Rostad pepparkaka med västerbottenscrème och skinkchips

Dessa snittar serverade vi vid ett glöggmingel vi hade tidigare i december. De passar himla bra till lite glögg, men jag kan tänka mig att de även fungerar som snittar i vänta på en nyårsmiddag också.

Rostad pepparkaka med västerbottensröra och skinkchips

Cirka 20 stycken

Ingredienser:
100 gr mjuk pepparkaka
2 msk crème fraiche
2 msk färskost
50 gr västerbottensost eller annan stark ost
3 tunna skivor av valfri skinka, t.ex. serrano, parma

Gör så här:
1. Skär pepparkakan i mindre bitar och rosta dem sedan i ugnen, 175 grader i ca 10 minuter.
2. Låt pepparkakorna svalna ordentligt.
3. Lägg skinkskivorna på en plåt och torka i ugn på 150 grader ca 15–20 minuter. Låt även dessa svalan och bryta sedan i mindre bitar.
4. Vispa crème fraiche och färskost och blanda med riven västerbottensost.

Hit kan du förbereda i förväg. Förvara den rostade pepparkakan i en väl försluten burk i rumstemperatur.

Vid serveringen gör följande:

5. Klicka på ostblandningen på pepparkaksbitarna, toppa med skinkchipsen.

Källa: Gastronomi 11 // Bt.se

Marias kommentar:
Lite roligare snittar så här i jultider och spännande sätt att äta mjuk pepparkaka på. Blir det några snittar över så är det tyvärr inte mycket att göra åt saken. De går nämligen inte att spara i kylen. Allting mjuknar och krispigheten försvinner från den rostade pepparkakan och skinkchipset. Det blir mest en sörja av allting. Så det är bättre att bara göra några snittar i taget och sedan göra fler vart eftersom de går åt.

Lämna en kommentar




*