Italiensk-inspirerad kycklinggratäng
Det var inte så längesedan jag gjorde en Kyckling i krämig sås med soltorkade tomater och spenat. Och detta är en liten spinoff på det. Att fräsa upp de soltorkade tomaterna med vitlök innan man lägger ner det i gratängen sätter onekligen lite extra smak på det hela. Jag hann knappt lägga upp en bild på Instagram förrän alla ville ha receptet. Men först nu har jag lyckats renskriva min kladd :)
Fungerar utmärkt i lunchlådan också.
Italiensk-inspirerad kycklinggratäng
800 g kycklingfilé
salt & peppar
en klick smör
12 soltorkade tomater i olja
3 vitlöksklyftor
chiliflakes
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kycklingbuljongtärning
3 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
2 dl riven parmesan
Till servering:
pasta
sockerärtor
sallad
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Lägg ner sockerärtor, färska eller djupfrysta, sista minuterna.
Värm ugnen till 200 grader.
Fräs kycklingen i smör tills den får lite färg. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsform.
Skär de soltorkade tomaterna i bitar. Skala och strimla vitlöken. Fräs tomaterna, vitlöken och chiliflakes tills det börjar dofta gott :)
Häll i timjan, oregano, buljongtärning, vatten och grädde. Låt koka upp.
Häll allt över kycklingen i formen.
Riv över rikligt med parmesan och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. (Kycklingen ska bli färdig och tiden beror på hur stora bitar du har gjort av kycklingen.)
Servera gratängen med pasta, sockerärtor och en sallad.
Reklam:
Fettisdagen 2019
Nu är det 47 dagar före påsk och fettisdagen :)
Fastlagsbullar och Semlor i all ära, men min personliga favorit är fortfarande Semmelkladdkaka serverad med grädde och rostade mandelspån.
Med detta inlägg vill vi önska er alla en riktigt smaskig tisdag :)
Reklam:
Ugnsbakade köttbullar med fetaost och mozzarella
Lättlagad vardagsmat kan man aldrig få för mycket av tycker jag. Här är ett läckert recept på ugnsbakad köttbullar i tomatsås. Använd vilken typ av färs du råkar ha hemma, det mesta blir bra. Men missa inte den lilla twisten med rostad lök i, för det gör detta till något mer än vanliga köttbullar.
Fungerar riktigt bra att lägga i lunchlådan också. Så gör lite extra och frys in i portionsformar.
Ugnsbakade köttbullar med fetaost och mozzarella
till 4-5 portioner
500 g färs av något slag
1 dl havregryn
1,5 dl vatten
1 dl rostad lök
3 tsk fransk senap
1 ägg
salt och peppar
100 g fetaost, smulad
sås:
1 burk körsbärstomater
1 burk krossade tomater
1/2 msk torkad oregano
2 mozzarella kulor, á 120 g
till servering:
pasta eller bröd
grönsaker
Sätt ugnen på 225 grader.
Köttbullar: Blanda havregryn och vatten, låt svälla 5–10 minuter.
Blanda ner resterande ingredienser till köttbullarna i havregrynen. Forma stora köttbullar. Lägg i en ugnsfast form, häll på tomater och kryddor och toppa med ost.
Baka tills köttbullarna är genomgräddade, det tar ca 30 minuter.
Servera med pasta och grönsaker.
Källa: Inspirationen kommer härifrån, men vi har ändrat lite med såväl kryddning som innehåll: https://www.svt.se/recept/ugnsbakade-kottbullar-med-fetaost
Reklam:
Pizzaugn
Nu är jag igång igen.. Sommaren närmar sig och jag vill laga mat ute. 2016 hade jag helt snöat in på stekhällar och spenderade kanske lite väl mycket tid på att läsa på och drömma. Men sen blev det ju också toppenbra! Idag vill ingen av oss vara utan stekhällen och den har verkligen blivit ordentligt använd.
Nu till årets då. Pizzaugn. Jag kan verkligen se mig själv ståendes där med helt fantastiska pizzor. Vedugnsgrillad pizza. Hur mycket bättre kan det liksom bli? Men frågan är som vanligt, är det värt alla pengarna? Hur många pizzor kommer jag göra och kan jag använda den till något annat?
Och vilken sort? Koleldad, vedeldad eller fuskvarianten med gasol?
Ska man satsa på en “liten”, typ Uuni 3
Källa: https://uk.ooni.com/products/uuni-3
Eller ska jag slå till på något lite mer stabilt som en Forno Allegro
Källa: https://www.grillkung.se/produkter/visa/gasolgrillar/pizzaugnar/forno-allegro-by-edil-planet/forno-allegro-by-edil-planet-pizzaiolo
Ju mer jag söker efter information ju fler olika varianter och storlekar hittar jag. Snacka om att förvirringen är total just nu. Har du något bra tips att komma med?
Reklam:
Brunch och rosa bubblor
Det här med romantiska sena middagar fungerar dåligt när man som vi är mitt inne i småbarnslivet. Så det gäller att försöka hitta mysstunder när tillfället ges, så lite brunch och bubbel är då ganska perfekt :) Det här bubblet (mousserande rosé) är perfekt till lättare mat som sallader och plockmat.
Perfect day
Nr 74841 hos Systembolaget
Från: Italien
Pris: 89kr, 750 ml
Källa: https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/perfect-day-7484101
Smak: Spumante Cuvée Extra Dry i ljus rosa färg har en mjukt bärig doft av solmogna smultron och blodgrapefrukt, vit persika och diskret blommighet. Frisk, torr, välbalanserad smak av röda bär och grapefrukt med angenämt fräscht avslut.
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 87 88 89 90 91 … 597 598 Äldre inlägg »