Troligen världens godaste surdegspizza

Det här receptet har redan funnits ett bra tag här, men då låg det tillsammans med lite andra pizzadegar och jag förstod att det var svårt att hitta, men här är det nu; Troligen världens godaste surdegspizza.

I originalreceptet (som finns här) använder man 260 g vatten, vilket gör den ganska svårarbetad och torr. Men börja med den lilla mängden vatten och tillsätt mer efterhand. Hur mycket vatten du kan använda beror på vilken mjölsort du använder och hur mycket vatten mjölet klarar av att hantera utan att glutentrådarna spricker. Ju mer vatten du lyckas tillsätta utan att degen havererar, ju större chans att du får riktigt fina bubblor i degen.

Troligen världens godaste surdegspizza

Troligen världens godaste surdegspizza

Pizzadeg med surdeg / Surdegspizza med riktigt fluffiga kanter
till 4 pizzor

400 g vetemjöl special (eller ännu bättre om du lyckas få tag i Tipo 00-mjöl)
100 g durumvetemjöl
260 – 365 g ljummet vatten
(260g = 62% hydrering, 365g = 80%)

150 g bubblig surdegsgrund
20 g olivolja
10 g salt

världens godaste surdegspizza i vedeldad ugn

Blanda mjöl och vatten och låt stå ca 1 timme.

Blanda sedan i surdegsgrunden, olja och salt, helst med maskin ca 5 minuter.

Lägg tillbaka i bunken och täck med plast/lock och ställ i rumsvärme 4-6 timmar på jäsning. Under första timmarna så gör gärna några vikningar också.

världens godaste surdegspizza på jäsning

Alternativ 1: Forma bollar av degen, kalljäs 1-3 dygn i kylskåp. Det beror lite på hur kallt du har i kylen, men under 5 grader så stannar jäsningen i princip av och du kan ha dem väldigt många dygn i kylen. (På bilden ovan har de fått jäsa ett dygn.)

Alternativ 2: Forma bollar av degen och låt jäsa färdigt och använd direkt.

När det är dags att göra pizzorna trycker du ut degen. Kavla inte, för då förstör du de fina luftbubblorna. I Instagram-inlägget ovan ser du hur jag gör.

världens godaste pizza

Vill du ha tips på topping till pizzorna eller förslag på andra degar utan surdeg så klicka dig vidare till det här inlägget:

Det enda pizzainlägget du behöver – recept och tips


instagram.com/
saltpepparse

Följ Millan på Instagram för att få mer inspiration kring matlagning på stekhäll, surdegsbakande, slowcooker, odling och massa annat.

Kommentarer

Ulrika Allansson skrev 2022-10-24 klockan 19:02

Hej! En fråga. Jag ska resa i bil i 6 timmar, men vill testa att använda min vetesurdeg till pizzabottnar. Hur gör jag. Reser jag med surdegen i ”biltemperstur” och gör pizzabottnarna i stugan, eller gör jag degen klar och jäser dem i bilen? Ska jag ha kylväska eller hur i hela friden ska jag tänka? Tacksam svar och ja, jag hsr bara precis börjat mitt surdegsutforskande, men tycker det blivit jättebra hittills. Vänligen/Ulrika

Millan skrev 2022-10-25 klockan 06:58

Hej Ulrika! Hm... inte helt lätt att svara på. Jag hade nog gjort färdigt degen, gjort bollar till enskilda pizzor och ställt den i kylskåp över natten. På morgonen hade jag packat i kylväska. Det är så jag hade valt att göra. Lycka till! /Millan

Sofia skrev 2023-12-02 klockan 21:22

Går de att byta ut durumvetemjöl mot emmervete eller öladsvete ?

Millan skrev 2023-12-03 klockan 13:57

Hej Sofia! Ja, du kan byta ut mot exempelvis ölandsvete. Det blir inte riktigt samma sak men det går bra.

Ma skrev 2023-12-26 klockan 11:55

Om pizzorna ska gräddas i vanlig ugn, vilken temperatur är bäst? Vilken funktion vanlig ugn, varmluft, annan? Hur lång tid ungefär?

Millan skrev 2023-12-26 klockan 21:09

Hej Ma! Jag rekommenderar 250 grader och en väl uppvärmd pizzasten (eller stål som jag själv använder). Högt upp i ugnen. Vanlig över + undervärme. Tiden... tja.. gissar på 5 minuter. Men du ser när den börjar se snygg ut.

Thomas skrev 2024-01-02 klockan 22:02

Hur har ni räknat ut hydreringen i receptet ovan? Jag får inte ihop det.

Millan skrev 2024-01-03 klockan 19:16

Hej Thomas! Hydreringen visar hur stor andel vätska det är i brödet i förhållande till mjölet. Till exempel: 80 gram vätska till 100 gram mjöl ger 80/100 = 80% hydrering. Sen får man räkna med alla de andra sakerna också. Om du söker efter "bakers percentage" så hittar du massor av artiklar om det.
Och här hittar du en variant som räknar åt dig: https://foodgeek.dk/en/bread-calculator/

Hoppas det gör det lite enklare att förstå.

Lämna en kommentar
Reklam: