Smörgåstårta med kyckling och bacon

Maken kom häromdagen och sa att han var sugen på smörgåstårta och jag har en kär kollega och vän på jobbet som formligen älskar smörgåstårta så jag var inte sen att nappa på detta. Sagt och gjort, en smörgåstårta skulle göras och vi bjöd in min kollegan med familj på lite smörgåstårta.

Hade tidigare bläddrat förbi ett recept i Buffétidningen från ICA med en smörgåstårta med kyckling och bacon som jag tyckte lät himla god. Så den fick det blir, men lite småjusteringar i receptet blev det allt.

Ingredienser:
27 skivor rostbröd (= 1 stor Jätterasken + en extra brödskiva om du inte vill använda kantbiten som jag vägrar göra. I min förpackning var det nämligen 26 skivor, det kanske är fler i andra?!?)
500 gr kycklingfilé
1-2 msk tacokryddmix
750 gr turkisk yoghurt
2 dl majonnäs
1 dl finhackad gräslök
100 gr soltorkade tomater, finstrimlade
3 paket bacon á 140 gr
0,75 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
2 tsk dijonsenap
400 gr Philadelphia ost
1 ask plommontomater
1 påse Maché sallad, a 60-70 gr

Gör så här:
1. Strimla kyckling och stek den i lite smör, krydda med salt, peppar, och taco kryddmix. Lägg åt sidan och låt svalna.
2. Strimla baconet och knapperstek det. Låt det rinna av på hushållspapper. Jag stekte mitt bacon i ugnen på 225 gr i ca 2 x 10 min. Tog ut och rörde runt i halvtid. Passa så att baconet inte bränns bara. Låt svalna helt.
3. Blanda turkisk yoghurt, majonnäs, gräslök med de finstrimlade soltorkade tomaterna.
Smaka av med dijonsenap, salt och svartpeppar.

4. Vänd ner kycklingen och 2/3 av baconet.
5. Kantskär brödskivorna och lägg ut 9 skivor i botten. Bred på hälften av fyllningen.

6. Lägg på 9 skivor till, jag brukar lägga skivorna som när man kaklar, d.v.s med lite förskjutning så jag börjar inte med en hel skiva andra lagret utan en halv för att inte få skarvarna på samma ställen. Tårtan håller samman bättre då.
7. Lägg på det sista av fyllningen och avsluta med ett tredje lager bröd.
8. Plasta in tårtan och låt den stå i kylen i minst 3-4 timmar innan du garnerar den.
9. Ta fram tårtan och bred på rumsvarm Philadelphia ost runt om och ovanpå tårtan.
10. Dekorera med resten av baconet, halverade tomater, gärna plommon- eller körsbärstomater och maché eller rucculasallad.
11. Servera, äta och njut.

Marias kommentar:
Jag la även på några ostskivor och salamiskivor i ena änden då jag vet att min dotter inte är så förtjust i knapperstek bacon (har hon fått för sig just för tillfället).

Jag hade inte behövt besvära mig med detta för varken hon eller den andra tjejen på 3,5 år åt något av smörgåstårtan idag. Det fick bli grillad korv med bröd i stället till tjejerna. Smörgåstårta är kanske inte direkt barnmat, eller?

Vi andra åt med god aptit och jag tyckte själv att det var en riktigt smakrik och god smörgåstårta som jag kan tänka mig att göra igen. Fyllningen tror jag även skulle vara riktigt god i en bakad potatis så det ska jag prova framöver tänkte jag.

Kommentarer

Millan skrev 2012-05-06 klockan 10:14

Det där ser riktigt gott ut! Kan berätta att när jag var i den åldern hade du aldrig fått i mig smörgåstårta. Totalt obegripligt för mig hur man kunde blanda saker på det viset!

Tiggy skrev 2012-05-06 klockan 12:42

Ser jättegott ut, måste testas! Jag vägrade också smörgåstårta som liten. Först i tonåren som jag började älska det.

Chrisse skrev 2012-05-06 klockan 20:29

mmm bacon!

Malin skrev 2014-06-09 klockan 23:31

Hej! Tänkte göra detta på kalas imorgon och behöver veta hur många personer ditt recept är beräknat till? Tacksam för snabbt svar:) Allt gott Malin

Maria skrev 2014-06-11 klockan 05:48

Malin: 6-9 portioner, det beror så mycket på hur stora bitar folk tar och om du serverar sallad till. Hoppas det ska smaka!

Lämna en kommentar
Reklam: