Theos banankakor

Det här receptet på “Theos banankakor” borde jag postat för flera år sedan, men av någon anledning blev det bara liggandes. Inte förrän en kompis nyligen frågade om de där kakorna så blev jag påmind om att de inte fanns här i bloggen. Så nu är det dags :)

Från början är det ett recept som gjordes med grötpulver, men när sonen slutade äta gröt kändes det dumt att behöva köpa hem bebisgröt. Så det var bara att börja experimentera fram något som påminde om dessa i såväl smak som konsistens. Dessa var sonens favoritkakor upp till 3-årsåldern.

Tillagning av Theos banankakor

Theos banankakor

2 dl havregryn (som mixas till ett mjöl)
2,5 dl (hela) havregryn
2 mogna bananer
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
2 ägg
2 msk rapsolja

Mixa 2 dl havregryn till ett mjöl. Blanda i resten av ingredienserna och blanda ihop till en smet.

Klicka ut på bakplåtspapper och sätt in i ugnen. 200 grader ca 20 minuter.

Låt svalna och sedan är det bara att njuta!

Tips: Kakorna håller inte så många dagar i rumstemperatur, men går utmärkt att styckfrysas och tinas efterhand.

Mixade havregryn

Mixade havregryn ger ett havremjöl som går utmärkt att koka gröt på. Det blir ungefär samma konsistens som mannagrynsgröt. Jag föredrar dock vanlig havregrynsgröt just pga konsistensen. Men alltid lika trevligt med lite variation till frukost.

Tips: Du kan även testa att rosta havregrynen i ugnen innan du mixrar om du vill få lite annan smak.

Mixad havregrynsgröt

Mixad havregrynsgröt

1 portion

2 dl vatten
+ ev. lite extra beroende på hur fast du vill ha den
1 dl havremjöl
gnutta salt

Koka upp på medelhög värme under omrörning.

Tips:
Smaksätt gröten med vaniljpulver / kanel / kardemumma

Servera med något av följande:
mjölk
bär
jordnötssmör
äpplemos

Reklam:

Hans Baer Riesling

Våren börjar komma till oss i södra Sverige och längtan efter de första primörerna är stor. Jag ser framemot när jag kan slänga de första små sparrisarna på grillen, färskpotatis och hollandaise. Och till detta kan det hända att jag köper hem just det här vinet igen!

Det här är ett lätt vin med frisk smak av äpple, päron och lime. Passar perfekt till primörerna jag nämnde ovan.

Bonus är att det tydligen ska vara perfekt till sushi, vilket jag inte tvivlar en sekund på. Mycket bra pris dessutom.

Hans Baer, Tyskland
Riesling Trocken, 2020
750 ml – 89 kr
Nr 76934

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, krusbär, persika, mineral och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur, eller till sallader.

Källa: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/hans-baer-7693401/

Dagen jag provsmakade vinet åt vi tapas till, vilket inte var helt lyckat. Det passade bra med de “mildare” sakerna, men de starka korvarna dränkte tyvärr vinet. Så undvik till stark mat, men definitivt till annat!

Reklam:

Kålrot, potatis och belugalinser

Det är väl ingen som kan ha missat “Portionen under tian” vid det här laget? Supergoda vegetariska recept som dessutom är lätta att anpassa efter vad man har hemma. Dagens recept är mycket tydligt inspirerat av en av hennes gratänger som ni hittar här: https://undertian.com/recept/beluga-och-rotfruktsgratang/

Kålrot, potatis och belugalinser

Kålrot, potatis och belugalinser

Belugasås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
2 dl belugalinser, torkade
1 msk tomatpuré
4 dl krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten

1 palsternacka
1 morot
2 msk örter, torkade ex. basilika/timjan/oregano
0.5 tsk sambal oelek eller chili flakes

700 g potatis
1 kålrot
2 dl ost (välj nu någon riktigt god sort att toppa med, då det gör hela skillnaden)

Såsen/grädden:
4 dl havredryck
2 dl solroskärnor

till servering:
en sallad

Sätt ugnen på 225 grader

Hacka gul lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna eller traktörpanna och fräs löken blank i olja, stek på medelvärme (akta så att det ej bränns vid). Låt paprikapulver fräsa med. Skölj linserna och lägg i fräset. Blanda om. Lägg i tomatpuré. Slå över krossade tomater, smula över buljong och vatten. Låt puttra på medelvärme.

Skala eventuellt palsternackan och morot och skär i små bitar och lägg i såsen när den puttrat ca 10 min. Lägg i kryddorna. Vill du ha i sambal oelek/chiliflakes så lägg i dem nu. Låt puttra ytterligare 10 min

Mixa havredryck och solroskärnor till en krämig grädde.

Skriva potatis och kålrot i tunna skivor. Smörj en ugnsfast form. Varva potatis, belugasås och kålrot i formen. Häll över “såsen” och toppa med riven ost.

Ställ in i ugnen ca 40 min (när potatis och kålrot är mjuk är den klar) .

Servera med en sallad.

Reklam:

Ugnsbakad torsk på spenatbädd med blomkålsris

Torsk kanske inte smakar så mycket egentligen, men är ändå en av mina personliga favoriter. Den här ugnsbakade torsken serverad med blomkålsris är överraskande god! All inspiration till detta kommer från MatHem >>

Men missa inte blomkålsriset nu, för det är supergott att servera även till annat!

Torsk på spenatbädd med parmesanris

Torsk på spenatbädd med parmesanris

Torsken:
500 g torskrygg
250 g småtomater
130 g färsk bladspenat
salt & peppar
4 dl grädde
60 g parmesan

Halvera tomaterna. Lägg spenat och tomater i en ugnsfast form. Lägg fiskfiléerna över. Krydda fisken med en nypa salt och peppar.

Blanda grädden med riven parmesan, salt och peppar och häll över fisken. Sätt in i ugnen i ca 15 min, 175 grader.

Blomkålsris:
2 dl råris och/eller fullkornsris
300 g blomkål
50 g parmesan
2 tsk olja

Koka råris enligt anvisning på förpackningen.

Mixa blomkålen till ett smul i en matberedare. Riv parmesanosten. Blanda det kokta riset med blomkålssmul, riven parmesan och olja. Smaka av med lite salt och peppar.

till servering:
extra grönsaker, på fotot sockerärtor

Servera parmesanriset med fisken och grönsaker.

Reklam:

Spetskål, lax och krispig grönkål

Mari Bergman jobbar hos Mathem med att ta fram recept och hon är riktigt skicklig på det. När min egen ork inte räcker till brukar jag ofta ta något av det hon gjort och det är sällan jag blir besviken. Här är ännu ett av hennes recept jag bara måste få dela med mig av, supergott! Jag har dock gjort lite småändringar nedan men originalet hittar ni här >> Spetskål, lax och krispig grönkål

Spetskål, lax och krispig grönkål

till 4 portioner

1 stor spetskål eller 2 små
2 rödlökar
salt & peppar

Marinad:
2 msk färsk ingefära
4 msk japansk soja
1 msk olivolja
1 lime

600 g laxfile

200 g grönkål
4 tsk sesamfrön, gärna svarta

Dressing:
2 dl matlagnings Yoghurt
4 msk vatten
4 krm chiliflakes
1 lime
salt & peppar

Värm ugnen till 180 grader. Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Lax och spetskål: Dela spetskålen i 4 bitar på längden. Skala och skär rödlöken i klyftor. Lägg kål och lök på plåten och strö över lite salt och peppar.

Marinad: Skala och riv ingefära och blanda med soja, olja, rivet limeskal och limesaft i en liten skål. Häll hälften av marinaden över spetskål och lök och rosta i ugnen i ca 20 min.

Dressing: Blanda samman yoghurt, vatten, chiliflakes, rivet limeskal och limesaft i en skål. Smaka av med salt.

Lax och grönkål: Skär eventuellt laxen större bitar. Ta ut spetskål och lök ur ugnen. Fördela grönkål på plåten och lägg laxkuberna över. Häll resterande marinad över laxen och strö över sesamfrön. Sätt in kål och lax i ugnen och rosta i ytterligare 10 min, tills laxen är färdig och grönkålen krispig.

Ringla över dressingen vid servering.

Reklam:

1 2 26 27 28 29 30 597 598