Chili con carne med Öländska bönor
Vinterdagar och ledighet. Tid för långkok och mys i soffan. Långkokt chili con carne där det enda svåra är att komma ihåg att lägga bönorna i blöt på morgonen. Skulle man nu inte orka det finns det ju färdiga också, men dessa är faktiskt godare och blir inte så sönderkokta som de färdiga.
Chili con carne med öländska bönor
1 gul lök
2 vitlöklöksklyftor
olivolja
400-500 g nötfärs
1 chilifrukt (tänk på att det är väldigt stor smakskillnad på chilifrukter så var försiktig)
1 röd paprika
ev. chilipulver och/eller paprikapulver
1 förpackning passerade tomater
ev. vatten
vita bönor (hur mycket kan du själv avgöra när du lägger dem i blöt 8 timmar innan)
till servering:
nachochips
Hacka den gula löken och vitlöken fint. Fräs upp tillsammans med köttfärsen i lite olivolja.
Crock pot: När du fräst upp sakerna lägger du ner det i grytan. Gör du direkt i en gryta låter du givetvis sakerna vara kvar i denna.
Hacka chilifrukt och paprika och tillsätt. Häll över passerade tomater och rör runt. Tillsätt eventuellt några skvättar vatten om du inte får såsen att täcka köttfärsen. Låt puttra på svag värme flera timmar. På spisen sådär 2-3 timmar och i crockpoten på lägsta 4-6 timmar.
På slutet följer du instruktionerna för de vita bönorna. När de har kokat färdigt lägger du ner dem i köttfärsröran och låter det puttra en liten stund till så att det gottar ihop sig ordentligt.
Skölj bönorna. Blöttlägg i kallt vatten, ca 8 timmar, häll av vattnet. Koka upp bönorna i lättsaltat vatten och låt sjuda under lock ca 1 timme. Häll av kokvattnet.
Källa: http://gogreen.se/produkter/bonor/Svenskodlade-Vita-bonor/#product-cooking
Mat som värmer gott i vinterkylan.
Reklam:
Lämna en kommentar