Glöggmingel – 2015

Glöggmingel 2015

Årets glöggmingel gick av stapeln andra advent och i år slog vi rekord med 12 vuxna och 11 barn, men finns det hjärterum så…

Hade fixat och donat en hel del och försökt tänka lite på balansen till allt det söta julgodiset och den söta glöggen så jag hade satsat på att göra lite matigare minipajer med parmesanost och prosciutto. Det hade ju varit ännu bättre om jag hade kommit ihåg att ta fram och värma dem också bara… Nu stod en hel drös med minipajer i kylskåpet och där stod det tills minglet i princip var över. Några pajer gick åt, men vi kan väl säga som så här att jag fick väldigt många pajer över…

Julgodis, fudge, Rocky Road, Mozartkulor

Ett glöggmingel utan julgodis går inte för sig och definitivt inte hemma hos oss. Rocky road fudgen är ett givet måste och Nutellafudgen har också klättrat upp som en storfavorit. Mozartkulor blev det av gammal tradition. Är grymt besviken då de blev gråa och dassiga trots att jag tempererade chokladen enligt konstens alla regler. :(

Fyra olika sorters fudge

Fudge är gott och roligt att variera och det slutade med fyra olika sorters fudge. Alla är baserade på skumtomtar/marsmallows, socker, grädde, smör och vit choklad. Den orangefärgade fudgen längst bort är baserad på årets Skumtomtar med smak av clementin. Blev helt okej om du gillar smaken av citrusfrukter. Ett tips är att bunkra en påse eller två till nästa säsong om du vill göra den fudgen. Du behöver inte få panik för att skumtomtarna riskerar att bli lite hårda, det går utmärkt att göra fudge ändå av dem! Jag har testat tidigare år att spara en påse eller två till nästa år och det gick hur bra som helst (förutsatt att påsen är oöppnad).

maria_151206d

Skurna pepparkakor, rostad pepparkaka med västerbottenkräm och parmachips, kex och brieost, grönmögelost till pepparkakorna för dem som så önskar. Pepparkaksgrossini och färskost med lingon eller med syltad ingefära. Baconlindade dadlar hade vi också, även det en given favorit och klassiker på vårt glöggmingel.

Skinksnurror med knäckebröd

Skinkrullar med senpaskräm

Ingredienser:

300 gr tunt skivad julskinka (jag brukar köpa i delikatessdisken)
200 gr Philadelphia ost
3 msk sötstark senap
0,5 dl hackad persilja

Gör så här:
1. Lägg ut en stora bit plastfolie och lägg ut julskinka, lite omlott så att det blir en rektangel, ca 25*40 cm.
2. Blanda samman Philadelphiaosten med senap och persilja.
3. Bred ut röran tunt över skinkan.
4. Rulla ihop skinkrullen som en rulltårta från långsidan. Rulla så tajt det går, ta hjälp av plastfolien.
5. Lägg skinkrullen i frysen i ca 30 min.
6. Skär rullar, ca 1,5-2 cm breda. Serveras tillsammans med ett gott knäckebröd.

Marias kommentar:
Dessa skinkrullar tillsammans med ett gott dinkelknäcke var enormt goda. De gick åt i ett nafs!

Även i år så var det Per Morbergs Roséglögg som blev årets vinnare. Saturnus Ekologiska lättvinsglögg gick även den hem, särskilt hos barnen. Årets alkolhaltiga glögg blev Tenér och son och deras ekologiska vinglögg. I vårt sällskap med en massa barnfamiljer en söndag eftermiddag så är det ingen strykande åtgång på den alkoholhaltiga glöggen så det var inte mycket som gick åt av den.

Tegnér & Son Ekologisk vinglögg (97012)

Kryddig, fruktig smak med inslag av plommon, kryddnejlika, pomerans, kanel, kardemumma och russin. (http://www.systembolaget.se/dryck/aperitif-dessert/tegner-son-9701201)

Marias kommentar:
En riktigt lyckad eftermiddag om jag får säga det själv! ;) Som vanligt har jag glögg i massor kvar, halva kylskåpet är fullt med julgodis, det finns pepparkakor högt som lågt och p.g.a. min glömska så har vi numera även ett helt gäng minipajer i frysen.

Note to self: 3 flaskor roséglögg, 2 flaskor lättvinsglögg var det som gick åt till 12 vuxna och 11 barn, plus ett antal falskor med julmust, läsk och Ramlösa/Loka.

Vill du läsa om tidigare års glöggmingel och glöggtest så finns några av dem länkade här:
Glöggtest 2015
Glöggmingel 2014
Glöggtest 2014
Alkoholfri glöggtest – 2014
Glöggtest 2013
Millans glöggmingel 2009
Marias glöggmingel 2009

Kommentarer

Millan skrev 2015-12-23 klockan 22:35

Ser verkligen fantastiskt gott ut!

Lämna en kommentar
Reklam: