Sous vide – vad är det?

Woho, lite glädje härifrån. Jag har länge varit sugen på att testa en Sous vide, men det är väldigt mycket pengar för något jag inte riktigt vet om jag kommer att använda. Så jag har funderat och funderat men aldrig köpt en. Så, som en skänk från ovan har jag nu fått möjlighet att testa en via Bagaren&Kocken. Så nu får jag i lugn och ro faktiskt testa och utvärdera om den är värd sina pengar eller inte. Kunde inte bli bättre. Givetvis får ni följa med från det att jag öppnar paketen tills det står färdig mat på bordet. Så får vi se om det går att äta eller inte ;)

Men vi börjar med att öppna paketen och ta reda på vad det egentligen är..

Sous vide är ett sätt att tillaga mat. Namnet kommer från franskan och betyder “i vakuum”.

Hur gör man?
Det innebär rent konkret att du antingen lägger maten i en vakuumpåse eller en zippåse, bara det är lufttätt och inget vatten kan komma in. Sen läggs påsen i ett vattenbad med kontrollerad temperatur.

Varför tillaga på detta viset?
Temperaturen blir samma rakt igenom exempelvis köttbiten. Nej, du får ingen snygg stekyta på din köttbit, men insidan av köttbiten blir lika perfekt rakt igenom, vilket även innebär att det blir saftigare. Det är ju inte heller någon vätska som försvinner under tillagningen. Gör du tillexempel en köttbit kan det dock vara trevligt att snabbt ge den stekyta efteråt.

Mörare kött
Kött och grönsaker som får ligga länge, och då snackar vi typ över sex timmar, blir mörare eftersom kollagen och andra proteiner löses upp. Ägg blir krämiga och desserter fantastiska, sägs det.

Så fortsätt att läsa här i bloggen framför så ska vi se om den är lika bra som det sägs :)

Besök gärna Bagaren&Kockens hemsida här >>

Lämna en kommentar




*