Långkokt kalops i slow cooker

Riktiga köttgrytor, som den här med långkokt kalops, är det bästa man kan göra i en slow cooker. Låt köttet ligga på low i många timmar, så faller det nästan isär bara du tittar på det. Just kalops har nog varje landskap sin version, men här är vår skånska variant, anpassad till crock pot/slow cooker.

Långkokt kalops i slow cooker

Långkokt kalops i slow cooker
till 8 portioner

1,5 kg högrev
2 gula lökar
25 g smör

1 liter vatten
2 oxbuljongtärningar, mörka
2 lagerblad
8 kryddpepparkorn
8 vitpepparkorn
3 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja

3 msk vetemjöl
5 morötter

till servering:
kokt potatis
inlagda rödbetor
finklippt persilja (går utmärkt med djupfryst)

Långkokt kalops i slow cooker köttet

Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar. Skär köttet i stora bitar. Lägg undan morötterna, förslagsvis i kylen.

Långkokt kalops i slow cooker löken

Blanda lök, vatten, buljongtärningar, lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar, tomatpuré och soja i slow cookern.

Tips: Efter att själv har lagat detta flera gånger har jag insett att det blir godare om man steker löken tillsammans med köttet, innan man lägger ner det i grytan. Det gäller i princip alla rätter med gul lök i slowcookern, stek den först.

(Om du på fotot ovan tycker dig se lite timjan nere till höger så stämmer det, för dottern tyckte tydligen att det behövdes. Som tur var hann jag hindra henne innan alla andra kryddor från lådan också hann åka ner i..)

Långkokt kalops i slow cooker brynt kött

Hetta upp en stekpanna. Lägg i rejält med smör och vänta tills det börjar bryna och lägg i köttet i omgångar och lägg över i slow cookern efterhand. Det handlar bara om att köttet ska få en riktigt snygg stekyta.

Långkokt kalops i slow cooker grytan

Sätt igång grytan på low 6-7 timmar.

Långkokt kalops i slow cooker med morötter

1 timme innan det är dags att äta: Pudra över mjölet och rör runt. Blanda ner morotsbitarna och låt gå på low ytterligare en timme.

Servera kalopsen med rödbetor, persilja och kokt potatis.

Kommentarer

Ana skrev 2018-07-03 klockan 10:14

Ska man inte skumma av köttet när det körs i slow cooker?

Millan skrev 2018-07-03 klockan 17:57

Jag brukar aldrig skumma av köttet. Men vill du göra det så kör på :)

Mona Lisa Bergman skrev 2023-12-03 klockan 10:49

Kan man lägga i potatisen samtidigt med morötterna?

Millan skrev 2023-12-03 klockan 13:55

Mona Lisa: Jag tycker inte det. Jag vet att det finns folk som gör det, men jag tycker inte att potatisen blir goda. Allt blir så soggigt liksom. Men det är min åsikt, så testa och se om du gillar det?

Lämna en kommentar




Reklam: