Snabbaste nybakade brödet till vardagssoppan
Jag är inte mycket för halvfabrikat och jag har lite gömt det här tipset för er. För det går emot min filosofi fullständigt att gilla den här typen av produkter. Men mitt i vardagsstressen så har jag lärt mig att det ger lite vardagslyx till maten, för man kan göra så mycket med färdig pizzadeg.
Vad sägs om en nybakad focaccia-variant. Perfekt när man ska äta soppa och vill känna lyxen av nybakat bröd till.
Focaccia
1 förp färdig pizza(sur)deg
olivolja
kryddor (lite timjan och rosmarin är exempelvis gott)
flingsalt
Olja en form eller lägg bakplåtspapper i. Vik degen på mitten och tryck ner i formen. Ringla över olivolja och kryddor.
Baka brödet mitt i ugnen, 200-250 grader (läs på förpackningen då det är olika för olika tillverkare), ca 20 min eller tills det är genomgräddat.
Reklam:
Lax med belugalinser och puré
Hos SVT.se hittade vi inspirationen till det här receptet. Selleripuré har vi inte gjort tidigare och jag ska väl erkänna att det inte blev någon riktig höjdare heller. Fullt ätbart, men jag gör nog heller lite blomkålspuré eller potatispuré till den här rätten nästa gång. Eller kanske blandar potatis och selleri istället. Hmm.. tål att funderas på. Linserna blev mättande och jag gillade det iaf.
Fungerade bra i lunchlådan dagen efter också.
Lax med belugalinser och puré
till 3-4 portioner
Selleripuré
800 g rotselleri
0,5 citron
2 tsk olivolja
salt och peppar
Belugalinser
1,5 dl svarta belugalinser
dressing till linserna:
1 schalottenlök som finhackas
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
Tillbehör
3-4 bitar lax med skinn
ärtskott (även lite krasse på fotot)
små tomater
Skala sellerin och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Pressa i citronsaften. Koka under lock tills de är mjuka, ca 15 minuter. Häll av men spara en del av kokvattnet, som du använder när du mixar ihop till en puré. Tillsätt olivoljan och smaka av med salt och nymald peppar.
Skölj linserna och koka dem 15-20 minuter. Häll av överbliven vätska. Blanda lök, dijonsenap, vinäger och olja. Häll blandningen över linserna. Smaka av med salt och nymald peppar.
Stek laxen. Servera med linser, puré, tomater och ärtskott.
Reklam:
Veckomatsedel vecka 5
Måndag: Korv med bröd och frukt
Tisdag: Ugnspannkaka
Onsdag: Äter inte hemma
Torsdag: Sprödbakad fisk, kokt potatis, remouladsås
Fredag: Tacos
Lördag: Pasta med kyckling, bacon, spenat & tomat i krämig vitlökssås
Söndag: Pannbiff med svampsås och ris
Marias kommentar:
Skidträning på måndag igen och den här veckan är det tightare med tid så får bli en riktig snabbis som dottern dessutom råkar älska. Frågor du henne så skulle hon lätt kunna äta korv med bröd flera gånger i veckan. Själv är jag inte lika imponerad.
Tänkte passa på att laborera lite med ett nytt pastarecept på lördag. Vet bara att såsen ska innehålla kyckling, bacon, spenat och tomat i någon krämig gräddbaserad sås. Återstår att se om det blir en lyckoträff eller inte. Har en receptskiss i huvudet och en smak jag vill efterlikna.
Söndagen tänker jag testa ett nytt recept för mig som jag hittade på ICA.se när jag surfade runt och letade lite idéer. Tyvärr så gillar varken maken eller dottern champinjoner men tänker att det blir mer över till mig i så fall. ;-)
Reklam:
Varm Sangria
När man säger Sangria tänker de flesta nog på varmt väder och Spanien. Det var åtminstone så jag tänkte fram tills jag snubblade över det här receptet som är reklam för ett speciellt rött vin. Men jag blev nyfiken och passade på att testa en helg när vi skulle ha folk över och det blev succé. Fruktigt, värmande och gott. Själv tog jag gärna ett glas extra!
Varm Sangria
(på fotona halva satsen samt ett alkoholfritt alternativ som skymtar i bakgrunden med bara apelsinjuice och kryddor)
1 liter AUSSIE Kangarouge Shiraz
frukt: exempelvis 1 äpple, 2 apelsiner och 1/2 granatäpple
2 kanelstänger
2 kryddnejlikor
1 dl apelsinjuice
1 dl socker
1 dl vatten
Hacka eller skiva frukterna och kärna ur granatäpplet. Lägg dem vid sidan.
Värm socker och vatten i en kastrull och rör om tills sockret har löst sig. Tillsätt apelsinjuice, rödvin, kryddnejlikor och kanel och hetta upp tills det nästan kokar.
Lägg ned några av frukterna i glas eller allt i en kanna och häll över den varma sangrian.
AUSSIE Kangarouge Shiraz
Nr 6451 hos Systembolaget.
Från: Australien
Pris 69:- för 1 liter
Smak: Ungdomlig, fruktig smak med inslag av björnbär och sötlakrits. Serveras vid cirka 16°C till rätter av fläsk- eller lammkött.Källa: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/aussie-kangarouge-645101
Reklam:
Kycklingpaj á la Caesar
Fick en idé om att jag skulle testa att göra en paj som efterliknar en Caesarsallad lite i smakerna. Utgick ifrån kyckling, parmesanost och vitlök när jag mixtra fram detta.
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl mjöl, valfri sort
75 gr Kesella
100 gr smör
ev. lite kallt vatten
Fyllning:
500 gr kycklingfilé
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 dl riven parmesanost
Salt, svartpeppar
Tillbehör:
Romansallad
1 paket bacon
Riven parmesanost
Vitlöksdressing:
2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
4 msk majonäs
0,5 dl riven parmesanost
Salt, svartpeppar
Gör så här:
1. Mixa ihop pajdagen och tryck ut den i en pajform. Om degen har svårt att gå ihop så ha i lite kallt vatten precis så att dagen går ihop sig. Nagga botten.
2. Förgrädda pajskalet i 225 gr i 10 minuter och ställ sedan åt sidan. Sänk ungsvärmen till 200 gr.
3. Skiva kycklingfilén och stek den tillsammans med rikligt med grillkrydda. Kolla att kycklingen är helt genomstekt och att det är klar köttsaft som kommer ut. Lägg åt sidan.
4. Skiva löken i halvmånar och stek den lite smör tillsamman med den finhackade vitlöken. Se till så att löken inte bränns. Blanda samman med kycklingen och lägg i pajskalet.
5. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, 2 dl riven parmesanost, salt och peppar. Ha över äggstanningen över kycklingfyllningen. Toppa med 1 dl riven parmesanost.
6. Grädda pajen i ca 40 min i 200 gr. Håll koll så att den inte bränns. Du kan behöva täcka den med lite aluminiumfolie i så fall.
7. Blanda samman dressingen och smaka av med salt och svartpeppar, helst från kvarn. Ställ kallt under tiden.
8. Klipp baconet i små bitar som du knappersteker. Låt rinna av på hushållspapper.
9. Låt gärna pajen vila 10 min innan du skär upp bitar.
10. Servera med romansallad, bacon, riven parmesanost och vitlöksdressingen.
Smaklig måltid!
Marias kommentar:
En god paj som lyfts av salladen vid sidan av tycker jag. Pajen blir väldigt krämig av fyllningen och den fick knappt plats i min pajform. Jag tar nog 3 ägg och 3 dl vätska nästa gång jag gör denna. Om man vill fuska så kan man köpa en färdiggrillad kyckling istället!
Min favoritkombination till pajdeg är nog grahamsmjöl med vetemjöl, ca 50/50 där. Vid den här tillagningen så blev det rågsikt då grahamsmjölet tyvärr var slut.
Pajen går bra att frysa, men dressingen och tillbehören fungerar givetvis inte att frysa. Dressingen håller i kylskåp i några dagar!
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 89 90 91 92 93 … 597 598 Äldre inlägg »