Fisk i räksås

Det finns en kokbok som ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Jag har försiktigt läst den flera gånger om, nästan hela tiden med ett leende på läpparna. Boken är skriven mitt under andra världskriget och att det är ransonering som gäller märks på recepten. Detta gör ju även att recepten inte låter sådär smaskiga som de gör i många nya kokböcker. Och vackra bilder saknas helt. Lite praktiska foton på hur man skär upp en fisk finns dock. Men nu bestämde vi oss för att testa och se vad det kan ha varit som min mormor åt..

Ät så mycket fisk ni kan. Och har ni bara råd på de billigaste sorterna, så variera dem, laga dem efter något recept, som egentligen är avsett för en hel annan fisk – en fisksort som ni ej har råd att köpa.
Att så variera tillagningssättet är den enda utvägen när man inte vill tröttna på att ofta få samma fisk.

Fisk i räksås
300 g filé av torsk eller annan fisk

100 g räkor (vi valde att lyxa till det med 1/2 kg istället, vilket rekomenderas)
vatten

Sås (då vi inte lever i ransoneringstider längre gör ni klokt i att dubbla eller trippla såsen):
1-2 msk vetemjöl
1/2 dl grädde
salt
socker
vitpeppar
1/2 msk smör

hackad persilja

potatis

Räkorna skalas.

Skalen sköljas och kokas av i litet vatten. (Sen silar man bort räkskalen och behåller spadet i grytan) Räkspadet smakas av och häri kokas sedan fisken. Den lägges sedan upp på fat och hålles varm.

Vetemjölet röres vit med grädden till en slät redning, denna blandas med 2-3 dl fiskspad, kokas upp under omrörning, får koka 6-8 min till en slät sås som bör vara ganska tjock, smöret och räkorna läggas i och såsen smakas av. Den hälles över fisken och rikligt med hackad persilja strös över.

Kokt potatis eller grönsaker serveras till.

Källa: “Kokbok för nygifta”
Finns ett annat blogginlägg om boken, för dig som är intresserad:
https://saltpeppar.se/blog/?p=1649

Millans kommentar: Detta var helt klart en positiv överraskning! På något sätt hade jag ställt in mig på att all maten skulle vara eländig, men det är verkligen inte detta. Fond på räkskal är egentligen en sak vi annars gör på helgerna när vi ska lyxa till det. Men det tar inte speciellt många minuter på spisen när räkorna väl är skalade. Detta är ett recept som stannar hos oss! Nästa gång passar vi på att tömma kylen på övermogna tomater och kryddstarka rotfrukter som kommer få koka med räkskalen för att ge fonden ännu mer smak.

Kommentarer

Karoleen skrev 2010-09-06 klockan 11:16

Det där lät riktigt gott - det är tur att vi inte behöver rationera längre. Jag älskar gamla kokböcker och är alltid på "jakt" efter fler - man kan hitta riktigt goda saker men samtidigt förundras man över att dom verkligen åt, riktigt läskiga saker =) Det är ju inte riktigt som att bilderna i de gamla kokbäckerna gör en sugen ;-)

Caroline skrev 2010-10-15 klockan 01:04

Jag ÄLSKAR såna böcker och har massor jag oxå! (Efter farmor, pappas moster osv) Kan dock säga att det sista jag lagade, och som jag tyckte lät rätt spännande var "Makaronikotletter". Dom var inte nån hit hehe. Kanske har jag gjort fel eller haft i en ost som inte var så smakrik men visst i brist på annat så går det väl an :)

Lämna en kommentar
Reklam: