Belgiska våfflor – enklaste “sockerkaksvarianten”

Sommarens bästa fika här hemma har utan tvekan varit dessa våfflor! De innehåller bara sånna saker vi har hemma och går snabbt att göra. Det enda vi inte alltid har hemma är grädde till servering, men det har jag vid spontana besök sagt åt gästerna att köpa med sig. Mycket uppskattad fika är det iaf. Belgiska våfflor – enklaste “sockerkaksvarianten”!

Dessa våfflor är mjuka och påminner lite om en kompakt sockerkaka. Vill du ha riktiga belgiska med den karamelliserade ytan så klicka dig hit
>> Belgiska Liège-våfflor >>

Belgiska våfflor grundrecept

Belgiska våfflor – enklaste “sockerkaksvarianten”

till 8 stycken

125 g rumsvarmt smör
3 ägg
100 g socker
1 tsk vaniljsocker

250 g mjöl
3 g bakpulver

2 dl mjölk

serveringsförslag:
grädde/glass
färsk frukt/bär
chokladsås/nutella
sylt

Vispa med elvisp ihop smör, ägg, socker och vaniljsocker ordentligt.

Blanda mjöl och bakpulver och rör i på lägsta hastighet. Tillsätt mjölken och vispa på lägsta hastighet så att allt precis blir blandat.

Värm upp våffeljärnet och testa dig fram till hur mycket smet per våffla du behöver. I mitt järn behövs det ca 4 msk smet.

Belgiska våfflor grundrecept
Tillbehör, bara att plocka och toppa med vad man vill.

Belgiska våfflor grundrecept
Våfflorna i bakgrunden är Belgiska Liège-våfflor.

Belgiska våfflor - enklaste "sockerkaksvarianten"

Serverade med grädde, nutella och skivad banan.


Belgiska våfflor med jäst

Jag har testat och experimenterat en hel del med olika recept på just Belgiska våfflor. Detta nedan är snäppet godare än de här ovan. MEN de kräver jäst och är lite besvärligare att göra. Men har du tid så kan jag rekommendera dessa.

Belgiska våfflor med jäst

100 g smör
4,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
3 ägg

till stekningen: lite smör till våffeljärnet

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölk och smörblandningen.

Blanda i salt, socker och vaniljsocker och mjöl.

Separera äggulor och äggvitor, vispa ner äggulorna i smeten.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.

Täck bunken med plastfilm och låt jäsa 30 minuter.

Smöra järnet och grädda våfflorna.

Lämna en kommentar




Reklam: