Vintips till pizza

Det blir en hel del pizza här hemma, för det är ju så otroligt gott. Och självklart har vi testat oss igenom viner som inte alls fungerar. För vad du väljer att dricka till beror ju till största del på vad du toppar din pizza med.

Pizza är som ni vet en mångsidig rätt som kan varieras i oändlighet. Ett tips när man väljer vin till pizza är att matcha rött vin med röd pizzasås och vitt vin med vit pizzasås.

Här kommer tre riktigt bra tips som passar utmärkt till pizzor med kryddig tomatsås typ cappricciosa.

Fantastiskt gott vin till pizza. Flera tips!

La Corte del Pozzo Bardolino är en vinproducent från Bardolino-området i Venetien, Italien. Bardolino är en klassisk italiensk rödvinsregion som ligger vid Gardasjöns östra strand. Vinerna som produceras här är ofta gjorda på druvorna Corvina, Rondinella och Molinara, och har en mjuk och fruktig smakprofil.

La Corte del Pozzo Bardolino, 2019
nr 2340 hos Systembolaget
750 ml – 95 kr
Bärig, ungdomlig smak med inslag av körsbär, jordgubbar, färska örter och hallon.

Podtips: Lyssnar du på poddar finns det en pod från vinbetyget.se
Avsnitt 38 handlar om just pizza och det här vinet.

Musella är en vingård i hjärtat av Valpolicella-området, med en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Musella har varit en av de ledande producenterna av Valpolicella-viner sedan början av 1900-talet, och företaget drivs idag av den femte generationens vinmakare, Maddalena Pasqua di Bisceglie.

Musella Valpolicella Superiore, 2018
Nr 2393 hos Systembolaget
750 ml – 149 kr
Bärig smak med inslag av fat, körsbär, färska örter, jordgubbar och kanel.

ricossa piemonte

Ännu mer italienskt ;) Denna gång från Piemonte. Barbera är en fruktig, lättdrucken rödvin med hög syra och låga tanniner. Den passar bra till pizzor med rik fyllning, som pizza med salami och mozzarella.

Ricossa Vistamonte Barbera Organic
Italienskt Nr 2013 hos Systembolaget
750 ml – 99 kr
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, körsbär, hallon, blåbär och viol.

Vilka viner ska man leta efter till pizzan?

Chianti – Ett klassiskt italiensk rödvin från Toscana som ofta har smaker av körsbär, tobak och en viss kryddighet. Chianti passar bra till klassisk margherita pizza eller pizzor med tomatbaserade såser.

Pinot Noir – En lätt till medium rödvin från Bourgogne i Frankrike. Pinot Noir är känd för sin mjuka tannin och syra, samt smaker av röda bär och jordiga toner. Den passar bra till pizzor med färska grönsaker, som paprika och svamp.

Sauvignon Blanc – En ljust vin med hög syra och smaker av citron, grön frukt och gräs. Sauvignon Blanc passar bra till pizzor med vit sås, som pizza med räkor och vitlök.

Rosé – Ett “rosa” vin som kan variera från torrt till sött. Rosévin passar bra till pizzor med lättare smaker, som pizza med färsk tomat och basilika.

Det finns såklart många fler viner som passar till pizza, men detta är en liten vägledning. Oavsett vilket vin du väljer, glöm inte att det viktigaste är att njuta av både vinet och pizzan!

Lämna en kommentar
Reklam: