Sous vide – vad är det?

Inlägget om sous vide skrevs 2017, men är uppdaterat senast 2022

Jag har länge varit sugen på att testa en Sous vide, men det är väldigt mycket pengar för något jag inte riktigt vet om jag kommer att använda, för Sous vide – vad är det? Så jag har funderat och funderat men aldrig köpt en. Så, som en skänk från ovan har jag nu fått möjlighet att testa en via Bagaren&Kocken. Så nu får jag i lugn och ro faktiskt testa och utvärdera om den är värd sina pengar eller inte. Kunde inte bli bättre. Givetvis får ni följa med från det att jag öppnar paketen tills det står färdig mat på bordet. Så får vi se om det går att äta eller inte ;)

Men vi börjar med att öppna paketen och ta reda på vad det egentligen är..

Sous vide är ett sätt att tillaga mat. Namnet kommer från franskan och betyder “i vakuum”.

Sous vide - vad är det?

Hur gör man?

Det innebär rent konkret att du antingen lägger maten i en vakuumpåse eller en zippåse, bara det är lufttätt och inget vatten kan komma in. Sen läggs påsen i ett vattenbad med kontrollerad temperatur.

Varför tillaga på detta viset?

Temperaturen blir samma rakt igenom exempelvis köttbiten. Nej, du får ingen snygg stekyta på din köttbit, men insidan av köttbiten blir lika perfekt rakt igenom, vilket även innebär att det blir saftigare. Det är ju inte heller någon vätska som försvinner under tillagningen. Gör du tillexempel en köttbit kan det dock vara trevligt att snabbt ge den stekyta efteråt.

Mörare kött med sous vide

Kött och grönsaker som får ligga länge, och då snackar vi typ över sex timmar, blir mörare eftersom kollagen och andra proteiner löses upp. Ägg blir krämiga och desserter fantastiska, sägs det.

Hur länge håller en stav?

Hur långt är ett snöre är väl det klassisk svaret på en sån här fråga. Vår första stav höll i lite mer än 5 år, den på bilden ovan. Nu är vi inne på stav nr 2.

Sous viden får stanna!

Sous viden kom till oss 2017 och sen fick den stanna! Vi har faktiskt slitit ut vår första stav och tycker så bra om den att vi köpt en ny. Bättre kött, fisk eller fågel går ju inte att få!

sous vide anka 58 grader

Anka i sous vide

Vad sägs om perfekt anka;
58 grader – 1,5 timmar
Länk till hela receptet här >>

Sousvide anka och kantarellrisotto – en annan variant med anka, serverad med krämig risotto

sous vide oxfile

Oxilé i sous vide

Oxfilé med karamelliserad lökkräm, rödvinssås, hasselbackspotatis och grönsaker
55 grader – 2 timmar

Fisk i sous vide

Sous vide-lax
50 grader – 40 minuter

Torsk: 42-47 grader 40 minuter.

Sous vide - vad är det?

Kycklingfilé i sous vide – tinad och djupfryst

Kycklingfilé – från djupfryst rakt ner i vattnet
65 grader – 2,5 timme

Kycklingfilé tinad/färsk
Medium 63 grader – 1,5 h
Well Done 72 grader – 1,5 h

Sous vide bea

Gör din egen bearnaisesås eller hollandaisesås, superenkelt och perfekt resultat!

Här serveras bearnaisesåsen med fläskfile som även den fick bada i vattnet, 60 grader 2 timmar. Den är inte riktigt färdig då utan behöver en liten stund på grillen sen också, vilket är perfekt för då kan man göra färdigt såsen undertiden.

Sous vide potatis

Skala och lägg i påse tillsammans med smör, örtkryddor salt & peppar.
höst/vinter-potatis 85 grader – 1,5 timme (eller 90 grader 1 timme)
nypotatis 85 grader – 1 timme

Om du som jag ångkokar potatis vanliga fall kommer du inte märka någon skillnad. Fördelen är om du ska göra mycket potatis, så blir det enklare att förbereda och det spelar ingen roll om potatisarna har olika storlekar.

Sous videad högrevsburgare

56-58 grader – 30 minuter till 2 timmar
Men helt ärligt, jag tycker inte att man vinner speciellt mycket på det. Hamburgare ska göra på kött med fett, typ högrev, sen ska de stekas. Grillar du dem droppar fettet bort och det är bättre att steka dem så att de nästan friteras i sitt eget fett istället. Så tillagningen efter själva sous videan är viktigare än att faktiskt ha sous videat dem innan.

Sous vide - vad är det? perfekt julskinka

Perfekt sous vide julskinka

Julskinkan är superviktig för många på julbordet. Men en överkokt och torr julskinka gör ingen glad. Men i det här inlägget får ni veta hur man lyckas med den perfekta saftiga julskinkan som dessutom blir mör. 
Perfekt sous vide julskinka >>

Lämna en kommentar
Reklam: