Tekakor i ugnsform

Jag var så himla sugen på tekakor en dag, men det här med att baka med barn är inte riktigt min grej. Jag behöver verkligen vara på rätt humör för att stå ut med allt kladd. Den här dagen var jag verkligen inte på det humöret, så jag tänkte att varför inte slänga ner allt i en form istället. Kollade grundreceptet i Vår kokbok och blandade ihop det med Chrisses mormors gamla recept, där man har ägg i. Resultatet blev verkligen perfekt! Fluffiga och riktigt goda! Godast är de samma dag, sen blir de lite torra.

Tekakor i ugnsform eller långpanna

Tekakor i ugnsform
(Den här varianten gör jag i min ugnsform, som är 35 x 25 cm (höjd 7,5 cm). Du borde även kunna göra det i en vanlig plåt/långpanna, men då blir bullarna inte lika höga.)

50 g färsk jäst

100 g smör
5 dl vätska (ungefär hälften mjölk + hälften kallt vatten)

2 tsk salt
2 ägg
3 msk sirap
780 g vetemjöl special

Tekakor i ugnsform eller långpanna

Smula jästen i en skål.

Smält smöret i en kastrull och blanda med vätskan, det ska bli 37 grader.

Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

Tillsätt salt, ägg och sirap. Blanda. Tillsätt sedan mjölet och kör i maskin ca 5 minuter. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Tekakor i ugnsform

Lägg bakplåtspapper i formen och tryck ut degen. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Pudra över lite mjöl och skär rutor i degen innan du sätter in det i ugnen. 225 grader, 20 minuter.

Tekakor i ugnsform eller långpanna

Låt brödet svalna innan du skär det i bitar. Sen är det bara att njuta :)

Tekakor i ugnsform eller långpanna  riktigt fluffiga

En av våra följare, Sandra, tipsar: Det går utmärkt att göra dessa med torrjäst också. Hel påse torrjäst, 85 gr raps olja och ca 11 dl vanligt vetemjöl.
Sedan körde jag 10 min på 250 grader, för krispig yta. Sänkte sedan till 200 grader.

Reklam:

Kyckling i krämig sås med soltorkade tomater och spenat

Vardagen är verkligen här och dagarna rullar på. För mig är det som vanligt viktigt med bra mat som dessutom kan fylla mina lunchlådor. Det här var ett litet experiment där jag försökte tänkta lite italienska smaker och allt blev verkligen perfekt! Krämigt och gott!

Knepet med att slänga djupfrysta sockerärtor sista minuterna med pastan är något man ibland gör med Linas matkasse, som jag tagit till mig och ofta gör.

Kyckling i krämig sås med soltorkade tomater och spenat

Kyckling i krämig sås med soltorkade tomater och spenat
till 6 portioner

1 kg kycklingfilé
rejäl klick smör
olja
3 vitlöksklyftor

sås:
1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl crème fraiche
3 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
salt & peppar
10 soltorkade tomater delade på mitten
70 – 100g färsk babyspenat

1 citron

Tillbehör:
pasta
250 g sockerärtor (fungerar utmärkt med djupfrysta)

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt sockerärterna koka med den sista minuten.

Skiva vitlöken och fräs i smör och olja i en gryta. Skär kycklingen i stora (typ 3 bitar på en filé) bitar och fräs med tills kycklingen nästan är helt färdig.

Blanda vetemjöl, mjölk, crème fraiche och kryddor och häll ner tillsammans med kycklingen. Låt puttra tills kycklingen är färdig.

Kyckling i krämig sås med soltorkade tomater och spenat

Rör ner soltorkade tomater och spenat. Låt puttra några minuter. Tvätta citronen och finriv skalet och strö över grytan. Jag pressar gärna ner lite extra citronsaft också, men smaka av och se vad du tycker.

Servera grytan med nykokt pasta och sockerärter.

Kyckling i krämig sås med soltorkade tomater och spenat

Två smaskiga lunchlådor blev det till mig :)

Reklam:

Chilli con carne med riktigt passande vin

Alltså, vilken festmiddag det blev förra söndagen hemma hos oss. Det var nog inte den godaste Chili con carnen vi gjort, men kombinationen med vinet och tillbehören blev verkligen en fullträff!

Chilli con carne

Chilli con carne
till 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja
500 g nötfärs

1,5 dl rött vin

1 burk krossade tomater, 400g
2 msk tomatpuré
1 msk chilliflakes
0,5 tsk spiskummin
1 kanelstång
1 tsk Worcestershiresås
1 köttbuljontärning

1 burk kidneybönor (400g) avrunna och sköljda
salt och peppar

till servering:
bröd (gärna vitlöksbröd)
grönsaker: finhackad röd/grön paprika, gurka, majskorn, rödlök, sallad/vitkål/spetskål, morotsstavar
riven ost
creme fraiche/yoghurt

Chilli con carne
Hetta upp olivolja i en gryta och stek hackad gul lök och hackad vitlök.

Lägg i och bryn köttfärsen.

Häll i vinet och låt puttra en liten stund innan du tillsätter krossade tomater, tomatpuré, kryddor, Worcestershiresås och buljontärning.

Sänk värmen och puttra under lock i minst en timme, gärna halva dagen ;)
Tänk på att ta bort kanelstången innan den börjar koka sönder.

Strax innan servering, häll i bönorna och ta bort från värmen.

Chile con carne

Chile con Carne, Cabernet Sauvignon Syrah
Nr 72740 hos Systembolaet
Från: Chile
Pris: 99 kr, 1500 ml
Källa: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chile-con-carne-7274008
Smak: Chile con Carne är ett är smakrikt och fruktigt rött vin med lagom syra och en lång eftersmak. Det innehåller druvorna Cabernet sauvignon (85 %) samt Syrah (15%). Cabernet sauvignon ger vinet toner av körsbär och svarta vinbär och Syrah ger smak av björnbär, hallon och violtoner med inslag av vanilj och choklad.

Några riktigt goda chili con carne-grytor hittar ni här

Chili med mörk choklad >>

Texas Chili Con Carne >>

Chili con carne med Öländska bönor >>

Slökokt Chili con carne med gröna linser >>

Reklam:

Bästa röda vinet under 100 kronor

Sydsvenskan hade nyligen “Bästa röda vinet under 100 kronor på Systembolaget” (betalartikel) och när vi var hembjudna till några vänner visade det sig att Jonas gått helt in på denna lista och köpt hem några olika sorter. Två av dem testade vi under kvällen och jag kan inte annat än att hålla med om att det var riktigt prisvärda goda viner, så jag tipsar vidare :)

Bästa röda vinet under 100 kronor

Torres Gran Sangre de Toro
Nr 2686 hos Systembolaget.
Från: Spanien
Pris: 89 kr, 750 ml
Smak: Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, mörka körsbär, lakrits, kaffe och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Källa: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/torres-gran-sangre-de-toro-268601

Perdeberg Pinotage
Nr 2137 hos Systembolaget.
Från: Sydafrika
Pris: 69 kr, 750 ml
Smak: Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, blåbär, mynta, svarta vinbär, peppar och sötlakrits. Serveras vid 16-18°C till rätter av ljust kött, lamm eller till vegetariska rätter.
Källa: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/perdeberg-213701

Reklam:

Torskrygg med frasigt dill- och mandelströssel

Lina Gebäck, mest känd som Linas matkasse gav tidigare i höstas ut sin första kokbok – Middag hela veckan. Vi har haft ganska många matkassar och för varje matkasse man beställer så samlar man poäng och dessa kunde jag nu lösa in och få kokboken. Jag jublade väl inte högt när jag fick boken, för även om kapitelindelningen var bra så saknade jag inspiration till snabba vardagsmiddagar utan allt för långa ingredienslistor. Eller recept där man inte smutsar ner flera kastruller, ugnsformar och allt samtidigt. Ja, det gick snabbt att laga, men köket ser ut som en mindre krigszon efteråt. Men nu lämnar vi det, det finns många fina recept i boken och här kommer en favorit vi gjort därifrån; Torskrygg med frasigt dill- och mandelströssel

Glöm skolans torsk med mandel, som såg ut en färdigtuggad sörja. Här är en torsk som är så sanslöst god!

supergod torsk mandeltäcke

Torskrygg med frasigt dill- och mandelströssel

till 4 portioner

Torsk och potatis:
4 bitar torskryggfilé à 150 g
900 g potatis

Citronsyrlig gräddfil:
2 dl gräddfil
1 citron, finrivet skal
1 krm salt

Sallad:
150 g sockerärter
70 g salladsmix
1 knippe rädisor, hela eller halverade
1/2 gurka, skivad

Dill- och mandelströssel:
50 g mandelspån
1 dl pankoströbröd
1/2 tsk salt
4 msk rapsolja

Till servering:
1 kruka dill, finhackad
1/2 rödlök, finhackad

Torskrygg med frasigt dill- och mandelströssel

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Koka potatisen.

3. Lägg torskryggfiléerna i en ugnsform. Stick i en termometer i den tjockaste delen och tillaga i ugnen tills fisken är 52 grader i mitten, cirka 15 minuter.

4. Blanda gräddfil med rivet citronskal och salt i en liten skål. Ställ kallt.

5. Blanda sockerärter, salladsmix, rädisor och gurka i en skål.

6. Blanda ihop mandelspån, panko, salt och olja till ett oljigt strössel i en stekpanna. Stek på medelvärme under omrörning tills strösslet är gyllengult.

7. Fördela mandelströsslet över den färdiga torsken och strö över dill och rödlök. Servera fisken med kokt potatis, citronsyrlig gräddfil och sallad.

Reklam:

1 2 88 89 90 91 92 597 598