Chrisses koreanska ris-rätt

Jag har fått så många frågor på Instagram om det här receptet. Problemet är att jag inte riktigt har ett recept, för det är makens variant av ett matminne han hade med sig hem från Korea. Vi har gjort det här flera gånger och varje gång blir det lite olika.

Men, jag har en lite kladd över vad som finns med. Och det blir lika gott varje gång!

Fläskfärs / olja / färdigkokt ris / rivna morötter / riven rå potatis / salladslök / kycklingfond / japansk soja / chiliflakes / peppar / ägg

Börja med att fräsa upp fläskfärsen i lite olja.

Tillsätt sedan färdigkokt ris, rivna morötter, grovriven rå potatis, skuren salladslök, några matskedar flytande kycklingfond, japansk soja, chiliflakes och peppar.

Nu är detta en rätt vi oftast lagar på stora stekhällen, men det går givetvis bra att göra i stekpannan inne också. När vi lagar på stora stekhällen knuffar vi ut risblandningen i kanten och steker ägg i mitten.

När allt är varmt är det bara att servera och njuta :)

Kleta ut ägget i riset

..och du, kleta ut äggulan i riset så att det blir riktigt krämigt och får den där fantastiska smaken!

Reklam:

Sousvide anka och kantarellrisotto

Vill du skämma bort någon med en riktigt lyxig middag på alla hjärtans dag? Då har jag ett bra förslag :)

Vad sägs om en perfekt sous videad anka, med snygg stekt yta, serverad med krämig risotto och krispiga sockerärtor? Supergott säger jag!

Kantarellrisotto
till 3-4 portioner

1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 msk vitvinsvinäger (har du en skvätt vitt vin över så använd gärna det istället)

1-2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
olja

300 g arborioris
en stoooor hög kantareller

2-3 dl riven parmesan
salt & peppar

Koka upp vattnet och lös upp buljongen i det och blanda ner vitvinsvinägern.

Skala och hacka schalottenlöken och vitlök. Fräs i lite olja tills det mjuknat. Tillsätt riset och låt fräsa med under omrörning ett par minuter. Tillsätt svampen.

Tillsätt buljongen efterhand, rör om ofta och tillsätt mer buljong efterhand som den kokar in. Efter 20-30 minuter borde riset vara färdigt och buljongen slut.

Rör runt och blanda i osten. När osten börjar smälta är risotton färdig.

Sous videat ankbröst

2 ankbröst, totalt ca 600 g (själv blir jag mätt på 1/2 filé)
smör

Trimma eventuellt ankbröstet. Vakuumförpacka sedan ankbrösten och sous videa 58 grader, 1,5 timmar. Ta upp ur påsen och skär ett rutmönster med vass kniv.

Precis innan servering: Hetta upp en rejäl klick smör. Stek fettsidan av ankbröstet i hög värme så att den får rikligt med färg och blir snygg. Sen är det bara att skiva upp och servera.

Serveringsförslag

Här serverar vi ankan tillsammans med risotton, ångkokt broccoli och vitlöksfrästa sockerärtor med persilja.

Reklam:

Krämig potatis- och palsternackssoppa

Den här soppan kanske inte ser mycket ut för världen, men den är så krämig, söt och mild i smaken. Den var god när vi hade den till middag, men i en termos med ut i skogen dagen efter var den fantastisk!

Krämig potatis och palsternackssoppa med pumpafrön

Krämig potatis och palsternackssoppa med saltrostade pumpafrön

200 g potatis
400 g palsternacka
1 gul lök
olja

1 tsk torkad timjan
1 liter vatten
2 tsk vitvinsvinäger
2 grönsaksbuljongtärningar

1 dl creme fraiche
salt & peppar

Saltrostade pumpafrön
1 dl pumpafrön
salt

Värm en stekpanna och lägg i pumpafrön och salt. Låt fräsa på hög värme tills fröna precis börjar få färg.

Skala potatis, palsternacka och lök och skär i mindre bitar. Hetta upp en skvätt olja i en kastrull och fräs allt tillsammans med timjan.

Tillsätt vatten, vitvinsvinäger och grönsaksbuljong. Koka upp och låt sjuda under lock tills allt är mjuk.

Mixa soppan slät med en stavmixer. Rör i creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Servera med pumpafröna.

Krämig potatis och palsternackssoppa i termos

Dagen efter hade vi planerat en utflykt till skogen. Det duggade och allt var småfuktigt. Inte direkt roligaste vädret för en picknick. Men ni kan ju bara ana hur gott det var att kunna hälla upp lite varm soppa då.. Helt underbart!

Reklam:

Hur tar jag bäst hand om mitt nybakade bröd och bullar?

Den klassiska frågan, speciellt när man står där och har bakat mer än vad som går åt direkt.

nybakat Surdegsbröd

Frysa bröd, frallor och bullar

• Bröd – skiva och frys in. Ta sen fram några skivor på kvällen och låt ligga i rumstemperatur till på morgonen. Kör gärna en runda i brödrosten sen.

• Bröd – skiva och frys in. Rakt ner i brödrosten på morgonen.

• Bullar/frallor – frys hela, styckvis. Ta fram på kvällen och låt tina under natten. Värm sedan i ugn 150 grader ca 5-10 minuter. Kan också fungera med micro, men ugn är bättre. Du kan givetvis ta bullarna direkt från frysen, men då behövs lite längre tid i ugnen. Akta så de inte bränns.

Förvara bröd och bullar i rumstemperatur

• Surdegsbröd behåller sin hårda skorpa om du ställer dem med snittytan ner i skärbrädan och bara låter dem stå. Upp till ett dygn tycker jag fungerar, sen blir de väl hårda för min smak. Ungefär samma resultat om du virar in dem i handduk eller lägger i papp-påse.

• Plastpåse, all hård skorpa försvinner och blir mjuk. Men trots det föredrar jag att göra så. Skär upp skivor och rostar dem, smakar som nybakat då.

varma mackor i ugn

Vad kan man göra med bröd som börjar bli gammalt?

Varma mackor: Med ett lager tomatsås, som mackorna här ovan, så gör det inget om de börjar bli lite hårda, för de blir mjuka igen under tomatsås, skinka och ost. Ca 10 minuter i ugnen 250 grader.

Skorpmjöl: En klassiker är att göra skorpmjöl/ströbröd. Bryt ner i mindre bitar och kör i en mixer tills det bara blir smulor. Rosta sedan i ugnen, 175 grader 10-20 minuter. De ska bara bli torra. Rör gärna runt undertiden.

Brödskivor: Skär brödet i skivor och ringla över olja. Krydda med salt och eventuellt lite örtkryddor. In i ugnen 170 grader 10-15 min tills skivorna fått fin färg. Perfekta som tillbehör.

Krutonger: Kantskär brödet om kanten är väldigt hård. Skär sedan skivorna i mindre tärningar. Rosta ljusbruna i en torr stekpanna.
ELLER
Skär tärningar av brödet, lägg på plåt till ugnen, ringla över olivolja och kryddor och baka i ugnen. Brukar räcka med ungefär 10 minuter 200 grader.

Reklam:

Perfekt sous vide julskinka

Julen är över, men jag insåg att jag inte skrivit ett ord om perfekt sous vide julskinka. Men här kommer allt ni behöver veta om julskinkan inför kommande jular!

Perfekt sous vide julskinka

Julskinkan är superviktig för många på julbordet. Men en överkokt och torr julskinka gör ingen glad. Men nu ska ni få veta hur man lyckas med den perfekta saftiga julskinkan som dessutom blir mör. Genom att använda sous vide behåller du alla goda smaker i skinkan.

Perfekt sous vide julskinka, potatismos och grönsaker

Perfekt sous vide julskinka

67 – 71 grader
12 timmar (ca 4 timmar/kg)

frys in julskinkan

Frågor och svar om julskinka i sous vide

Fråga: Jag förstår fortfarande inte. Vilken skinka ska jag köpa egentligen?
Den som du bör använda till detta är rimmad okokt skinka.

Fråga: Hur många grader är perfekt?
Mannerström förespråkar 67-68 grader. Vill du få den klassiska julskinke-smaken bör du upp i 70-71 grader. Många förespråkar lägre än 67 grader, men det har jag själv inte testat och vill därför inte uttala mig om heller.

Fråga: Hur länge ska den vara igång?
Räkna ca 4 timmar/kg

Fråga: Ska nätet sitta kvar på skinkan?
Nätet håller för att sous videas och för att vara på säkra sidan att den håller samman tycker jag att du ska låta nätet sitta kvar.

Fråga: Hur får jag den typiska julsmaken på skinkan?
Lägg kryddor i påsen under sous vide-tiden. Typiska julkryddor är lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar, morot och lök.

Fråga: Kan jag sous videa direkt i påsen jag köpte skinkan i?
Johan Hedberg på Matgeek på har julen 2021 varit i kontakt med Scan som hälsar att man kan köra deras påsar direkt i sous viden.

Köp billig julskinka och frys in

Vi köper ofta på oss skinkorna när de säljer ut efter jul. En skinkmacka smakar nämligen lika gott både innan som efter jul ;) Dessutom skär vi ner i bitar som vi sen använder till såväl pizza som pajer och gratänger.

sous vide julskinka

Såhär mycket el drar sous vide

Jag har fått många frågor kring hur mycket el olika hushållsapparater drar, speciellt sous videan när den står igång hela natten.

Det gick åt 2 kWh för att ha den igång i 12,5 timmar. Jag startade från iskallt vatten direkt från kranen. Om elen kostar i snitt 5 kr / kWh så kostade det alltså 2,0 * 5 = 10 kr.

Du kan läsa mer om elåtgång i en slowcooker / crockpot / brödrost här >>

Reklam:

1 2 27 28 29 30 31 597 598