Fläskfilégratäng med grillade paprikor och soltorkade tomater
Den här gratängen blev bara så god! Massor av goda saker tillsammans med en riktigt krämig gräddsås! Att det dessutom blev gott i lunchlådan dagen efter är en bra bonus.
Fläskfilégratäng med grillade paprikor och soltorkade tomater
till 6 portioner
1 kg fläskfilé
salt peppar
smör
2 små zucchini
300 g grillade röda paprikor (finnas att köpa färdiggrillade på burk från typ Zeta)
10 normalstora soltorkade tomater i olja
4 vitlöksklyftor
4 dl vatten
4 msk kalvfond
5 dl vispgrädde
3 msk mjöl (eller annan redning)
250 g körsbärstomater
2 dl riven parmesanost
till servering:
extra parmesan
pasta
oliver
sallad
Några av ingredienserna.
Ansa och skär zucchinin i stora tärningar. Skär paprikorna i stora bitar. Stek zucchinin och paprikan i lite smör tills zucchinin börjar mjukna. Lägg sedan ner runt kanterna i en ugnssäker form (det ska vara plats till fläskfilén i mitten sen).
Använd samma stekjärn och lägg i en klick smör. Putsa fläskfilén, salta och peppra och bryn sedan. Du ska alltså bara få snygg god yta, inte steka färdigt. Skär sedan filén i skivor och lägg ner i ugnsformen.
Skala och hacka vitlöken grovt. Om det är stora tomater, skär i mindre bitar. På fotot är det massa småtomater vi la in i somras. Fräs på tills det doftar riktigt gott av vitlöken.
Fördela vitlöks- och tomatröran ovanpå fläskfilén.
Använd samma stekjärn igen, tillsätt vatten, fond, grädde och redning (mjöl). Vispa ihop och låt koka upp. Häll sedan såsen ner i formen.
Strö över halverade tomater och ost.
In i ugnen, 200 grader ca 20 minuter, tills fläskfilén är färdig.
Servera med pasta, oliver och extra parmesan på toppen.
Reklam:
Lämna en kommentar