Tekakor i ugnsform

Jag var så himla sugen på tekakor en dag, men det här med att baka med barn är inte riktigt min grej. Jag behöver verkligen vara på rätt humör för att stå ut med allt kladd. Den här dagen var jag verkligen inte på det humöret, så jag tänkte att varför inte slänga ner allt i en form istället. Kollade grundreceptet i Vår kokbok och blandade ihop det med Chrisses mormors gamla recept, där man har ägg i. Resultatet blev verkligen perfekt! Fluffiga och riktigt goda! Godast är de samma dag, sen blir de lite torra.

Tekakor i ugnsform eller långpanna

Tekakor i ugnsform
(Den här varianten gör jag i min ugnsform, som är 35 x 25 cm (höjd 7,5 cm). Du borde även kunna göra det i en vanlig plåt/långpanna, men då blir bullarna inte lika höga.)

50 g färsk jäst

100 g smör
5 dl vätska (ungefär hälften mjölk + hälften kallt vatten)

2 tsk salt
2 ägg
3 msk sirap
780 g vetemjöl special

Tekakor i ugnsform eller långpanna

Smula jästen i en skål.

Smält smöret i en kastrull och blanda med vätskan, det ska bli 37 grader.

Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

Tillsätt salt, ägg och sirap. Blanda. Tillsätt sedan mjölet och kör i maskin ca 5 minuter. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Tekakor i ugnsform

Lägg bakplåtspapper i formen och tryck ut degen. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Pudra över lite mjöl och skär rutor i degen innan du sätter in det i ugnen. 225 grader, 20 minuter.

Tekakor i ugnsform eller långpanna

Låt brödet svalna innan du skär det i bitar. Sen är det bara att njuta :)

Tekakor i ugnsform eller långpanna  riktigt fluffiga

En av våra följare, Sandra, tipsar: Det går utmärkt att göra dessa med torrjäst också. Hel påse torrjäst, 85 gr raps olja och ca 11 dl vanligt vetemjöl.
Sedan körde jag 10 min på 250 grader, för krispig yta. Sänkte sedan till 200 grader.

Lämna en kommentar
Reklam: