Chili med mörk choklad

Den här grytan kan nog tina upp vem som helst. Mustig och kryddig gryta som påminner lite om chili con carne. Servera med en iskall öl och vitlöksbröd så är lyckan total. Resterna går utmärkt att frysa in till lunchlådan, men tänk på att chokladsmaken på något sätt ligger och gosar till sig i frysen och känns mer efter en runda i micron.

Chili med mörk choklad
till 6 portioner

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg nötfärs
1 msk olja

1 röd chilifrukt

4 msk tomatpuré
2 tsk råsocker
5 dl rött vin
1 burk passerade tomat (500g)
1/2 dl koncenterad kalvfond

2 röda paprikor
1 burk stora vita bönor (410g)
ca 40 g mörk choklad (använder du starkare än 70% så smaka dig fram, det är nämligen lätt att chokladen tar över)
ev. chilipepparmix-krydda

till servering
bröd
avokadoröra (se recept längst ner i detta inlägg)

Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttfärs, lök och vitlök i 1 msk olja i stor kastrull.

Strimla röd chilifrukt, skrapa bort fröna om du inte vill att grytan ska bli stark.

Tillsätt tomatpuré och röd chili till grytan. Låt koka 2-3 minuter.

Tillsätt råsocker, rödvin, passerade tomater och kalvfond. Låt grytan sjuda på medelvärme ca 20 min, rör om då och då.

Skär paprikan i bitar och lägg i grytan tillsammans med bönorna. Låt grytan sjuda ytterligare ca 10 min.

Smaka av grytan med riven mörk choklad, chilipepparmix och lite salt.

Servera med bröd och avokadoröra (på fotot har vi även valt att servera med kronärtskocksbottnar).

Avokadoröran till är inget måste, men det är gott med något “svalkande” om man har mycket chili i.

Avokadoröra
2 mogna avokodor
1 förpackning gräddfil (ca 2 dl)
citronsaft
ev. 1/2 vitlöksklyfta
salt

Mixa samman alla ingredienserna och låt stå kallt tills grytan är färdig.

Källa: Karim Keyser, LagaLätt 1 – 2011, med vissa ändringar.


Det godaste jag vet att dricka till en stark gryta som denna är öl. Och en favoritöl är den tjeckiska Staropramen. De flesta känner nog till den vid det här laget och skulle du ha missat den så har du något riktigt gott att vänta.

Staropramen (nr 1679)
Doft Maltig, knäckig doft med smörig ton, inslag av humle och apelsin.
Smak Maltig smak med stor beska, inslag av smörkola, humle och citrus.
Pris 500 ml 17.30 kr
Källa: systembolaget.se

Kommentarer

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-01-23 klockan 09:47

så gott, har ännu inte testat att använda choklad i maten, det måste jag verkligen göra

Martina skrev 2011-01-23 klockan 10:49

Choklad i chilin har jag aldrig testat..... låter gott!

Linda Griffin skrev 2011-01-23 klockan 12:49

Det låter och ser supergott ut! Det skall vi prova någon dag. Tack för tipset!

Millan skrev 2011-01-24 klockan 08:10

Linda - Cupcakefluffan: Om du hittar andra spännande recept med choklad i maten får du gärna dela med dig! Martina: Jag blev glatt överraskad, så jag tycker du ska testa :) Linda Griffin: Vassego :) Hoppas ni gillar det!

Jenny skrev 2011-01-25 klockan 20:26

Spännande med choklad!

Lämna en kommentar




*