Hur man gör smör av grädde; Hemmagjort smör

Men hur blir grädden till smör, undrade dottern? Kanske inte helt lätt att förstå tänkte jag, så bättre att visa. Att det sen är fantastiskt gott är ju bara en bonus för hela familjen.

Hemmagjort smör

🧈 Hemmagjort smör i Thermomixern
5 dl grädde
1,5 liter vatten
salt

Grädde som ska vispas till smör

Sätt vispen i Thermomixern och häll i grädden. Mixa:
4 minuter / hastighet 4

Häll av vätskan. Smöret börjar ta form

Häll av smöret och vätskan i en sil (den överblivna vätskan kan du använda till bland annat brödbak).

"skölj" smöret med vatten

Häll tillbaka smöret i mixern och tillsätt 5 dl kallt vatten. Mixa:
5 sekunder / hastighet 4
Häll av vattnet. Tillsätt nytt vatten och upprepa 3 gånger, så att vätskan du häller ut klarnar.

Häll smöret i en sil och pressa ut det sista vattnet. Blanda med salt.

Förvaring: Håller ca 2 veckor i kall kyl.

Lämna en kommentar