Chokladkräm

Reklam för Thermomix Sweden – sweden.thermomix.com /
innehåller recept

Som jag tidigare berättat så ska vi testa en Thermomix och det är verkligen spännande! Chokladpudding och chokladkräm har vi gjort förr, men aldrig på det här viset.

krämig chokladpudding

Chokladkräm

till 5-6 portioner

150 g mörk choklad (Varianten på bilden nedan är med 70 % kakao, men dottern och maken tyckte den blev för skarp, så gången efter hade vi lägre kakaohalt (bilden ovan) och då blev dottern riktigt nöjd!)
500 g mjölk
100 g socker
20 g majsstärkelse
2 ägg
1 msk smör eller 1 – 2 msk grädde

till servering:
vispad grädde
riven choklad

Lägg chokladen i mixerskålen och riv i
10 sek/hastighet 10.

Tillsätt mjölk, socker, majsmjöl och ägg och sjud i
12 min/90°C/hastighet 3.

Tillsätt smör och blanda i
10 sek/hastighet 4.

Häll genast upp i portionsdessertskålar och låt svalna. Kyl i kylskåp i minst en timma före servering.

Källa: https://cookidoo.international/recipes/recipe/en/r619196

Chokladkräm toppad med vispgrädde

Millans kommentar: Det här var verkligen smidigt. Inget hackade av choklad, utan hela bitar rakt ner i maskinen, som började med att göra ett pulver av allt. Sen fyllde jag bara på med ingredienserna i den ordning maskinen sa. Med den inbyggda vågen behövde jag inte heller mäta något i förväg, utan rakt ner i maskinen bara. Sen startade maskinen upp på nytt och lät krämen sjuda tills den var färdig.

Resultatet blev riktigt bra och även diskningen av skålen var smidig. Så det är en bra början för Thermomix hos oss :) Men fortsätt följa oss för att se hur vi väljer att utmana maskinen.

Reklam:

Sous videad torsk med gräddig spetskål och brynt smör

Mathem har massa enklare recept på sin sida och dagens gräddstuvade spetskål är ett av deras recept från början. Riktigt krämigt och gott. Här har vi dock smaksatt med lite dijon också, samt sous videat torsken till perfektion :)

Här är Mathems variant >> och nedan vår.

Torsk och gräddig spetskål

Sous videad torsk med gräddig spetskål och brynt smör
till 4 portioner

600 g färsk torskrygg
salt & peppar

400 g spetskål eller vitkål
1 gul lök
3 dl vispgrädde
1 kruka färsk dill
1 citron
1 msk dijonsenap

80 g smör att bryna + smör till stekningen

Skär fisken i 4 portionsbitar och krydda med salt och peppar på båda sidor. Förpacka och sous videa, 40 minuter, 45 grader.

Strimla kål och lök. Finhacka dillen.

Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna och fräs kål och lök på medelvärme så att de mjuknar. Tillsätt grädde och låt det puttra på svag värme så att grädden kokar in i kålen. Precis innan servering, tillsätt dill och rivet citronskal. Smaka av med senap, salt och peppar.

Ta fram ännu ett stekjärn och lägg i 80 g smör och låt bryna. När det är färdigt, häll över i en skål. Lägg i ytterligare en klick smör och stek fisken som hastigast precis innan servering.

Lägg upp den spetskålen på tallrikar och toppa med den stekta torskfilén. Ringla över brynt smör.

Reklam:

Matinspiration vecka 10

Här kommer lite förslag på vad du kan äta i veckan :)

Cannelloni med kräftstjärtar

Måndag: Wokgryta med ris

Tisdag: Falukorv med äppelmimosa
Fast barnen kommer få makaroner till istället.

Onsdag + Torsdag: Gräddig kikärtsgryta med dragon
Veckans storkok blir en vegetarisk gryta med smak av dragon.

Fredag: Krämig sparrisomelett med ädeloströra

Lördag: Cannelloni med kräftstjärtar (bilden ovan)
En av Chrisses favoriträtter får bli lördagsmiddag.

Reklam:

Vad är en Thermomix?

Reklam för Thermomix Sweden – sweden.thermomix.com /

Ni som hängt med här ett tag vet att jag gärna testar nya prylar till köket. En del blir succéer och vissa… tja.. de åker ut från köket lika snabbt som de kom. Thermomix är något som är stort i övriga världen, men relativt nytt här i Sverige. Jag har fått låna en Thermomix för att utvärdera om den är något vi vill ha. Så är du lika nyfiken som jag på nya saker, häng på när jag testar.

Thermomix maskin

Detta är Thermomix

Thermomix TM6 är 15 maskiner i en. Den innehåller bland annat värmemixer, hushållsassistent, ångkok, sous vide, slowcooker, vattenkokare och mycket mer. Så frågan är, håller den verkligen måttet? Kan den verkligen ersätta alla sakerna jag har i köket?

Vad kan en thermomix göra?

På deras instagram-sida hittade jag den här bilden som ger en tydlig bild av alla tillbehören.

Detta är en thermomix

Den har även inbyggt wifi för digital uppkoppling och receptbok.

Hur kokar man ägg i en thermomix, här är svaret

Koka ägg i en Thermomix

I morse började vi direkt och gjorde ägg. Man väljer att man ska koka ägg bland recepten. På skärmen kommer tydliga instruktioner. Häll i 400 g vatten. Bara att hälla på, för den har inbyggd våg som visar. Sen lägger man ner äggen i den medföljande korgen. Väljer hur man vill ha sina ägg och får automatiskt rätt tid. Sen är det bara att starta. 12 minuter senare ropade maskinen på mig och sa till att äggen skulle upp och spolas i kallt vatten. Resultatet blev helt perfekta ägg! Så första testen blev väldigt lyckad!

Koka vatten i en thermomix

Vattenkokare

Skålen rymmer 2,2 liter som mest. Fungerar att koka upp tevattnet med också.

Ångkoka ångkokt ris i thermomix

Riskokare

Thermomixen är suveränt bra på att ångkoka ris till perfektion!

Ångat ris

1 liter vatten
1 tsk salt
20 g olivolja
50 – 350 g vitt långkornigt ris (12-16 minuters koktid)

Häll vattnet och oljan i mixerskålen och tillsätt salt. Sätt korginsatsen på plats, väg upp riset i insatsen.
20 min / 100°C / hastighet 4
Häll upp riset i en serveringsskål och servera varmt.

Thermomix

Så, nu börjar den stora testen hos oss! Häng på och läs och se om det är något som faller dig i smaken!

Läs mer om Thermomix här:
https://sweden.thermomix.com/

Reklam:

Rimmad torskrygg med jordärtskockspuré och brynt smör

Rimmad sousvidad torskrygg med brynt smör.. alltså. Godare än så kan nog inte en fisk bli alltså.

Rimmad torskrygg med jordärtskockspuré och brynt smör

Rimmad torskrygg med jordärtskockspuré och brynt smör
till 4 portioner

Fisken:
600 g torskrygg

Börja med att rimma torsken (recept här >> ). Torka av fisken och vakuumförpacka. Kör i sous viden 47 grader 40 minuter.

Puré:
700 g potatis
400 g jordärtskockor
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
2 msk smör
salt & peppar

Skala potatis och skockor och skär i mindre bitar. Ångkoka eller lägg i en kastrull med lättsaltat vatten, koka dem mjuka under lock.
Häll av vattnet och låt ånga av. Tillsätt grädde, mjölk och smör och mixa slätt med mixer. Krydda med salt och peppar. Håll varmt fram till servering.

till servering:
50 g smör
150 g soyabönor
50 g vattenkrasse, eller annan sallad
2 msk rom
2 dl rotfruktschips
salt & peppar

Brynt smör: Hetta upp smöret i ett stekjärn eller kastrull. När smöret “tystnat” börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det blivit gyllenbrunt och doftar sött är det klart.

Koka soyabönorna enligt anvisningar på förpackningen.

Fördela puré och fisk på tallrikarna och skeda över det brynta smöret.

Lägg bönor, vattenkrasse, rom och chips på tallrikarna. Krydda med lite salt & peppar.

Reklam:

1 2 44 45 46 47 48 597 598