Hur man gör smör av grädde; Hemmagjort smör
Men hur blir grädden till smör, undrade dottern? Kanske inte helt lätt att förstå tänkte jag, så bättre att visa. Att det sen är fantastiskt gott är ju bara en bonus för hela familjen.
🧈 Hemmagjort smör i Thermomixern
5 dl grädde
1,5 liter vatten
ev. 1-2 msk olja (jag föredrar rapsolja)
salt
Sätt vispen i Thermomixern och häll i grädden. Mixa:
4 minuter / hastighet 4
Häll av smöret och vätskan i en sil (den överblivna vätskan kan du använda till bland annat brödbak).
Häll tillbaka smöret i mixern och tillsätt 5 dl kallt vatten. Mixa:
5 sekunder / hastighet 4
Häll av vattnet. Tillsätt nytt vatten och upprepa 3 gånger, så att vätskan du häller ut klarnar.
Häll smöret i en sil och pressa ut det sista vattnet. Blanda med salt och eventuellt lite olja. Oljan gör att smöret inte blir så hårt.
Förvaring: Håller ca 2 veckor i kall kyl.
Reklam:
Ramen med kyckling och sojainlagt ägg
Det var en fredag. Jag var som vanligt trött och hade egentligen inte lust att ställa mig och laga mat. Men jag följde planen jag lagt tidigare i veckan och allt blev bara såååå bra. Ramen med kyckling och sojainlagt ägg. Lyckades verkligen få till kombinationen med perfekt fond, krispiga groddar, smakriktigt ägg och goda smaker! Alla fick plocka vad de ville och nästan hela familjen var nöjd.
Det här att “fuska” med färdig fond har så många olika nivåer. Har du testat de olika buljongtärningarna jämfört med flytande fond och olika märken? Testa, det är enorm skillnad och se om du hittar någon variant som passar dig.
🍜 Ramen med kyckling och sojainlagt ägg
Vatten + kycklingfond + färsk ingefära + gnutta chili som får koka upp och bilda basen.
Beroende på hur mycket man ska göra och hur starkt man gillar det så kan du utgå från dessa proportioner:
1 liter vatten, 2 buljongtärningar, 0,5 msk djupfryst hackad ingefära, 1 cm chili.
Servera sedan med:
Nudlar
Stekt, skivad kycklingfilé
Pak Choi, gärna i stora bitar
Färska böngroddar
Tunnskivad morot
Färsk koriander
Tunt skivad chili
Salladslök
Ägg (se recept nedan)
🥚 Sojainlagda ägg enligt recept från @alltommat
4 ägg
1 dl japansk soja
3/4 dl vatten
1/2 dl mirin
2 msk färsk ingefära
Koka äggen 6,5 minuter. Spola i kallt vatten och låt svalna. Koka upp soja, vatten, mirin och ingefära. Skala äggen och lägg i lagen. Låt marinera ca 1 timme, men gärna upp till ett dygn (personligen föredrar jag äggen efter närmare ett dygn, men just idag blev det bara 1 timme).
Det kanske inte ser så speciellt ut, men det är sååååå gott! Vad vill du helst ha i din Ramen? Kan du tipsa mig om något bra?
Reklam:
Clotted cream, Afternoon Tea och english muffins
Jag fick plötsligt en sån längtan till engelska landsbygden. 2014 hyrde jag och maken bil och körde runt i södra England. Då var jag riktigt lycklig. Vi var på matlagningskurs på @rivercottagehq och åt den berömda Sally Lunns-bullen i Bath @sallylunnsbath . England är kanske inte direkt känt för sin fantastiska mat, men jag kan lova att vi åt riktigt gott och hade det fantastiskt.
Det var även då jag smakade riktig clotted cream för första gången. Det tar väldans tid att göra det, så det är inte ofta jag gör det, men när resminnena gör sig påminda, då är det dags igen.
Underbart krämig Clotted cream, gjord på fetaste grädden (det fungerar inte på de här gräddsorterna med lång hållbarhet).
Häll grädden i en stor form, ska bli ungefär 2 cm högt i formen.
Under 12 timmar, 76 grader i ugnen, värms grädden långsamt upp och separeras.
Låt svala och ställ sedan i kyl 8-12 timmar. Plocka loss det översta lagret och rör ihop i en burk. Om du tycker att det är för tjockt kan du använda lite av vätskan från formen att röra ihop med.
Resultatet är tjock underbar grädde, som nästan kan misstas för smör.
Afternoon Tea, english muffins, clotted cream, lemon curd och jordgubbssylt
Visst har vi väl alla såna matminnen som fastnat djup i själen av ren glädje!
Reklam:
Pastasås med fläskfilé och basilika
Kan man få för många bra tips på vettig vardagsmat? Jag personligen tycker inte det, så därför bjuder jag härmed på en härlig fläskfilepasta.
Pastasås med fläskfilé och basilika
till 4 portioner
500 g pasta
500 g fläskfile
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 dl creme fraiche
50 g riven ost
salt & peppar
färsk basilika
till servering:
avokado i bitar (finns att köpa djupfryst)
några basilikablad
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skär fläskfilén i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp en stekpanna och bryn fläskfilé, lök och vitlök i smör tills köttet är genomstekt.
Tillsätt crème fraiche, ost, salt & peppar. Rör runt och låt puttra några minuter.
Grovhacka basilikan och blanda ner precis innan servering.
Servera med pasta och avokado.
Reklam:
Våfflor, våffelsmet och våffeldag
Imorgon är det våffeldagen, så vad passar väl bättre än att åter igen dela med oss av vårt favoritrecept på just våfflor, samt lite andra tips kring våfflor, våffelsmet och våffeldag.
Förr kallades denna dag, som var en helgdag, för vårfrudagen efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna helgdag.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jungfru_Marie_beb%C3%A5delsedag
Leilas frasvåfflor
till ca 10 normala våfflor 4-våfflor, eller 6 stycken större enligt järnet på bilden ovan.
2 dl kallt vatten
150 g vetemjöl
1 nypa flingsalt
4 dl vispgrädde
smör till gräddning
till servering:
vispad grädde
sylt
Rör samman vatten, mjöl och salt till en jämn smet. Vispa grädden hårt och vänd ihop med smeten.
Grädda med smör i ett våffeljärn på full effekt och lägg dem på ett galler.
Servera med vispad grädde och sylt.
Bästa drycken till våfflor? Får jag slå ett slag för bubbel? För det är faktiskt riktigt bra till!
Surdegsvåfflor
Jag bakar mycket med surdeg och den var på topp, så jag bestämde mig för att börja testa olika surdegsrecept. Hittade ett i en surdegsgrupp på facebook och ett hos Viktorias provkök.
Var det värt alla extra ingredienser och dessutom en jäsningstid på nästan 5 timmar på surdegsgruppens recept? Nej, familjen smakade knappt skillnad på de två olika med surdegen.. De kunde inte ens välja att den ena var godare än den andra. Och med lite grädde och sylt på smakade det typ samma ändå. Dessutom tycker jag att de vi brukar göra, recepte ovan, blir betydligt krispigare och godare. Så nä, surdegen får stanna i brödet och våfflorna görs på vårt vanliga recept istället.
Däremot är jag väldigt förtjust i belgiska våfflor, så det är något vi gärna som som fika året om.
Andra typer av våfflor
Belgiska våfflor – enklaste “sockerkaksvarianten” >>
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 25 26 27 28 29 … 597 598 Äldre inlägg »