Tonfisk i currysås med ris

Jag minns såväl kyckling i currysås från luncherna i skolan, som tonfisk i currysås. Tyvärr är det inte de bästa minnena. Såsen var en smaklös gul trögflytande massa. Om det var kyckling eller tonfisk som låg i spelade mindre roll, för det var totalt smaklöst. Den här läckra vardagsrätten är allt annat än smaklös iaf. Smaka av om det är tillräckligt med curry-smak för dig. Mängden beror ju helt på vilken sorts curry man använder.

Hälsosammare val. Den här grytan blir definitivt godare med härlig vispgrädde och krämig creme fraiche. Men tänk den mer som helgmiddag än vardagsmiddag då. Om vi istället använder lätt creme fraiche och matlagningsgrädde, delar det på 6 portioner så får du faktiskt en riktigt nyttig och bra middag.

Tonfisk i currysås med ris

Tonfisk i currysås med ris

4-6 portioner

2 burkar tonfisk i vatten
1 liten purjolök
1/2 msk finhackad ingefära (finns även hackad djupfryst som är riktigt bra att använda till detta, men öka mängden lite då)
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
3 tsk curry
1 tsk gurkmeja (kan uteslutas men det ger en vacker färg i maten)
1 hönsbuljongtärning
6 dl vätska (godast blir 3 dl creme fraiche + 3 dl grädde, men du kan även använda enbart matlagningsgrädde eller mjölk. Blanda ihop det du har i kylen helt enkelt).

till servering:
ris/korn-typ
grönsaker

Tonfisk i currysås med ris

Låt tonfisken rinna av.

Skär lök, vitlök, ingefära i mindre bitar och fräs i en kastrull tills löken mjuknar.

Skär paprikan i småbitar och blanda i tillsammans med löken.

Tillsätt curry och gurkmeja och fräs allting i 2-3 min.

Tonfisk i currysås med ris

Häll i grädde, crème fraiche, buljongtärning och koka upp allting. Låt sjuda långsamt i ca 15 min. Smaka av och krydda eventuellt mer.

Vänd i tonfisken försiktigt utan att smula till den för mycket.

Tonfisk i currysås med ris

Servera med ris och eventuellt mer grönsaker.

Lämna en kommentar




Reklam: