Troligen världens godaste surdegspizza

Det här receptet har redan funnits ett bra tag här, men då låg det tillsammans med lite andra pizzadegar och jag förstod att det var svårt att hitta. Så nu fick det ett eget inlägg istället.

I originalreceptet (som finns här) använder man 260 g vatten, vilket gör den ganska svårarbetad. Men börja med den lilla mängden vatten och tillsätt mer efterhand. Hur mycket vatten du kan använda beror på vilken mjölsort du använder och hur mycket vatten mjölet klarar av att hantera utan att glutentrådarna spricker.

Surdegspizza
till 4 pizzor

400 g vetemjöl special (eller ännu bättre om du lyckas få tag i Tipo 00-mjöl)
100 g durumvetemjöl
260 – 365 g ljummet vatten
(260g = 62% hydrering, 365g = 80%)

150 g bubblig surdegsgrund
20 g olivolja
10 g salt

Surdegspizza i vedeldad ugn

Blanda mjöl och vatten och låt stå ca 1 timme.

Blanda sedan i surdegsgrunden, olja och salt. Blanda samman, helst med maskin ca 5 minuter.

Lägg tillbaka i bunken och täck med plast/lock och ställ i rumsvärme 4-6 timmar på jäsning. Under första timmarna så gör gärna några vikningar också.

Surdegsbotten till pizza på jäsning

Alternativ 1: Forma bollar av degen, kalljäs 1-3 dygn i kylskåp. Det beror lite på hur kallt du har i kylen, men under 5 grader så stannar jäsningen i princip av och du kan ha dem väldigt många dygn i kylen. (På bilden ovan har de fått jäsa ett dygn.)

Alternativ 2: Forma bollar av degen och låt jäsa färdigt och använd direkt.

När det är dags att göra pizzorna trycker du ut degen. Kavla inte, för då förstör du de fina luftbubblorna. I Instagram-inlägget ovan ser du hur jag gör.

världens godaste pizza

Vill du ha tips på topping till pizzorna eller förslag på andra degar utan surdeg så klicka dig vidare till det här inlägget:

Det enda pizzainlägget du behöver – recept och tips


Lämna en kommentar




*