Slökokt Chili con carne med gröna linser

Tidningen Mat magasinet hade en grytspecial i sitt oktobernummer och jag har som plan att testa flera av deras grytrecept. Ett av recepten tyckte jag verkade passa bättre för slow cookern, så jag gjorde om receptet och anpassade det för vår crock pot. Resultatet blev en krämig Chili con carne med god smak! Receptet är gjort för att förberedas på kvällen, ställas i kylen över natten och sen sättas igång på morgonen.

chili con carne med gröna linser

Slökokt Chili con carne med gröna linser

500 g nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 msk olivolja

1 msk chilipulver
1 msk spiskummin
1 tsk salt

1 burk krossade tomater
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten + 5 dl vatten

200 g gröna linser (okokta)
1 grön paprika
1 röd paprika

till servering:
bröd

Kvällen innan: Skala och hacka löken. Fräs tillsammans med olja, nötfärs, tomatpuré och kryddor. Lägg ner i slow cookern ELLER i en skål. (Alla slowcooker-skålar klarar inte att gå från kylskåpskall till att värmas upp, så är du osäker lägg allt i en annan form under natten och bara ös ner i grytan på morgonen.)

Slå över krossade tomater, buljongtärningen och 5 dl vatten. Ställ in formen/skålen i kylen över natten.

På morgonen: Häll i extra vatten (ca 5 dl) och rör runt. Rör i de okokta gröna linserna. Det ska vara blött i grytan, för linserna suger åt sig ganska mycket vätska.

Sätt igång på låg 7 timmar.

När det återstår ca 1 timme skär du paprikorna i mindre bitar och blandar i.

I glaset/vintips

En smakrik rätt kräver ett smakrikt vin. Till denna härliga chili föreslår jag därför Allesverloren Shiraz (Sb 29002). Här trängs mörk frukt med inslag av björnbär, svarta vinbär, ceder, kryddor och choklad. Välbalanserade tanniner och en fin syra ger vinet läcker längd. Tänk på att gärna lufta vinet i karaff en halvtimme före servering.

/Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier

Lämna en kommentar
Reklam: