Veckomatsedel vecka 15
Måndag: Potatis- och purjolökssoppa
Tisdag: Prinskorvsgryta med pesto och ris
Onsdag: Äter inte hemma
Torsdag: Spaghetti Carbonara
Fredag: Vitkål- och kycklingpaj
Lördag: Dottern fyller 7 år och har valt middag – Tacos
Söndag: Stora kalasdagen – Korv med bröd + smörgåstårta
Marias kommentar:
Dottern fyller 7 år på lördag och mycket tid denna vecka behöver ägnas åt att fixa söndagens tårta. Hon vet exakt hur hon vill ha den och det involverar x-antal YouTube-klipp som hon har sett, men som inte jag har sett. Det kan gå precis hur som helst med andra ord.
Vi kör dubbla kalas på söndagen, först för kompisarna och sedan för släkten så det gäller att förbereda så mycket det bara går. Därför kör vi på bara beprövade kort denna vecka då jag behöver lägg all kökstid på att fixa tårta, smörgåstårta, cupcakes och andra kalasförberedelser.
Reklam:
Instekning av stekhäll
Jag frågade nyligen efter tips vid köp av stekhäll. Jag fick lite vettiga tips på Instagram, speciellt när jag kollade på vad andra använde. Och till slut föll valet på en Stekhäll set PRO-720 från GrillSymbol.
Dock så kan man inte börja laga mat direkt, utan man måste bränna in den. Vilket jag inte hade en aning om. Men jag hittade den här filmen på YouTube som förklarar hur man gör på ett bra sätt.
Så det var bara att sätta igång..
Helt ny och glänsande fin :)
Teknisk information:
* Yttre diameter: 720 mm, botten 610 mm
* Kapacitet: 20-30 portioner
* Höjd: 850 mm
* Pannans kanthöjd: 40 mm
* Pannan har en volym om 17 liter
* Pannans vikt: 15 kg, hela utrustningen 30 kg
* Pannan tillverkad: i 4 mm stål
* Brännarens effekt: 11,4 kW och diameter 400 mm
* Gasolförbrukning: vid full effekt 1 kg/h, normaldrift 0,3 – 0,6 kg/h
* De två brännarkretsarna kan regleras individuellt
* Brännaren är försedd med elektrisk (batteridriven) tändning
* Utrustningens ben är demonterbara och fästade med bult/vingmuttrar
* Levereras komplett med 1.2 m gasslang och reduktionsventil, SWE
* Den ovannämnda gasutrustningen uppfyller kraven i Direktiv 2009/142/EC CE1336-10
Källa: http://www.grillsymbol.se/se/produkter/stekhallar-gasol/stekhall-med-gasol-gs-720
Rapsolja, en liten spackelspade, rejält med hushållspapper (som inte luddar) och rapsolja är vad som behövs.
En stund senare är den inte lika glänsande, men nu är den redo att användas för att laga mat på :)
Jag har en känsla av att det blir mycket utomhusmatlagning i sommar!
Reklam:
Dumplings på Din Tai Fung – Hong Kong
Efter rekommendationer från Paul på foodetc.se så hamnade vi på en av Din Tai Fung-restaurangerna när vi var i Hong Kong under sportlovet. Målet var givetvis att äta dumplings. XiaoLongBao var det vi skulle sikta in oss på hade jag fått tips om i förväg.
När vi väl hade hittat upp till restaurangen fick vi bord direkt. Det var stort och mycket folk (skymtade möjligen några till västerlänningar, men annars vi vi helt klart i minoritet här. Här fanns det dock ta och lov en meny med bilder och viss förklaring även på engelska. Det var är inte alltid något man kan räkna med har vi fått erfara under denna vecka.
Vi var mest nyfikna och beställde in en omgång med XiaoLongBao med kycklingfyllning.
Sedan blandade vi till en dippsås med soja och färsk ingefära och vinäger (om jag inte minns helt galet) som vi dippade våra dumplings i. Till detta serverades något slags thé vare sig man ville eller ej för 9 HKD/person.
Marias kommentar: Det är roligt att ha provat, men ingen i familjen jublade högljutt över denna smaksensation. Det var absolut inte äckligt och jag kan mycket väl tänka mig att äta det igen om jag råkar springa förbi. Denna gången åkte vi och gick en rejäl omväg för att komma hit och det lär jag inte göra igen.
Adress: Shop No.4F,4/F.
Miramar Shopping Centre
132 Nathan Road
Tsim Sha Tsui,Kowloon
Tel: (852) 28982499
>>Karta<<
Reklam:
Romansallad med kräftstjärtar
Vi är inne i en period när vi gör väldigt mycket storkok hemma, så det blir samma middagar två dagar på raken. Att dessutom ha det i lunchlådan känns inte så lockande. Så på sistone har det blivit en hel del enkla sallader.
Romansallad med kräftstjärtar
till 2 lunchlådor
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
50 g riven parmesan
2 avokado
1 burk kräftstjärtar i lag (ca 200 g)
2 små romansallat
Blanda creme fraichen med pressad vitlök och hälften av osten.
Skär avokadon i bitar. Låt kräftstjärtarna rinna av.
Skär sallatsbladen i mindre bitar och lägg upp på tallrik. Toppa med avokado, dressing och kräftstjärtar. Strö över resten av osten.
Reklam:
Royal Plaza Hong Kong – hotellfrukost och afternoon tea
Jag ägnade många timmar åt att läsa recensioner på Tripadvisor för att bena ut vilket hotell vi skulle bo på under vår sportlovsvecka i Hong Kong. Att du kan bo billigt med låg standard framgick ganska snabbt, men ville du bo både billigt och ha bättre standard så var det bara att glömma om du ville bo hyfsat centralt.
Vårt val föll till slut på Royal Plaza på Kowloon. Vi valde att boka ett Royal Club Grand room vilket innebar att vi fick ett rum med 2 queen size sängar och sedan hade vi tillgång till loungen där det serverades frukost, afternoon tea samt evening cocktails. Vi insåg att vi aldrig kommer överleva på en kaffe och en munk till frukost och vi tillhör inte skaran som gillar att äta nudelsoppa till frukost heller. Här fick bekvämligheten bestämma och vikten av att få i oss en rejäl frukost fick överväg att det var dyrare att boka ett rum med club access. Så här i efterhand är vi oerhört nöjda med att vi gjorde det för frukosten var riktigt bra och den enda gången vi råkade befinna oss på hotellet när det serverades afternoon tea så var det riktigt trevligt också.
En av de små minibakelserna som serverades under Afternoon tea.
Vi hann även med att ta lite frukt och dryck på kvällen. Helt klart värt pengarna då bara frukostbuffén i restaurangen, (som vi också hade möjlighet att äta i), kostade mer per dag än vad vi betalade i pristillägg för vårt rum i jämförelse med ett standardrum!
Adress:
193 Prince Edward Road West
Kowloon
Hong Kong
>>Karta<<
Nedan följer ett gäng bilder från restaurangen La Scala där vi hade möjlighet att äta frukost om vi inte ville äta i loungen. I loungen fanns ett mindre utbud av såväl varma som kalla rätter. Inte så många bord och mycket lugnare och behagligare miljö än nere i den gigantiska restaurangen. Restaurangen hade dock ett mycket större utbud varför vi valde att äta där majoriteten av våra dagar, trots att ljudnivån var på tok för hög för att vara trevlig med våra mått mätt.
En äggstation där det stod en kock redo att tillaga dina ägg så som du önskade. Det fanns givetvis äggrör och kokta ägg redan att välja på, men jag valde en omelett med skinka och champinjoner som var himla god.
Ville du köra på de mer traditionella asiatiska frukosträtterna så fanns det givetvis en kock även för detta. Redo att fixa till din nudelsoppa precis så som du själv vill ha den. Vi prövade aldrig denna del av frukosten då resten av utbudet räckte och blev över för vår del.
Varma croissanter och nygräddade våfflor.
Givetvis fanns det lönnsirap att få till våfflorna! :)
Annars kunde du grädda din egen pannkaka. Det var bara att trycka på knappen så kom det ut en pannkaka i andra änden.
Det fanns givetvis en yoghurt, bröd, muffins, frukt, juice, kaffe, thé och en faslig massa andra alternativ. Du behövde inte gå därifrån hungrig.
Det som förvånade mig var att de använde IKEA:s billiga kaffemuggar och även deras plastserie för barn när det gällde tallrik, bestik etc. Har läst om flera lyxhotell i Hong Kong som gör detta. Vi kan varmt rekommendera hotellet för dem som reser med barn och letar efter ett bra boende med närhet till tunnelbana. Vi hade ett stort shoppingcentrum med direkt anslutning till hotellet och tunnelbanestationen Mongkook East låg precis där. Vi valde dock att promenera bort till stationen Mongkook som i stället gick direkt till många av de ställen som vi ville besöka. Det tog 10-15 minuter att gå och hela promenaden är under tak så det fungerade väldigt smidigt.
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 139 140 141 142 143 … 597 598 Äldre inlägg »