Saftig påskkaka med morot och ananas

Jag vet, det låter inte speciellt gott med morot och ananas i en kaka. Men om jag säger att receptet ursprungligen kommer från “Två systrars söta” är det ingen som fortfarande tvivlar va? I boken kallas den för den ultimata morotskakan och jag kan inte annat än att hålla med. Den är lätt att göra och den håller sig saftig i flera dagar. På grund av allergier fick jag göra lite ändringar i receptet, men även glasyren som jag inte var nöjd med fick bytas ut. Så här kommer min version av systrarnas kaka.

morot och ananaskaka

Saftig påskkaka med morot och ananas
3 morötter (ca 250 g)

4 dl vetemjöl
3,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 dl kokosflingor

1,5 dl rapsolja
2 ägg
1 dl avrunnen krossad ananas

glasyr:
200 g cream cheese (ingen lightvariant)
50 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
ev. en liten skvätt citronsaft

dekoration:
strössel

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.

Skala och skär morötterna i mindre bitar som du kokar i vatten tills de är mjuka. Häll bort vattnet och använd en stavmixer tills morötterna har blivit puré. Låt svalna.

Blanda alla de torra ingredienserna.

Rör i olja, ägg, morotspuré och ananas. Rör om ordentligt så att allt verkligen blandas.

Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten på ugnen ca 40 minuter.

Låt kakan svalna ordentligt innan du blandar glasyren och brer på.

Kommentarer

Vardagsmat a la Jess skrev 2013-03-29 klockan 15:00

Det låter löjligt gott verkligen!!

Tiggy skrev 2013-04-06 klockan 16:05

Alltså det här är den godaste (morots)kakan jag någonsin bakat, smakat och knappt kan sluta äta. :P Och ju längre den står desto smaskigare blir den! Jag var för lat för att puréa morötterna så jag rev de på rivjärn som vid andra morotskakor och det gick fint! Mmmm......

Lämna en kommentar




*