Våfflor, våffelsmet och våffeldag

Imorgon är det åter igen våffeldagen, så vad passar väl bättre än att åter igen dela med oss av vårt favoritrecept på just våfflor.

Förr kallades denna dag, som var en helgdag, för vårfrudagen efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna helgdag.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jungfru_Marie_beb%C3%A5delsedag

Leilas frasvåfflor
till 10 våfflor

2 dl kallt vatten
150 g vetemjöl
1 nypa flingsalt
4 dl vispgrädde
smör till gräddning

till servering:
vispad grädde
sylt

Rör samman vatten, mjöl och salt till en jämn smet. Vispa grädden hårt och vänd ihop med smeten.

Grädda med smör i ett våffeljärn på full effekt och lägg dem på ett galler.

Servera med vispad grädde och sylt.

bubbel

Bästa drycken till våfflor? Får jag slå ett slag för bubbel? För det är faktiskt riktigt bra till!

belgiska våfflor

Andra typer av våfflor

Belgiska Liège-våfflor >>

Belgiska våfflor – enklaste “sockerkaksvarianten” >>

Kommentarer

Kokbokshyllan skrev 2022-03-29 klockan 20:41

Missade att äta våfflor i fredags men det här ser alldeles för gott ut för att vänta med ända till nästa års våffeldag. Ska prova i helgen. Tack för recept!

Lämna en kommentar