Overnight oat – Kall frukostgröt

Äta kall gröt? Det tog ett tag innan jag ens fick för mig att testa det här. Men efter att tillräckligt många recept flimmrat förbi mig på Pinterest kunde jag inte låta bli. Första försöket blev en besvikelse, men efter några gånger fick jag till en grund som faktiskt fungerar. Det är krämigare än vanligt havregrynsgröt och väldigt smidigt att frukosten är färdig på morgonen. Lätt att ta med också. Och när du ändå är igång, gör dubbelt, eller trippelt. Den håller lätt några dagar i kylen.

Tips: Chia-fröna är både nyttiga och gör att konsistensen på gröten blir bättre. Men gillar du inte dem så kan du bara ta mer havregryn istället.

Tips: Toppa gärna recepten nedan med färska frukter, kokosflingor, grovhackade nötter eller något annat som gör det både snyggare och lite godare.

Tips: Mjölkfritt? Inga problem, bara byt ut till havremjölk/havreyoghurt istället. Tänk dock på att smaken ändras så du kan behöva lägga till/ta bort sötningsmedel.

Tips: Ingen yoghurt hemma? Grunden är faktiskt bara havregryn + vätska. Så utgå från vad som finns hemma. Lika delar havregryn + vätska brukar bli bra.

Overnight oat – Kall frukostgröt

Grundrecept – 1 stor portion

1 dl havregryn
1 dl yoghurt
1,5 dl mjölk
0,5-1 msk chia frön

Något eller några av följande smaksättningar:
lite vaniljpulver
salt
lite flytande honung
torkade frukter (äpplebitar/russin/tranbär/fikon)
nötter
bär
citrusfrukter (lite rivet apelsinskal eller limeskal blir väldigt friskt och gott)

Till servering:
färska bär att toppa med
skivad banan
kokosflingor
nötter
ringla över honung

Blanda samman alla ingredienserna i en skål med lock. Sätt in i kylen över natten.

Overnight oats - Banan Choklad

Overnight oats – Banan & Choklad

2 portioner (till vänster på fotot)

1,5 dl havregryn
1,5 dl yoghurt
1,5 dl mjölk
1 msk chia frön
0,5 tsk vaniljpulver
1 banan
1 näve djupfryst mango
2 msk hackad choklad eller chokladpluppar

Skär bananen i mindre bitar eller mosa. Blanda med alla de andra ingredienserna och ställ i kylen över natten.

Tips: När jag har bananer hemma som börjar bli övermogna skalar och skär jag dem i bitar och fryser. Sen är det bara att ta ut dem och blanda ner i gröten på kvällen. De tinar under natten och på morgonen rör man bara ihop det lite mer.

Overnight oats – Morotskaka

2 portioner (till höger på fotot ovan)

1,5 dl havregryn
1,5 dl yoghurt
1,5 dl mjölk
1 msk chia frön
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk flytande honung
1 stor morot
2 msk cream cheese
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma

topping: på fotot syns kokosflingor

Skala och finriv moroten. Blanda med alla de andra ingredienserna och ställ in i kylen över natten.

Overnight oats

Overnight oat med jordnötssmör

0,5 dl havregryn
1 msk chifrön
1 msk jordnötssmör
några droppar lönnsirap
1 dl havremjölk

Blanda och ställ kallt. Håller utan problem 3 dagar i kylen.

Servera gärna med frukt av något slag. På fotot ovan banan och cocosflingor.

Lämna en kommentar




Reklam: