Matinspiration vecka 4

Härligt värmande soppar passar utmärkt den här årstiden. Den här köttfärssoppan är en av våra ofta återkommande favoriter.

Mustig köttfärssoppa

Vecka 4

Måndag: Köttfärs- och paprikasoppa

Tisdag: Fiskgratäng med täcke av riven potatis

Onsdag: Frittata med gröna ärtor, mascarpone och rostade tomater

Torsdag: Ugnspannkaka med morötter

Fredag: Mackor med tonfiskröra

Lördag: Sous videad kyckling-file serverad med den perfekta potatisgratängen

Lördagens dessert: Jordgubbsglass

Reklam:

Lingonbröd med surdeg

Ett matigt och gott frukostbröd med smak av lingon.

Surdegsbröd med frystorkade lingon

Lingonbröd
till 1 bröd

225 g surdeg
275 g vatten
100 g kaffe (gårdagens gamla kaffe går utmärkt att använda)
1 msk honung

410 g vetemjöl
150 g dinkelmjöl fullkorn
1 msk brödkryddor
1 dl frystorkade lingon

10 g salt

Börja med att röra ihop alla ingredienserna utom saltet. Du behöver inte använda maskin, bara rör ihop det så att det blir blandat.

Låt degen vila under lock/plast ca 2-4 timmar. Gör tre vik eller “coil folding” under tiden. Vänd in saltet under första vikningen. Det handlar mest om att dra ut glutentrådarna och få degen att börja jobba lite. Det är en ganska kladdig deg från början.

Forma brödet, gärna två gånger, innan du lägger i jäskorg. Låt jäsa i rumstemperatur ytterligare 1-3 timmar.

(ang. jästiden. Allt beror på hur stark din surdegsgrund är och hur varmt det är i köket, därav att det är svårt med exakta tider, tyvärr.)

In i kylen under natten 12-18 timmar.

På morgonen:
Värm ugnen till 250 grader, gärna med bakstål eller sten. Ställ också in en tom gjutjärnspanna/form i botten av ugnen.

Vänd försiktigt upp brödet på en bakspade och skär ett snitt i brödet. För över till stålet (eller på plåt).

Häll i en ca 1 dl vatten i den heta pannan och akta dig för ångan!

Grädda 20 minuter i 250 grader. Sänk sedan till 220 grader och grädda ytterligare 25 minuter

Brödet bör då ha en innertemperatur på 98 grader.

Saftigt och gott surdegsbröd

Sen gäller det att inte ha för bråttom. Låt brödet svalna i grytan eller på galler, spelar inte så stor roll. Men brödet bör verkligen svalna innan du ens försöker skära upp det. Annars är risken att all ånga inuti brödet bara läcker ut och du står där med ett torrare bröd än nödvändigt.

Tips: Frystorkade lingon kan vara svårt att få tag i, men det finns bland annat hos Ambrosia, som även har en brödkrydda jag varmt kan rekommendera. >> ambrozia.se

Reklam:

Färdiga mjölblandningar från Skærtoft Mølle

Jag vet inte hur det ser ut hemma hos er, men hos mig håller alla olika mjölsorter och fröer på att ta över alla lådor och vrår i köket. Jo, jag tycker ju att det är kul, så därför vill jag testa så mycket olika saker. Det var just därför jag fastnade för de här färdiga påsarna från Skærtoft Mølle. Fördelen med dem är ju att man slipper köpa hem hur många olika mjölsorter som helst och de är färdigblandade.

Surdegsbröd på färdiga blandningar

De är gjorda för att bakas på jäst och tydliga beskrivningar finns på baksidan av påsarna. Men jag vill ju göra detta på surdeg, så här nedan finns mitt tillvägagångssätt istället. Resultatet blev ett saftigt och gott bröd och fina frallor.

Såhär gör du med mjölet från skärtof mölle

Sønderjyst rugbrød
500 g, 1 påse, Sønderjyst rugbrød, økologisk brødblanding
130 g surdeg
465 ml vatten
smör + skorpmjöl att smörja formen med
frön att toppa med

Blanda alla ingredienser i maskin 5-10 minuter och låt stå en timme.

Klicka ner i smörad och bröad 1,5 liters form. Låt jäsa ca 3 timmar.

Låt jäsa i kyl över natten.

Grädda i 175 grader, ca 60 minuter.

Surdegs Grødstykker

Surdegs Grødstykker

till 8-10 frallor

500 g, 1 påse, Grødstykker, økologisk brødblanding
140 g surdeg
360 g vatten

Blanda alla ingredienserna. Låt stå en timme.

Låt jäsa ytterligare ca 3 timmar och gör 3 vikningar undertiden.

Ställ i kylen över natten.

Vält ut på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar. Jag bakar sedan långt ner i ugnen på stål, 250 grader, ca 15-20 minuter beroende på hur stora de är.

Reklam:

Matinspiration vecka 3

Fyllda paprikor

Vecka 3

Måndag: Köttfärsfyllda paprikor
Eller om jag gör dem i slow cookern istället.

Tisdag: Fisk i räksås – ur boken “Kokbok för nygifta”

Onsdag: Höstpasta med sockerärter och senap
Med lite friterat fläsk som grund kan man väl knappt misslyckas? ;)

Torsdag: Slökokt Borsjtj
Veckans soppa blir en av mina favoriter, nämligen en variant av rysk borsjtj.

Fredag: Morotsbiffar med halloumi

Reklam:

Tulpanens dag

Imorgon, 15 januari är det Tulpanens dag och vi svenskar är världsmästare på att köpa tulpaner*. Vi köper ca 120 miljoner tulpaner varje år! Själv är jag “skyldig” till några av dem iaf ;)

Vackra tulpaner och bubbel

Men vill man inte köpa tulpaner kan man ju alltid köpa en flaska med tulpaner på istället ;) Jag har skrivit om den här flaskan tidigare, men då innehöll den vitt mousserande vin. Nu har de bytt innehållet till en Cava Rosé istället.

Jaume Serra – Tulip Bouquet Cava Rosé
Nr 75912 hos Systembolaget
Flaska 750 ml 89 kr

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av persika, körsbär, jordgubbar och blodapelsin.

Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller ljust kött.

Källa: Systembolaget.se

Bubbel och tulpaner

En enkel aperitif utan några konstigheter. Den slinker lätt ner och bubblar precis lagom. Men framför allt är det en väldigt snygg flaska att ge bort!

* Källa: https://www.odla.nu/inspiration/tulpanens-dag-1

Reklam:

1 2 47 48 49 50 51 597 598