Långkokt kalops i slow cooker
Riktiga köttgrytor, som den här med långkokt kalops, är det bästa man kan göra i en slow cooker. Låt köttet ligga på low i många timmar, så faller det nästan isär bara du tittar på det. Just kalops har nog varje landskap sin version, men här är vår skånska variant, anpassad till crock pot/slow cooker.
![Långkokt kalops i slow cooker](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_180112f.jpg)
Långkokt kalops i slow cooker
till 8 portioner
1,5 kg högrev
2 gula lökar
25 g smör
1 liter vatten
2 oxbuljongtärningar, mörka
2 lagerblad
8 kryddpepparkorn
8 vitpepparkorn
3 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
3 msk vetemjöl
5 morötter
till servering:
kokt potatis
inlagda rödbetor
finklippt persilja (går utmärkt med djupfryst)
![Långkokt kalops i slow cooker köttet](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_180112a.jpg)
Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar. Skär köttet i stora bitar. Lägg undan morötterna, förslagsvis i kylen.
![Långkokt kalops i slow cooker löken](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_180112d.jpg)
Blanda lök, vatten, buljongtärningar, lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar, tomatpuré och soja i slow cookern.
Tips: Efter att själv har lagat detta flera gånger har jag insett att det blir godare om man steker löken tillsammans med köttet, innan man lägger ner det i grytan. Det gäller i princip alla rätter med gul lök i slowcookern, stek den först.
(Om du på fotot ovan tycker dig se lite timjan nere till höger så stämmer det, för dottern tyckte tydligen att det behövdes. Som tur var hann jag hindra henne innan alla andra kryddor från lådan också hann åka ner i..)
![Långkokt kalops i slow cooker brynt kött](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_180112b.jpg)
Hetta upp en stekpanna. Lägg i rejält med smör och vänta tills det börjar bryna och lägg i köttet i omgångar och lägg över i slow cookern efterhand. Det handlar bara om att köttet ska få en riktigt snygg stekyta.
![Långkokt kalops i slow cooker grytan](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_180112c.jpg)
Sätt igång grytan på low 6-7 timmar.
![Långkokt kalops i slow cooker med morötter](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_180112e.jpg)
1 timme innan det är dags att äta: Pudra över mjölet och rör runt. Blanda ner morotsbitarna och låt gå på low ytterligare en timme.
Servera kalopsen med rödbetor, persilja och kokt potatis.
Reklam:
Pastagratäng med bönor och mozzarella
Hos Hemmets Journal hittade jag det här receptet som lockade med orden “Den här pastagratängen med köttfärs och mozzarella blir garanterat hela familjens favoriträtt.” Dock så fick receptet modifieras något då proportionerna inte stämde med paketstorlekarna. Resultatet blev en mättande gratäng som fungerade utmärkt såväl dagen efter som att frysas till lunchlådor. Inte familjens nya favorit, men mycket mat för pengarna och gott.
Pastagratäng med bönor och mozzarella
till minst 6 rejäla portioner
500 g nötfärs
2 gula lök
3 vitlöksklyftor
olivolja
1 krm chiliflakes
3 burk krossade tomater à 400 g
1 dl vatten
1 msk kapris (vi är inga kaprisälskare här hemma, men sältan i det här fallet är väldigt god. Dock blir 3 msk som det står i originalet lite väl skarpt för oss.)
1 burk stora vita bönor 400 g
1 kruka basilika
1,5 msk rödvinsvinäger
500 g pasta, typ penne
3 dl riven parmesanost
2 st mozzarella-kulor
till servering:
grönsaker, på fotot gröna bönor/haricots verts och gurka
Skala och hacka lök och vitlök. Mjukstek löken i olivolja. Tillsätt färs, vitlök och chili. Bryn tills färsen är smulig. Tillsätt tomater och vatten och sjud i ca 20 minuter. Blanda i kapris mot slutet.
Skölj bönorna, låt rinna av och blanda ner. Hacka basilikabladen, blanda ner och smaka av med vinäger och salt.
Koka pastan enligt förpackningen.
Blanda pastan med såsen, 1 dl parmesanost och bitar av mozzarellan rakt ner i en form. Avsluta med ett lager parmesanost.
Gratinera mitt i ugnen tills gratängen har fin färg, 200 grader, cirka 20 minuter.
Källa: Med vissa ändringar från: http://www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/recept/pennegratang-med-bonor-och-mozzarella
Reklam:
Rotfruktsgratäng med falukorv
Det här receptet började som en klassisk kylskåpsrensning. Det slutade dock med något som blev en ny vardagsfavorit här hemma! Allt-i-ett-gratäng som gick hem hos hela familjen! Är ni många som ska äta är det lätt att bara utöka mängden rotfrukter så att gratängen blir tjockare. Använd gärna riktig grädde för att få det sådär krämigt perfekt!
![Rotfruktsgratäng med falukorv](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_171212c.jpg)
Rotfruktsgratäng med ugnsbakad falukorv
till 5-6 portioner, lite beroende på potatismängden
ca 1 kg potatis
4 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan eller 2 msk färsk
salt och peppar
800 g falukorv
100 g färskost basilika gräslök (fast det lär fungera med precis vilken smak som helst)
2-3 tomater
ost
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatis, morötter, palsternacka och lök. Skiva allt tunt och varva i en smord form.
Blanda grädde, mjölk, pressad vitlök, timjan, salt och peppar och häll över grönsakerna. Sätt in i ugnen 40 minuter.
![Rotfruktsgratäng med falukorv](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_171212a.jpg)
Skär skåror i falukorven och fördela färskosten mellan alla skivorna. Skiva tomaterna och tryck in dem också. Lite salt & peppar på detta. Skär skivor av osten och lägg över.
![Rotfruktsgratäng med falukorv](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_171212b.jpg)
Plocka ut gratängen från ugnen och lägg falukorven över och ställ tillbaka ca 20 minuter.
![Rotfruktsgratäng med falukorv](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_171212d.jpg)
Sen är det bara att servera :)
Reklam:
Kreolskans söndagsgryta till slow cooker
Jag vet inte varför jag ger mig på mat från 70- och 80-talen när jag allt som oftast inte gillar det. Jag tycker inte att ananas i burk är speciellt gott och varken kassler eller andra “spännande” saker som jordnötter i mat imponerar på mig. Men ändå får jag för mig att göra klassikern Kreolsk gryta, dock för slow cookern. Resultatet, ja, det smakar precis som det gjorde 1975 när receptet först kom i Allt om Mat. Jag är inte speciellt imponerad, men det är tidsenligt och jag vet att många tycker det är här ett riktigt bjudrecept och kallar det för sin paradrätt.
Kreolskans söndagsgryta var ett recept i Allt om Mat nr 13 1975. Det var ett nytt och spännande recept med influenser från den nya trenden ”kreol”. Vanlig fläskfilé blev spännande med starka korvar, syltlök och små ättiksgurkor. De här nyskapande ”cross-over”-rätterna, som t ex Flygande Jacob med sina bananer och jordnötter, och Kreolskans gryta fick stor genomslagskraft eftersom Allt om Mat var den enda mattidningen och mängden kokböcker på 70-talet var en knappt märkbar rännil jämfört med dagens kokboksflod. Skaparen av Kreolskans söndagsgryta var Anna-Maria Lautmann som då var ansvarig för Allt om Mat’s provkök.
Källa: http://blogg.alltommat.se/jenkfood/2014/10/23/70-talsklassikern-kreolskans-gryta/
Så, eftersom jag fick så många frågor på Instagram, här är originalreceptet från Allt om Mat och även min anpassade variant till slow cookern.
Bilden ovan hämtad från: http://blogg.alltommat.se/jenkfood/2014/10/23/70-talsklassikern-kreolskans-gryta/
Kreolskans söndagsgryta anpassad till slow cooker
till 6 portioner
3 dl vatten
1 tärning köttbuljong
1,2 kg fläskfilé
2 stora eller 4 små starka korvar (typ kabanosser)
olja
salt och svartpeppar
3 tsk mejram
1 röd paprika
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 burk syltlök (195 g)
1 dl hackad ättiksgurka eller cornichons
till servering:
svarta urkärnade oliver
ris
grönsaker
Häll vattnet i slow cookern och smula ner köttbuljongen.
Putsa fläskfilén och skär den i tjocka skivor som bultas lätt med handen. Krydda med salt, peppar och mejram. Skär korven i skivor och bryn dem snabbt i lite olja. Lägg i slow cookern.
Skär paprikan i strimlor och lägg över köttet.
Sätt på low 4-5 timmar.
Pudra över vetemjöl och rör runt. Häll i grädden, syltlök och gurka. Sätt igång på low i 30 minuter.
Reklam:
Morotskakans dag
Idag är det morotskakans dag och vad passar inte bättre då än att göra en djupdykning i arkivet och titta efter vilka recept vi redan har publicerat här. Morotskakan är nämligen en kär gammal favorit som vi har bakat i olika varianter genom åren.
Den snyggaste av dem alla är Millans variant täckt med massa sommarbär. En fröjd för ögat och gommen.
Det finns även ett klassiskt recept som räcker till många. Vi har även en snarlik variant som kallas för Tinas morotskaka som Millan bakade ett år inför Alla hjärtans dag.
Givetvis går det lika bra att göra en minivariant i form av muffins med härlig cream cheesefrosting ovanpå.
En riktigt saftig varianten som även innehåller ananas har Millan bloggat om tidigare.
Vill man leva lite hälsosammare så kan man köra på Millans variant av overnight oats med smak av morotskaka.
Oavsett vilken form du väljer så hoppas vi du hittar något som tilltalar dig!
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 101 102 103 104 105 … 597 598 Äldre inlägg »