Sous vide – vad är det?

Woho, lite glädje härifrån. Jag har länge varit sugen på att testa en Sous vide, men det är väldigt mycket pengar för något jag inte riktigt vet om jag kommer att använda. Så jag har funderat och funderat men aldrig köpt en. Så, som en skänk från ovan har jag nu fått möjlighet att testa en via Bagaren&Kocken. Så nu får jag i lugn och ro faktiskt testa och utvärdera om den är värd sina pengar eller inte. Kunde inte bli bättre. Givetvis får ni följa med från det att jag öppnar paketen tills det står färdig mat på bordet. Så får vi se om det går att äta eller inte ;)

Men vi börjar med att öppna paketen och ta reda på vad det egentligen är..

Sous vide är ett sätt att tillaga mat. Namnet kommer från franskan och betyder “i vakuum”.

Hur gör man?
Det innebär rent konkret att du antingen lägger maten i en vakuumpåse eller en zippåse, bara det är lufttätt och inget vatten kan komma in. Sen läggs påsen i ett vattenbad med kontrollerad temperatur.

Varför tillaga på detta viset?
Temperaturen blir samma rakt igenom exempelvis köttbiten. Nej, du får ingen snygg stekyta på din köttbit, men insidan av köttbiten blir lika perfekt rakt igenom, vilket även innebär att det blir saftigare. Det är ju inte heller någon vätska som försvinner under tillagningen. Gör du tillexempel en köttbit kan det dock vara trevligt att snabbt ge den stekyta efteråt.

Mörare kött
Kött och grönsaker som får ligga länge, och då snackar vi typ över sex timmar, blir mörare eftersom kollagen och andra proteiner löses upp. Ägg blir krämiga och desserter fantastiska, sägs det.

Sous viden får stanna!

[Uppdaterat 2020]
Sous viden kom till oss för att stanna! Alltså, bättre kött, fisk eller fågel går ju inte att få!

sous vide anka 58 grader

Vad sägs om perfekt anka;
58 grader – 1,5 timmar
Länk till hela receptet här >>

sous vide oxfile

Oxfilé med karamelliserad lökkräm, rödvinssås, hasselbackspotatis och grönsaker
55 grader – 2 timmar

Sous vide-lax
50 grader – 40 minuter

Kycklingfilé – från djupfryst rakt ner i vattnet
65 grader – 2,5 timme

Kycklingfilé tinad/färsk
Medium 63 grader – 1,5 h
Well Done 72 grader – 1,5 h

Sous vide bea

Gör din egen bearnaisesås eller hollandaisesås, superenkelt och perfekt resultat!

Här serveras bearnaisesåsen med fläskfile som även den fick bada i vattnet, 60 grader 2 timmar. Den är inte riktigt färdig då utan behöver en liten stund på grillen sen också, vilket är perfekt för då kan man göra färdigt såsen undertiden.

Sous vide potatis
Skala och lägg i påse tillsammans med smör, örtkryddor salt & peppar.
höst/vinter-potatis 85 grader – 1,5 timme (eller 90 grader 1 timme)
nypotatis 85 grader – 1 timme

Om du som jag ångkokar potatis vanliga fall kommer du inte märka någon skillnad. Fördelen är om du ska göra mycket potatis, så blir det enklare att förbereda och det spelar ingen roll om potatisarna har olika storlekar.

Lämna en kommentar
*