet
65 grader – 2,5 timme

Kycklingfilé tinad/färsk
Medium 63 grader – 1,5 h
Well Done 72 grader – 1,5 h

När kycklingen är färdig tar du upp den ur och steker den i riktigt varmt stekjärn med smör, så den får riktigt fin yta.

Ugnsbakade rotfrukter

Här är det bara att blanda som du vill, potatis, sötpotatis, morötter, palsternacka, sellerirot, lök. Skär i klyftor, ringa över lite olja och kryddor. In i ugnen, varmluft 200 grader ca 30 minuter.

Hur du enkelt gör coleslaw

Coleslaw i Thermomixen

Att göra coleslaw i Thermomixen är verkligen löjligt enkelt, och resultatet blir superbra.

200 g kål, i stora bitar
100 g morötter, i stora bitar
1 grönt äpple (ca. 100 g), i kvartar
20 g lök
kryddor (salt, peppar, italiensk salladskrydda)
2 msk majonnäs
1 dl creme fraiche

Lägg kål, morötter, äpple, lök, kryddor, majonnäs och cremefraiche i mixerskålen.
5 sekunder, hastighet 5

Läs mer om Thermomix här:
https://sweden.thermomix.com/

Reklam:

Vintips till pizza

Det blir en hel del pizza här hemma, för det är ju så otroligt gott. Och självklart har vi testat oss igenom viner som inte alls fungerar. För vad du väljer att dricka till beror ju till största del på vad du toppar din pizza med.

Pizza är som ni vet en mångsidig rätt som kan varieras i oändlighet. Ett tips när man väljer vin till pizza är att matcha rött vin med röd pizzasås och vitt vin med vit pizzasås.

Här kommer tre riktigt bra tips som passar utmärkt till pizzor med kryddig tomatsås typ cappricciosa.

Fantastiskt gott vin till pizza. Flera tips!

La Corte del Pozzo Bardolino är en vinproducent från Bardolino-området i Venetien, Italien. Bardolino är en klassisk italiensk rödvinsregion som ligger vid Gardasjöns östra strand. Vinerna som produceras här är ofta gjorda på druvorna Corvina, Rondinella och Molinara, och har en mjuk och fruktig smakprofil.

La Corte del Pozzo Bardolino, 2019
nr 2340 hos Systembolaget
750 ml – 95 kr
Bärig, ungdomlig smak med inslag av körsbär, jordgubbar, färska örter och hallon.

Podtips: Lyssnar du på poddar finns det en pod från vinbetyget.se
Avsnitt 38 handlar om just pizza och det här vinet.

Musella är en vingård i hjärtat av Valpolicella-området, med en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Musella har varit en av de ledande producenterna av Valpolicella-viner sedan början av 1900-talet, och företaget drivs idag av den femte generationens vinmakare, Maddalena Pasqua di Bisceglie.

Musella Valpolicella Superiore, 2018
Nr 2393 hos Systembolaget
750 ml – 149 kr
Bärig smak med inslag av fat, körsbär, färska örter, jordgubbar och kanel.

ricossa piemonte

Ännu mer italienskt ;) Denna gång från Piemonte. Barbera är en fruktig, lättdrucken rödvin med hög syra och låga tanniner. Den passar bra till pizzor med rik fyllning, som pizza med salami och mozzarella.

Ricossa Vistamonte Barbera Organic
Italienskt Nr 2013 hos Systembolaget
750 ml – 99 kr
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, körsbär, hallon, blåbär och viol.

Vilka viner ska man leta efter till pizzan?

Chianti – Ett klassiskt italiensk rödvin från Toscana som ofta har smaker av körsbär, tobak och en viss kryddighet. Chianti passar bra till klassisk margherita pizza eller pizzor med tomatbaserade såser.

Pinot Noir – En lätt till medium rödvin från Bourgogne i Frankrike. Pinot Noir är känd för sin mjuka tannin och syra, samt smaker av röda bär och jordiga toner. Den passar bra till pizzor med färska grönsaker, som paprika och svamp.

Sauvignon Blanc – En ljust vin med hög syra och smaker av citron, grön frukt och gräs. Sauvignon Blanc passar bra till pizzor med vit sås, som pizza med räkor och vitlök.

Rosé – Ett “rosa” vin som kan variera från torrt till sött. Rosévin passar bra till pizzor med lättare smaker, som pizza med färsk tomat och basilika.

Det finns såklart många fler viner som passar till pizza, men detta är en liten vägledning. Oavsett vilket vin du väljer, glöm inte att det viktigaste är att njuta av både vinet och pizzan!

Reklam:

Matinspiration vecka 12

Veckans tips är att vilken enkel soppa som helst kan bli lyxig. Här en ärtsoppa, men det hade hade lika gärna kunnat vara en billig potatissoppa. Med rätt tillbehör blir den hur lyxig som helst!

Supergod grön ärtsoppa med tillbehör

Måndag: Panerad skrei med potatismos och grönsaker

Tisdag: Kikärtsgryta med tomater

Onsdag + Torsdag: Spaghetti och köttfärssås

Fredag: Baguetter & räkor
Någon form av baguetter serverade med avokado, räkor, kanske lite majonäs. Vet inte riktigt vad det ska bli av det här :)

Lördag: Grön ärtsoppa med örtröra (bilden ovan)
Lättlagad soppa som genast blir lite lyxigare när man serverar den med lite ost och chark-bricka.

Reklam:

Gusto – Italienska delikatesser

Reklam för Gusto – italiafoodmarket.com

Det här är något jag verkligen sett framemot att få sätta tänderna i. För efter ett år då jag knappt varit utanför dörren så fick jag möjlighet att faktiskt få smaka på Italien igen.

Marco och Sal är två napolitanska killar som brinner för att, trots pandemins framfart, sprida Italienska delikatesser från de bästa lokala tillverkarna. Målet är att det inte ska kosta mer att beställa på nätet än att besöka den lokala italienska marknaden.

Direkt från den italienska marknaden, härliga produkter

När jag öppnade lådan med godsaker visste jag knappt var jag skulle börja. Det finns så mycket jag vill göra och så mycket jag kommer att göra med detta. Men först på listan hamnade pizza.

Jag har ett minne, för några år sedan i Venedig. Denna vackra stad där allt verkar vara dyra restauranger för turisterna. Men äta måste man ju och vi hittade ett ställe och hade väl inga högre förväntningar, trots att tripadvisor rankat den högt. Men där inne fick jag en fantastisk pizza. Det var gul tomatsås på halva och röd tomatsås på andra halvan. Tomaterna var så smakrika och goda och mozzarellan smakade på ett sätt jag aldrig tidigare upplevt. Detta har jag haft i bakhuvudet sedan dess, men aldrig riktigt fått till..

Gör din egen tomatsås till pizza

Jag beställde en burk med gula tomater och en flaska med röda krossade/passerade tomater.

Jag använde halva den röda flaskan till 3 pizzor. Blandade med 1 tsk oregano, 1 tsk timjan, 1/2 tsk salvia och lite lökpulver. Sen bara att röra runt.

Gula söta tomater

De gula tomaterna mosade jag lite slarvigt med en gaffel och klippte lite slarvigt med en sax. Sen kryddade jag bara lätt med lite salt.

Världens godaste mozarella

Sen kom vi till Mozzarellan. Alltså.. jag har aldrig sett en liknande mozzarella med så mycket smak och härlig konsistens. Stora var de också!

Surdegspizza på gång

Pizzadegen hade jag förberett några dagar innan. Surdegsbollar som fått vila i kylen 2 dygn. Helt recept på detta finns här (längst ner i inlägget) >>

Surdegspizza med supergod pizzasås

Sen till den roliga delen, nämligen att trycka ut bottnen och lägga på godsakerna. Vi gjorde lite olika varianter för att alla skulle få sina önskemål, men detta är min.

Godare än såhär blir inte en pizza

Alltså.. jag tror inte ni förstår hur underbar denna pizzan var! Botten var krispig med fluffiga kanter. Tomatsåserna var lika goda som jag mindes dem från Italien. Mozzarellan var perfekt i konsistensen och smakade så gott. Lite lufttorkad skinka på det, som fick vara med i ugnen. Efter ugnen toppade jag med flingor av parmesan, rucola och färska tomater.

Bättre än såhär blir inte en pizza!

Gusto – italiafoodmarket.com

Jag kan ärligt säga att sakerna jag använt till pizzorna håller hög kvalité och var fantastiskt goda!

Här hittar du butiken och kan titta igenom vad de har i sitt sortiment:
italiafoodmarket.com

Reklam:

Matplanering vecka 11

Här nere i Skåne börjar man kunna ana våren, men det är långt ifrån alla dagar det känns så. Så därför börjar vi veckan med en värmande soppa!

Mustig och god köttfärssoppa

Måndag: Köttfärs- och paprikasoppa
Lätt att göra mycket av och kommer bli flera lunchlådor

Tisdag: Panerad fisk med matvete, tomater och mozzarella

Onsdag + Torsdag: Italiensk-inspirerad kycklinggratäng
Veckans storkok blir en gratäng med kyckling.

Fredag: Frittata med gröna ärtor, mascarpone och rostade tomater

Lördag: Hemmagjord pizza

Reklam:

1 2 43 44 45 46 47 597 598