Kycklingpaj

Ingredienser till fyllning för 4 pajskal:
1 kg kycklingfilé
700-900 gr vitkål
2 gula lökar
1 purjolök
4 burkar Crème Bonjour Cuisine (jag brukar använda mig av Tomat och örter eller den med Karljohansvamp. De övriga lär säkerligen fungera finfint också!)
smör
salt och peppar

Topping:

400 gr riven ost

Pajdeg till en pajform:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
1-2 msk kallt vatten

Gör så här:
1. Börja med pajdegen. Lättast att göra pajdegen tycker jag det är om du har en matberedare, men det går givetvis lika bra för hand alternativt med elvispens degkrokar.

2. Mät upp 3 dl vetemjöl och skär upp det kylskåpskalla smöret i tärning och mixa ihop detta.

3. Ha i en matsked iskallt vatten och kör någon sekund till, precis bara så att degen går ihop.

4. Plasta in degen och låt den vila 30 minuter i kylskåpet.

5. Tryck ut pajdagen i en springform och nagga botten med en gaffel.

6. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 200 grader.

7. Ställ pajskalet åt sidan.

8. Finhacka löken och strimla purjolöken. Stek mjuk i lite smör utan att löken tar färg. Lägg åt sidan.

9. Strimla vitkålen fint och stek den mjuk i lite smör, men utan att den tar färg. Rör runt i vitkålen då och då så att den inte bränns fast i stekpannan.

10. Skär kycklingfilén i mindre bitar. Stek dem och krydda med salt och peppar eller din favorit grillkrydda.

11. Blanda lök, vitkål och kycklingfilé. Vänd ner Crème Bonjouren så att allting blir en härlig gegga.

12. Fördela fyllningen i fyra pajskal, (själv brukar jag göra två pajer åt gången, det är nämligen så många formar jag får plats med i ugnen. De resterande två omgångarna fyllning brukar jag frysa in och sedan ta upp och slänga i ett pajskal vid ett senare tillfälle).

13. Strö över riven ost över fyllningen, ca 100 gr per paj.

14. Grädda i 225 graders varm ugn i 20-30 minuter eller tills osten har smält och pajen har fått lite färg.

15. Servera med en stor grönsallad till.

Smaklig måltid!

Marias kommentar:
Som sagt, det är mycket fyllning, men lika bra att göra det ordentligt när man ändå håller på. ;-) Jag brukar som sagt var tillaga två pajer och frysa resten av fyllningen i två separata burkar. Om det behöver gå snabbt en kväll så är det bara att göra en pajdeg och slänga i fyllningen och grädda. Om jag slarvar lite så hoppar jag över momentet där pajdegen ska vila i kylskåpet, det fungerar det med!

Jag brukar dela upp fyllningen i två skålar och ta två olika smaker på Crème Bonjouren så att det blir lite variation på pajerna.

Råkar du ha ett paket med Philadelphiaost hemma så släng ner det också i fyllningen, då blir pajen bara lite extra krämig!

En paj brukar räcka till 4-5 personer, lite beroende på hur pass hungrig man är.

Kommentarer

Bakverk och Fikastunder.. skrev 2011-02-03 klockan 12:48

Bra tips! Behöver lite pajrecept!

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-02-03 klockan 21:06

Har aldrig använt vitkål i paj, men det låter gott det

Louise skrev 2011-09-25 klockan 17:09

Har precis gjort och ätit pajen. Aldrig ätit någon godare, kanon recept!! :)

Maria skrev 2011-09-25 klockan 21:26

Louise: Vad roligt att höra! Pajen fungerar även finfint att frysa och sedan ta upp portionsbitar och värma i micron!

Lämna en kommentar




*