Kornotto med bönor och Manchego

Det är nästan 10 år sedan jag och maken besökte River Cottage Canteen i Axminster. Såhär lång tid efter sviker minnet lite, men jag minns risotto-varianten jag fick där. När jag tittar tillbaka på fotona var den inte så fantastisk, men för varje år som går blir den bättre och bättre i mitt minne.

Nu fick jag för mig att jag skulle göra min egen variant på det hela och jag kan faktiskt lova att min variant blev bättre :)

Kornotto med bönor och Manchego

Kornotto med bönor och Manchego
till 4 portioner

400 g kornotto (polerade kornkärnor av nakenkorn)
2 schalottenlökar
olja

1 dl vitt vin
7 dl vatten + 1 tärning hönsbuljong (för veg. använd grönsaksbuljong)

400 blandade bönor (här Icas djupfrysta bönmix med soja-, kidney- och vita bönor)

1 dl creme fraiche
2 dl riven manchego
salt & peppar

till servering:
sallad
ångkokt sparris
rädisor
hyvlad manchego
salt & peppar

Kornotto med bönor och Manchego

Hacka schalottenlöken fint och fräs i olja tillsammans med kornen.

Tillsätt vinet och låt nästan helt fräsa bort.

Tillsätt buljongen lite i taget och låt småputtra tills kornen är mjuka. Det tar ca 30 minuter.

Tips: Om dina bönor är djupfrysta, lägg dem i en sil och slå över kokande vatten. Det brukar räcka för att tina bönorna tillräckligt innan du lägger ner dem i stekjärnet.

Blanda i bönor, creme fraiche och riven ost. Rör runt och servera direkt.

dryck vitt vin chablis

Chablis i glasen

Behöver du ett vintips passar detta väldigt bra ihop med maten.

Chablis, Bouchard Aîné & Fils
Nr 75131
Flaska 750 ml – 165 kr

”Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, örter, mineral, krusbär och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur eller till sallader.”

Källa: systembolaget.se

Reklam:

Fruktfat hela sommaren lång

Förra sommaren var lång och varm. Många var fikorna som skulle fixas. Femtioelva allergier att ta hänsyn till och barn som inte gillar än det ena, än det andra. Men något som mottogs med glädje var fruktfaten! Så detta är en ren påminnelse till mig inför den kommande sommaren, mer fruktfat!

Fruktfat

Jag bara öste på och märkligt nog tog allt slut nästan varje gång!

Fruktfat

För att få det lite mer matigt serverade jag ofta med en skål nötter, salta pinnar eller kex bredvid.

Fruktfat

Meloner / Apelsiner / Persikor / Aprikoser / Nektariner / Jordgubbar / Blåbär / Hallon / Körsbär / Kiwi / Vindruvor / Äpple / Päron / Nötter / Kex / Salta pinnar / Naturella popcorn

Reklam:

Picknick

Nu är det äntligen dags för picknick-säsong igen!

Picknick

Här är en av våra favoriter från förra året. Så fräscht och smidigt att göra!

Tortillas / sallad / mozzarella / pesto / avokado / tomater / salt & peppar

Tips: Kaffefilter kan man ha till mycket, bland annat att ställa dessa i.

Reklam:

Gnarly Head – rött vin

Då kickar vi igång helgen med Medelhavsinspirerad pulled bean-sallad med rostade körsbärstomater och pestodressing. Maten blev i ärlighetens namn inte så bra som jag önskat, så det receptet kommer inte än. Men i glasen körde vi ett klassiskt rött “standardvin”. Inget wow-vin, men milt och gott och passar det mesta faktiskt. Bra i pris är det också. Och med detta önskar jag er alla en fantastisk helg!

Gnarly Head

🍷Gnarly Head
Old Vine Zinfandel, 2020
USA, Kalifornien
Flaska 750 ml – 109 kr

”Generöst fruktig smak med inslag av fat, blåbärssylt, svartpeppar, mogna jordgubbar och vanilj. Serveras vid 16-18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika, gärna grillade, vegetariska rätter.”

Källa: systembolaget.se

Reklam:

Laxpudding a´la Tareq

Det här smakar precis som något jag fått hos min mormor utbrast maken och tuggade glatt i sig! Själv kan jag inte minnas att vi någonsin åt laxpudding hemma. Men det här är utan tvekan gott och Tareq är som vanligt duktig på detaljerna som gör det till något extra. Så detta är helt enkelt Tareqs recept, men jag vill inte riskera att slarva bort det, så därför delar jag det med er här!

Laxpudding a´la tareq

Laxpudding a´la Tareq

4–6 stora kalla kokta potatisar utan skal
ca 400 g färsk laxfilé
ca 100 g kallrökt lax
ca 100 g gravad lax

1 stort knippe dill, stjälkar och vippor
1 knippe gräslök
5 ägg
4 dl mjölk, 3 %
1 dl vispgrädde
1 tsk salt

Till servering:
½ citron
1 stor bit färsk pepparrot, riven
100 g smält smör
gröna ärtor

Värm ugnen till 180 grader.

Laxpudding a´la tareq

Skär potatis och lax i centimeter tjocka skivor. Varva lax och potatis i en ugnsform.

Laxpudding a´la tareq

Skär dill och gräslök fint. Vispa sedan samman örterna med ägg, mjölk, grädde och salt. 

Laxpudding a´la tareq

Häll blandningen över potatis och lax i formen och baka sedan i ugnen i ungefär 40 minuter.

Ta ut och pressa citronen över alltihop. Toppa med pepparrot och servera direkt med det smälta smöret i en skål vid sidan om.



Källa: Receptet hittade jag på Tareqs instagramkonto: https://www.instagram.com/p/CbxYCOSMUm6/

Reklam:

1 2 23 24 25 26 27 597 598