Kreolskans söndagsgryta till slow cooker

Jag vet inte varför jag ger mig på mat från 70- och 80-talen när jag allt som oftast inte gillar det. Jag tycker inte att ananas i burk är speciellt gott och varken kassler eller andra “spännande” saker som jordnötter i mat imponerar på mig. Men ändå får jag för mig att göra klassikern Kreolsk gryta, dock för slow cookern. Resultatet, ja, det smakar precis som det gjorde 1975 när receptet först kom i Allt om Mat. Jag är inte speciellt imponerad, men det är tidsenligt och jag vet att många tycker det är här ett riktigt bjudrecept och kallar det för sin paradrätt.

Kreolskans söndagsgryta var ett recept i Allt om Mat nr 13 1975. Det var ett nytt och spännande recept med influenser från den nya trenden ”kreol”. Vanlig fläskfilé blev spännande med starka korvar, syltlök och små ättiksgurkor. De här nyskapande ”cross-over”-rätterna, som t ex Flygande Jacob med sina bananer och jordnötter, och Kreolskans gryta fick stor genomslagskraft eftersom Allt om Mat var den enda mattidningen och mängden kokböcker på 70-talet var en knappt märkbar rännil jämfört med dagens kokboksflod. Skaparen av Kreolskans söndagsgryta var Anna-Maria Lautmann som då var ansvarig för Allt om Mat’s provkök.
Källa: http://blogg.alltommat.se/jenkfood/2014/10/23/70-talsklassikern-kreolskans-gryta/

Så, eftersom jag fick så många frågor på Instagram, här är originalreceptet från Allt om Mat och även min anpassade variant till slow cookern.

Kreolskans söndagsgryta
Bilden ovan hämtad från: http://blogg.alltommat.se/jenkfood/2014/10/23/70-talsklassikern-kreolskans-gryta/

Kreolskans söndagsgryta anpassad till slow cooker

Kreolskans söndagsgryta anpassad till slow cooker

till 6 portioner

3 dl vatten
1 tärning köttbuljong

1,2 kg fläskfilé
2 stora eller 4 små starka korvar (typ kabanosser)
olja
salt och svartpeppar
3 tsk mejram
1 röd paprika

2 msk vetemjöl

4 dl vispgrädde
1 burk syltlök (195 g)
1 dl hackad ättiksgurka eller cornichons

till servering:
svarta urkärnade oliver
ris
grönsaker

Kreolskans söndagsgryta anpassad till slow cooker

Häll vattnet i slow cookern och smula ner köttbuljongen.

Putsa fläskfilén och skär den i tjocka skivor som bultas lätt med handen. Krydda med salt, peppar och mejram. Skär korven i skivor och bryn dem snabbt i lite olja. Lägg i slow cookern.

Kreolskans söndagsgryta anpassad till slow cooker

Skär paprikan i strimlor och lägg över köttet.

Kreolskans söndagsgryta anpassad till slow cooker

Sätt på low 4-5 timmar.

Kreolskans söndagsgryta anpassad till slow cooker

Pudra över vetemjöl och rör runt. Häll i grädden, syltlök och gurka. Sätt igång på low i 30 minuter.

Lämna en kommentar




Reklam: